Preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, a declarat, joi, la o conferinţă organizată la Cluj, că ţara noastră stă foarte prost în ceea ce priveşte nivelul de urbanizare şi de productivitate, fapt care ne va prinde nepregătiţi pentru revoluţia industrială 4.0.

‘Teama pe care eu o am este că România, şi urbanul mare, şi urbanul mic, mai ales ruralul, ne va prinde complet nepregătiţi pentru această fantastică probă de supravieţuire şi adaptabilitate pe care întreaga umanitate o va avea de parcurs. (…) Există probleme cu privire la nivelul extrem de redus de urbanizare a României. Noi cum putem să credem că vom putea concura în revoluţia industrială 4.0 cu 49% din populaţia României încă la ţară? Primele 12 oraşe ale României produc astăzi 78% din PIB-ul României, cu 22% din populaţie. Restul de 78% din populaţie produce restul de 22% din PIB’, a spus Mircea Geoană.

El a adăugat că aceste cifre indică o ‘productivitate catastrofală pentru majoritatea populaţiei din România’.

Mircea Geoană a mai spus că, pe de altă parte, România investeşte puţin şi în cercetare-dezvoltare, potrivit Agerpres.

‘Suntem probabil ţara care investeşte cel mai puţin în cercetare-dezvoltare din întreaga Europă, suntem undeva la 0,4% din PIB investiţii publice în cercetare-dezvoltare, iar sectorul privat este neîncurajat şi nestimulat să facă acest lucru’, a subliniat Geoană.

Institutul Aspen România a organizat, joi, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, evenimentul Aspen Day Cluj – City Lab Series , cu tema ‘Economia 4.0: Competenţe inovative şi rolul industriilor noi’.

Printre participanţi s-au numărat ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Werner Hans Lauk, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, Înaltul Reprezentant al Primului Ministru pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe ştiinţă, inovaţie şi antreprenoriat, Adrian Curaj, preşedintele Board-ului ‘Fribourg Capital’, Ion Sturza.


Peste trei milioane de români au ales să se mute în străinătate pentru a munci, România devenind, astfel, a patra ţară din Uniunea Europeană (UE), în funcţie de numărul de emigranţi, relevă un Raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), citat de una dintre companiile româneşti cu profil de activitate transferuri de bani online.

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi dintre cei care se mută în afara ţării ajung să lucreze acolo pentru a oferi sprijin financiar familiei rămase în România.

Datele statistice publicate de TransferGo arată că, în ultimii patru ani, 15.000 de români au trimis în ţară, prin intermediul platformei online TransferGo, 280 de milioane de euro.

‘Comunităţile de români din străinătate sunt unele dintre cele mai mari din Europa, iar Marea Britanie nu este o excepţie. Cei mai mulţi dintre românii care au decis să lucreze în Marea Britanie au făcut-o din considerente financiare. De-a lungul anilor, această comunitate a crescut şi a început să fie sprijinită de TransferGo prin servicii inovatoare de transfer de bani. În prezent, această comunitate se confruntă cu un sentiment de incertitudine după Brexit, care are un impact major asupra tuturor comunităţilor de imigranţi de pe acest teritoriu’, se arată în comunicatul citat.

Conform Băncii Mondiale, până la finalul anului 2015, aproximativ 4 milioane de români au emigrat definitiv în străinătate, iar suma totală transferată de către aceştia în România s-a ridicat la 3,2 miliarde de dolari.

Principalele ţări din care s-au trimis bani au fost Italia (937 milioane de dolari), Spania (740 milioane dolari) şi Germania (422 milioane dolari).

 

7 COMMENTS

 1. si 5 partide fura cat 80% din PIB
  Aspen Romania :)))) Gioana asta mereu te surprinde. cum credeai ca nu poate fi mai penibil – pac!!: iti face un cadou placut!

  • Gioana te meritam.
   Noi suntem poporul ala minunat care am stat acasa cand si-au batut joc de votul nostru la referendum.
   Poporul caruia nu i-a pasat ca dna Rarinca sta in puscarie sase luni bagata abuziv.
   Poporul care se uita tamp cand un post de televizune e confiscat abuziv si fortat la evacuare.
   Dar avem pretentii si ne miram ca o ducem prost. Noroc ca mai avem politicieni sa dam vina pe ei cat or mai fi si astia.
   Te meritam Geoana suntem si noi ca tine.

 2. D-le Geoana si ma refer la tot politicul, spuneti ”că ţara noastră stă foarte prost în ceea ce priveşte nivelul de urbanizare şi de productivitate”, bine dar pana acum unde ati fost, in cosmos?Dupa 26 de ani comentati niste cifre (de la ASPEN!), ceva concret aveti?

