Ministerul Afacerilor Externe anunță că a luat notă de poziția celor 12 state referitoare la codurile penale, precizând că instituțiile din România au un dialog permanent cu cele europene și internaționale. Institutia precizeaza ca procesul de amendare este a legislatiei penale este in curs de derulare, urmând a intra in vigoare dupa ce vor fi adoptate de Parlament si promulgate de presedinte.

“Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de poziția exprimată astăzi de cele 12 state partenere cu privire la procesul de amendare a Codului penal și a Codului de procedură penală.

Recunoașterea de către statele partenere a progresului demonstrat de România în combaterea corupției și construirea unui stat de drept eficient, arată, încă o dată, eforturile pe care instituțiile statului le depun în mod constant pentru a asigura respectarea legii și a angajamentelor României, atât în cadru european cât și în cadru internațional.

Reiterăm că instituțiile statului au un dialog permanent și transparent cu instituțiile europene și internaționale inclusiv pe Legile Justiției, în vederea facilitării unei cooperări internaționale eficiente și respectării de către România a tuturor angajamentelor în plan internațional.

Procesul de amendare a legislației în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituție, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice și a dialogului cu cetățenii. Reiterăm că procesul de amendare este în curs de derulare, aceste legi urmând a intra în vigoare numai după adoptarea acestora de către Parlament și respectiv promulgarea de către Președintele României.

Subliniem că întărirea statului de drept și lupta împotriva corupției fac parte din prioritățile asumate prin programul de guvernare 2018-2020”, transmite MAE.

12 state partenere, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii, transmit autorităților române un mesaj comun prin care cer să nu fie slăbit statul de drept prin modificarea Codurilor penale și de procedură.

“Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice pași înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor”, se arată în declarația făcută în numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii.

Semnatarii atrag atenția că este importamntă opinia Comisiei de la Veneția.

“Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”, se mai arată în adresă.

Camera Deputaților a adoptat săptămâna trecută, ca for decizional, proiectul de lege care aduce modificări Codului de procedură penală, urmând ca în sesiune extraordonară să fie votat Codul penal. USR și PNL au atacat deja modificările la Codul de Procedură Penală la CCR, scrie news.ro

24 COMMENTS

 1. Mda, 12 state civilizate (cat de cat) pun sub semnul inrebarii capacitatea marilor genii din carparti Ciordache, Nicolicea si Nicolae de a face niste legi cat de cat bune (pentru tara nu pentru ei).

  Ungurii se kk pe noi la noi acasa cu voia marilor conducatori.

  Pamantul tarii e vandut in mare parte arabilor si olandezilor.

  Drumurile arata mai rau decat in secolul trecut.

  In spitalele din tara te duci cu o problema mica si iesi cu una mare.

  Elevii trebuie sa se pise in tufele din curtea scolii ca n-au WC in scoala. Iar daca n-au noroc se trezesc cu tavanul scolii in cap.

  Iar sute de mii de prosti vin la Bucuresti sa spuna ca s-au saturat de statul paralel.

  cum naiba sa nu-mi fie rusine cu tara mea???

  • Ma intreb daca esti nemernic, sau doar un biet prost. Ma rog, mai exista si varianta sa fii si una si alta…

   • In primul rand sunt ghinionist ca m-am nascut roman. Restul vin de la sine.

    Dar astept cu interes sa-mi dai tu motive de mandrie.

    • @ rusinea…
     Pai “prostii” aia care se plang de statul paralel au auzit de protocoale secrete intre SRI si Procuratura si ICCJ.
     Tu n-ai auzit sau creierul tau nu poate face o legatura logica simpla?
     Asta e independenta justitiei ? Control SRI asupra ei ?

