11 ianuarie 1994. Un moment istoric in evolutia democratica a Romaniei. La Cartierul General al NATO din Bruxelles este lansata initiativa Parteneriatului pentru Pace. La 24 ianuarie, ministrul afacerilor externe Teodor Melescanu semneaza, in numele tarii noastre ca prim semnatar, documentele de aderare la initiativa americana a Parteneriatului pentru Pace. Un demers politico-militar, o mana intinsa de peste Ocean pentru partenerii din Europa de Est, care aspirau si visau atunci ca va veni candva momentul aderarii la NATO. Steagul Romaniei s-a ridicat la Cartierul General al NATO de la Bruxelles pe 2 aprilie 2004, adica 20 de ani mai tarziu. In prealabil, martie 2004, la Washington a avut loc la Casa Alba o impresionanta ceremonie.


Au trecut 25 de ani de la momentul 11 decembrie 1994. Ministerul Apararii Nationale a fost varful de lance al integrarii noastre in NATO. Armata Romana reprezinta azi un element central, un model in interiorul Aliantei. Diplomatia romana a reusit de atunci pana acum sa fructifice toate avantajele tarii noastre. Am avut un demers integrator si entuziast la MAE, cu multi profesionisti care si-au transformat obiectivul profesional intr-un soi de entuziasm personal.

Da, aderarea Romaniei la NATO a reprezentat cel frumos demers politico-militar al democratiei romanesti. Toate partidele, diplomatii, militarii au depus un efort remarcabil ca statulul de aliat sa fie obtinut.

Image result for radu tudor nato

Calitatea de membru NATO reprezinta cel mai important atu al tarii noastre libere. Ea este garantia integritatii noastre teritoriale, a protejarii populatiei in fata oricarei amenintari.

Related image

Articolul 5 din Tratatul de la Washington, semnat in martie 2004 de Romania, este piatra de temelie a NATO, cea mai importanta Alianta politico-militara din istorie. NATO implineste anul acesta 70 de ani de existenta.

Toti pentru unul, unul pentru toti.

PS 1 : Imaginile de mai jos reprezinta corespondentele speciale de la acea vreme, pentru Evenimentul zilei. A fost o perioada frumoasa, cu un entuziasm aparte. Primii pasi in Cartierul General al NATO, mirosul de la Caffeteria, figurile marilor lideri mondiali aflati la doar cativa metri, masina presedintelui american Bill Clinton pe care am inspectat-o cu nesat pe dinafara – sunt doar cateva din momentele irepetabile din 1994.


PS 2 : Dupa 25 de ani de la intrarea pentru prima oara in Cartierul General al NATO din Bruxelles si prima acreditare ca jurnalist specializat in probleme militare, sunt cateva satisfactii majore de mentionat. Purtatorul de cuvant al Aliantei este un roman de origine – Oana Lungescu. Iar actualul Secretar General al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg mi-a acordat un interviu in care subliniaza importanta strategica a Romaniei.

16 COMMENTS

 1. Iar incepi, dom’le, cu propaganda de doi lei? Atit de trimbitatul punct 5 al Tratatului NU OBLIGA PE NIMENI LA NIMIC! Hai sa citim, care stim:
  ARTICOLUL 5
  Partile convin ca un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, …, va fi considerat un atac împotriva tuturor si, în consecinta, sunt de acord ca, daca are loc asemenea atac armat, fiecare dintre
  ele … va sprijini Partea sau Partile atacate prin efectuarea ….ORICAREI ACTIUNI PE CARE O CONSIDERA NECESARA…
  Capisci, domnule analist? Adica fiecare o sa faca ceea ce crede el ca e cel mai util / oportun / eficient, si nu implica pentru el costuri prea mari!!
  Adica, de exemplu, va arunca fluturasi in Piata Rosie, prin care indeamna la calm. Sau va sista, unilateral, importul de limbi de privighetoare din tara agresoare! Sau va inainta INAINTE (!) un protest energic.Sau va anunta ca urmareste cu ingrijorare desfasurarea / derularea evenimentelor.
  Sigur, ajuta si astea, nimic de zis, dar hai sa nu cream o imagine mai idilica decit e in realitate!

   • Nu stiu de ce te superi, ca ti-o spun cu simpatie! Ma gindeam ca ai invatat la facultatea de mecanica faptul ca americanii ne-au mai lasat in bratele rusilor, n-ar fi prima data.
    De obicei, cine nu invata nimic din istorie, face tot posibilul s-o repete! Acu’, iar o sa te superi, si in loc sa raspunzi cu argumente, cum face orice om rational, o sa-mi spui ca sint bolsevic, KGB-ist si Cominternist! Si, bineinteles, marxist-leninist 🙂
    Da’ acu’, pe bune, ca nu ne aude nimeni, ce intelegi din vorbele alea ca fiecare face ce considera oportun?