 3. ”’idiotul”’ ăsta m-a enervat urât rău când am citit articolul pe dcnews.ro!
  În 26 ani de democraţie ce a fost individul, ce ocupaţie a avut individul, nu cumva un perindat prin politică, o scursură în politica românească, un ”carcalete” care voia să rămână pe viaţă în casa statului de pomană, un ”oblojit” care se culcase preşedinte şi se sculase ”ca o sculă” prostănac, care s-a înfruptat din plin ani la rând din bugetul acestui stat ?
  Ce se dă acum ”tembelul”? Cumva anal-ist/gurist/agent constatator care aruncă ineficienţa pe alţii, de parcă a căzut direct în troacă şi e nevinovat, neştiutor !!!
  Vai, s-a gravidat prostănacul devenind constatator! ”Marş” d’aici bă’ poamă prostănacă!
  Ce-ai făcut tu de când ai fost bugetar în parlament în afară de rotunjit buzunarele plus facilităţi, ca sa faci gât acum?
  Ce ”rahat” mâncaţi voi când spuneţi că sunt angajaţi peste 5 milioane/de la INS când de fapt acum aveţi statistica dar nici asta nu e reală în totalitate! Cum bre, 12 oraşe din câte? ale României produc astăzi 78% din PIB-ul României, cu 22% din populaţie din 100%? Cum bre să mănânci rahatul care pute că sunt angajaţi peste 5 mil. de români, când de fapt nici UN SFERT DIN POPULAŢIA ROMÂNIEI NU ARE UN LOC DE MUNCĂ REAL?
  22% angajaţi în interiorul ţării dar mulţi ca tine prostănacule aveţi 2-2-3-4-5 locuri de muncă în fals ocupate la societăţi unde nu aveţi prezenţa obligatorie 8 ore/zi, şi doar pentru a încasa venituri, leprelor !
  Bă ”poarcă” mincinoasă, v-aţi unit şi aţi dat cetăţenie românească la mai bine de 65% celor din R.Moldova doar pentru a profita de votul lor şi de fapt, peste 50% infractori sunt cetăţeni români parveniţi în afară de românii băştinaşi şi au denigrat această patrie românească! Tot cu ei aţi crescut traficul de munci/buci/şosele/curvele şi nu numai!
  Mă întreb: cât tupeu mai ai băi prostănacule să vorbeşti ?
  PS. scuze pentru vocabular celor care citesc comentariul şi ţie Radu.

 4. Vedem toţi cât de cretini sunt cârâitorii din politică şi nu numai! În loc să pună un plan pe hârtie şi care deîndată să fie pus în practică, ei scormonesc în rahatul lor ca să pută, să ne enerveze pe noi ca să reacţionăm în stradă luându-ne la ghiogeală, după care tot ei să-şi tragă resursele şi ne râd în nas sau ne sfidează, să rămânem neputiincioşi tot cu buza umflată şi ologiţi dacă ieşim în stradă, concluzia definitivă: să nu-i mai votăm pe niciunii! Asta vor ei ?
  Mai daţi-vă în pana proştilor bă nemernicilor!

 5. 🙂 vă puteţi închipui că aveau şansa tehnocraţii să fie votaţi dacă îşi făceau partid şi asta din cauza colcăielii politicienilor care nu kmai vor să-şi pună limită la clămpăneală şi plângăceală? Vedeţi că poporul din interiorul ţării s-a săturat de ‘politicienii care scormonesc ei în rahatul lor politic’ şi vor altceva, orice în afară de bălăcăreală şi scandal ! Ăla de la PSD din platou face spume şi clăbici la bot când i se spune adevărul în faţă!
  Ăla merită să ne reprezinte?
  Wow!
  Ghinion!
  Pas cu pas la orice pas şi secundă!

 6. Astia parca au aterizat acum de pe Marte, si se mira, se tot mira ca boul la poarta noua. Vezi Doamne nu si-au dat seama de nimic, au trait in lumi paralele, metafizice si supranaturale, iar acum Evrika! au descoperit realitatea nuda. Mi-e scarba de voi, clar?
  Cine naiba a lasat satele ca in Ev Mediu? Eu? Nu cumva RATATII nostri de “leaderi” au avut atitudinea mutului, prostului, indiferentului, profitorului doar si numai pentru el insusi si neamul lui pana la a 5-a generatie?
  Ce dracu’ analizeaza Geoana acum ? Dezastrul pe care el si toti l-au facut in Romania? Mai sunt si ipocriti ordinari!
  Geoana “productivitate catastrofală pentru majoritatea populaţiei din România”. – Bai hahalelelor de “conducatori”, ati facut din Romania PIATA DE CONSUM atat! ca asa v-ati demonstrat “stiinta inalta” ,pupand poala celor din UE si USA si vanzarea de resurse pe nimic. Atat!
  Nu ati vrut Romania productiva si industrializata, ati vrut o NATIE sclava, colonie care doar sa ingrase fundurile companiilor straine care nu mai aveau asa piata buna ca in Romania nici sa dea cu tunul, o pleasca pentru ei! Nici nu mai aveau unde dracu’ sa-si vand ei marfa dupa ’89. Romania si fostele tari comuniste au fost supapa lor, SALVAREA! ALTFEL ar fi fost o mare CRIZA de atunci din ’89. Mama voastra, parca noi nu am cunoaste adevarul! I-ati salvat pe aia si ne-ati ingropat pe noi, iar acum Geoana precum si altii joaca rolul de naivi!: “vaiiii popor!, nu stiam, nu am auzit, ce rau stam”! ….. IPOCRITILOR, macar aveti bunul simt sa taceti!
  Toti ati fost la conducere, TOTI sunteti vinovati! Nu ati vrut dezvoltare, productivitate, urbanizare…..ati vrut si ati pus Romania in genunchi cu buna stiinta si premeditare. Nici 100 ani de puscarie pe care ii meritati!, nu v-ar spala. VOI sa ridicati Romania cu munca si cu mainile voastre!nu cu taxe din buzunarul nostru, sau imprumuturi pe care sa le platim tot noi, nu! Tot ce ati furat sa returnati , inapoi TOT! pentru dezvoltarea Romaniei.

Leave a Reply