 2. Da ca-l intereseaza pe dragnea si pe toti care fac parte din grupul infractional dirijat de el…ei sa scape, Romania nu a contat niciodata pentru ei, au un interes distrug tot in cale

   • Domule augustinradescu, sunt convinsa ca, inteligenta dumneavoastra deosebita, prrecum si intuitia de o finete inestimabila, ne va putea explica modul in care domnul Dragnea-Daddy si-a construit casuta din munca cinstita a patruzeci de ani. La fel de corect ne veti explica si fenomenul constructiilor facute de extraterestrii la Belina. Astept cu interes explicatiile, pentru a fi definitiv convisa ca acest domn si gasca lui sunt de bunacredinta. Multumesc! Nu de alta, dar: in spitalele din Romania mergi sa mori daca esti simplu X de pe strada, cai ferate si autostrazi – primele nu mai sunt, cele din urma nici ca au existat vreodata, invatamantul este la pamant, dar el si gasca au o lupta: statul paralel. Poate explicati sa inteleaga toti prostii care nu se lasa dusi de nas? Multumesc

 3. Cele 12 state lauda progresul, dar nu e progresul psd. Psd e impotriva acestui progres, toate modificarile sunt in favoarea infractorilor? De ce sa se renunte la confiscarea extinsa in cazul de constituire grup infractional? De exemplu

 4. Oare cat de curând o sa vedem ambasadele in Piața Victoriei cu bannere mari, imprimate de Popescu PNL pe spezele lui? Poate așa sa-și mai iasă funcționarii din plictisul verii bucureștene și sa aibă și Johannis companie la protestele partidului “sau”.

 5. De fapt,ce inseamna aceasta actiune?! Control,coordonare si impunere sau santaj?! Incredibil in ce hal s-a ajuns!
  Ce treaba au marii capi strainasi cu legile justitiei?! Hmmmm, sa isi protejeze alafcerile azate pe excrocherii cat si pe escrocii lor?! Cam asa se vede de cativa ani,serios! Vesticii/occidentalii au furat(bechtel), olanduta mica parte din portul constanta,amarlica/partenerii(deveselu,mihail kogalniceanu,cincu plus zona cu armament si deseuri nucleare)! Si mai sunt cateva zone unde totul e strict in avantajul strainasilor!

 6. Astept cu mare infrigurare ziua, in care ambasadele isi vor vedea de treburile lor profund diplomatice si nu mai “urmaresc cu atentie” numai ceea ce le convine si vor fi impartiali. Tot atunci probabil ca vom avea in fruntea acestei tari oameni puternici, cu autoritate in tara si peste hotare, “lucratori” in interesul tarii si a prezervarii identitatii nationale.

  • Hai atunci sa ieșim din UE și din NATO sa vedem de ce mare brânză suntem capabili. Vom plânge iarăși după toblerone și blugi occidentali ca niște lachei ce suntem și ce am fost în întreaga noastră istorie.

   • Cu unul ca tine si cu altii ca tine, vor ramane vesnic lachei mancatori de toblerone si cu blugi rupti in c.., ca doar asa e moda, sa umblati rupti. Tu, cu certitudine, nu esti capabil de nicio mare branza.
    In ceea ce-l priveste pe Brancusi, a fost un mare geniu dar, nu intr-ale cuvintelor.

 7. Ei vor rămâne cu îngrijorarea noi cu PSD – ALDE. Ei vor progresa iar noi rămânem cu știrbii aduși de PSD cu arcanul în Piața Victoriei. Avantaj noi bineînțeles ca suntem săraci, necivilizați și neperformanti dar urmași ai celor mai bravi dintre traci. Bine a spus Brancusi :”am plecat și v-am lăsat prosti și saraci; m-am întors și v-am găsit și mai prosti și mai săraci”.

  • Din pacate sau din fericire, depinde cum vrei s-o iei, Romania nu e populata de unii numai ca tine, n-am nimic impotriva, vino acum cu o alternativa, la psd-alde. Sa nu-mi spui ca vii cu pnl sau cu golanii, necivilizatii si neperformantii din usr, ca nu sunt de fel o alternativa.
   Oricum imi dau seama ca tu esti un pierdut, un mare mancator de toblerone si purtator de blugi.

 8. mai radu tudor ia sa faci tu un articol despre autostrazile din romania si despre felul in care au votat in parlament psd si company legile de constructie a autostrazilor asa noaptea ca hotii

Leave a Reply