 2. La multi ani buni si de acum incolo!Cred si eu ca esti mandru ca ai fost o particica din transformarea unui deziderat imediat dupa Revolutie in realitate si uite ca acum suntem membru onorabil!Numai de bine!

 3. NATO nu mai este ce-a fost! Este armata privata a globalistilor. Dar stati linistiti ca astia va vor binele! Precis! Sa nu credeti ca desteptarea mult cintata din imn va poate aduce ceva bun!
  Mi-a placut ca ati devenit corecti politic si atit acceptat ciuntirea imnului fara probleme. Lenin, Trotzki, Stalin, Marx, Adorno, Markuse, Alinsky etc sint cu voi! 🙂

   • Vrajeala sovietica spui?! Mie ca roman imi spui o asemenea prostie, care nu inghite nimic strain, fara exceptie si pt care E.U.-ul vostru iubit reprezinta urmasul statului numit URSS?! Mai treziti-va din genul asta de prostii si slugarnicia fata de orice fel de strain! Aceasta insusire este tipica celor proveniti din familiile de agricultori? Genul asta de raspunsuri si de “gindire ” este tipica acestora si nu romanilor. Acestia n-au reusit nici macar sa aiba vreo urma de constiinta romanesca si vedem consecintele. Singurul lucru pe care-l pot face este sa se gudure la picioarele stapinilor straini! Vrei sa-ti spun cine erau stalinistii? Cei proveniti din tot felul de sate, din familiile numite in popor coate goale. Numele pe care le aud astazi la tv, nu le-am auzit in viata mea! E usor de banuit de unde vin, iar ce fac este cit se poate de normal, deoarece acestea sint calitatile etalate de zeci de ani, mai precis dupa 45.
    D-aia am ajuns in ultimul hal, pt ca doar acesti oameni vorbesc de 74 de ani! Ce anume? Pai d-astea de 2-3 cuvinte ca sa nu va impotmoliti in fraze prea lungi si sa uitati despre ce vorbeati.
    Pt cultura ta: vesticii mai sint doar in proportie de 43% pt E.U., in timp ce romanii sint 57%. Nimeni nu mai vrea globalismul bolsevic! Sint multi vestici care stiu despre ce este vorba, spre deosebire de noi si se vad “rezultatili”. Romania este si arata exact dupa chipul si asemanarea celor pomeniti mai sus, reprezintind totalitatea educatiei, talentelor si cunostintelor de care dispun. Cam rau nu-i asa?!
    Ce preferam si am scris de mult: o tara neutra! Elvetia era un model, dar asta nu se face cu cei care provin din familiile de agricultori, cu mentalitatea ciinelui de sub caruta.
    Poti sa te superi, desi, cei care au caracter, n-o fac, dar acesta este adevarul si, dupa cum stim, acesta n-a fost vreodata comod sau usor de acceptat.
    Ti-am dat si de citit, numai autori vestici, dar cred ca le vei intelege vreodata cartile! E mai usor cu “noi credem”.
    Voi, ziaristii, ati contribuit esential la darimarea tarii si tranformarea ei in colonie.
    Aveti cunostinte precare, o spoiala din toate, care nu va permite sa vedeti pe ce lume sinteti. Mai departe de lungul nasului este intuneric total. Acesta este si motivul pt care consider ca Romania este intr-o situatie f grea!

    • hai mai anonim curajos, comparatia ue/urss e argumentul cel mai frecvent al celor lipsiti de minima inteligenta si experienta de viata. sa-i spui asta oricui nu a trait in comunism/democratie, nu mie. daca ar durea prostia, s-ar tavali destui.

 4. Domnule Radu Tudor, dacă este vorba de vrăjeală, vrăjeala s-o lăsați dvs și dvs să vă vedeți de drum sau de altceva. La drumeții nu se pricepe nimeni mai bine decât dvs, lăsați armata să-și vadă de treburile ei, că afară de paradă nu vă pricepeți, deși aveți pretenții de analist militar. În probleme militare, vă pricepeți exact ca în chestiunea cu Roborul, c-ar fi influențat de Bursa din Canada=).
  În caz că nu ați văzut, vă las linkul, trimiteți-l și dnei fost ministrul al muncii,poate v-a înțelege și atitudine președintelui privind refuzul de a o aproba ca ministru într-un domeniu în care habar n-are.
  https://www.facebook.com/ellysimariusion/videos/899899780194508/

Leave a Reply