Exercițiile militare surpriză și viitoare desfășurări de trupe vor ajuta NATO să-și perfecționeze apărarea antiaeriană în timp ce Alianța își adaptează abordarea pentru a descuraja Rusia în flancul estic, a declarat general american Timothy McGuire, adjunctul comandantului trupelor americane în Europa, relatează joi agenția Reuters, preluata de Agerpres.

Un astfel de program de aplicații militare se va desfășura în România la începutul lunii noiembrie. Circa o sută de militari americani au primit săptămâna aceasta un ordin surpriză să transporte pe calea ferată un sistem de rachete antiaeriene Patriot din Germania în România, pentru a participa la un exercițiu împreună cu alți circa o sută de militari români.

Astfel de aplicații consolidează capacitatea de reacție rapidă, a indicat generalul citat. ‘Nu dorim război, dar cea mai bună cale de a menține pacea este să ne consolidăm apărarea și să fim pregătiți în orice moment’, a explicat el, adăugând că acest punct de vedere a fost împărtășit de șeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, și de comandanții a 38 de armate europene reuniți la o întâlnire desfășurată la Wiesbaden, în Germania.

În contextul amenințărilor venite dinspre Rusia, armata americană și aliații ei au început să lucreze urgent la îmbunătățirea coordonării cu apărarea antiaeriană a statelor din flancul estic, care au în dotare sisteme de rachete antiaeriene foarte vechi, unele achiziționate pe vremea Pactului de la Varșovia.

Un exercițiu de tragere asupra unor ținte aeriene, la care au participat trupe americane, germane și olandeze s-a desfășurat luna trecută în insula greacă Creta, împreună cu un alt exercițiu în Slovacia și la care au participat opt state, au dovedit capacitatea statelor membre NATO de a dezvolta a abordare comună a apărării antiaeriene, a mai declarat generalul Timothy McGuire.

17 COMMENTS

 1. Nu pot să cred ce auzii că a scos pe gură ocupantul principalului scaun al ţării !!!
  Ia bre d’aici să îţi aduci aminte !
  http://www.cotidianul.ro/iohannis-este-inimaginabil-ca-tara-sa-fie-pazita-de-unul-cu-dosar-penal-290167/
  Nemulţumit de penalii de pe listele de candidaţi
  Iohannis: Este inimaginabil ca țara să fie păzită de unul cu dosar penal
  Ia şi ţidula pusă online: http://www.cotidianul.ro/upload/tiny/images/ministerul_public_27_octombrie.jpg
  Chiar ne chiorăşti de la ochi când sunt actele online?
  Dar cu casa prin acte false cum e???
  Acum să dăm cărţile pe faţă: în toate listele sunt dovediţi sau nu dar sunt şi mai mulţi care au făcut răul cel mai mare acestui popor şi sunt în PNL: udrea, băsescu, anastase, boagiu, …şi sunt destui care s-au împrăştiat pe liste în teritoriu! În urma anchetelor sunt dosare în penal dar asta nu-ţi dă voie ţie să-i cataloghezi ca fiind penali !
  Cum facem cu ei bă nea iohanis?
  🙂 🙂 nu-i strică mila de la popor să fie doar trimis în ‘wekeend definitiv’ departe de scaunul principal al ţării cu succes ca cadru didactic pensionar !(cacofonia intenţionat)

 2. Exercitiile miltare surpriza, adica nici noi n-am informat rusia despre ele, adica asa cum zicem si noi ca daca rusia nu ne anunta de exercitiile militare, escaladeaza pacea mondiala??;p
  Long live NATO;)

 3. mama ce tare!!vin americanii cu patrioturile sa faca exercitii comune cu noi! si noi cu ce venim?cu volhov-urile sau kub?ca osa-k presupun ca au resursa expirata dupa 30 de ani.desi cred ca si resursa motoarelor cu combustibil solid de la kub-uri e dusa.ce uituc sunt!avem hawk-urile olandeze de la fier vechi.oricum,americanii se vor amuza strasnic.si pana la urma este la moda “vintage”.

 4. stirea asta care se rostogoleste de azi dimineata in mass media poate fi privita in cateva moduri. pe de o parte e bine ca exista aceste exercitii comune, ca, probabil, iau cunostinta si militarii nostri de o tehnica moderna. acum, se poate pune logic intrebarea de ce e necesara prezenta sistemului patriot stiind care sunt caracteristicile lui. dar nici nu mai conteaza cand in ultimele zile avem exercitii militare cu un distrugator american sau cu anuntul englezilor ca trimit niste avioane de lupta pe la noi. pe de alta parte constatam si ca rusii se apuca sa faca fix aceleasi lucruri exercitii militare, deplasari de trupe, intarirea fortelor navale din marea neagra si transfer de rachete aproape de granitele noastre. o fi bun zanganitul asta de arme aproape de noi in ultimii ani?

 5. Nu pot fi de acord cu aceasta inghesuiala de trupe straine pe teritoriul Romaniei indiferent cu ce scop, chiar si cu acela de “apararea Romaniei”.

  • este un semnal de solidaritate in interiorul NATO. nici nu vreau sa ma gandesc ce–ar fi spus romanii daca NATO ar fi intarit doar Ungarie, de exemplu….

   • Este si acesta un punct de vedere de luat in seama, insa raman la ideea ca inghesuiala de tehnica militara straina nu face bine “sanatatii” Romaniei.
    Noroc ca acestea, majoritatea, vin pe calea aerului ca drumuri ioc.

   • ia sa vedem povestea cu ce declara in iunie ministrul german de externe (da-mi voie sa-l cred mai capabil decat pe cel tehnocrat al nostru, daca nu ai o problema cu asta):
    “NATO a lansat un atac simulat al Rusiei împotriva Poloniei, în 7 iunie. Exercițiul care durează două săptămâni implică 31.000 de militari, între care 14.000 din SUA, 12.000 din Polonia și 1.000 din Marea Britanie. La manevre participă zeci de avioane de luptă și nave de război, plus 3.000 de vehicule ale armatei.

    „Ceea ce trebuie să facem acum este să nu inflamăm situația și mai mult, prin zăngănit de săbii și jocuri de război”, a spus oficialul de la Berlin, într-un interviu ce va fi publicat de ziarul Bild am Sontag.

    „Cine crede că o paradă simbolică de tancuri la granița estică a alianței va aduce securitate se înșeală. Suntem sfătuiți să nu creăm pretexte pentru vechi sau noi confruntări”, a explicat Steinmeier.

 6. Nu stiu ce sa mai cred…acest articol pare a va situa, domnule Tudor, de partea pro-euroatlantica .Pe de alta parte,prezenta seara de seara la A3 ,precum si ideile exprimate acolo,par a va situa de partea rusofila a clasei politice romanesti.Nu cred ca merge si in caruta si in teleguta

  • stimate dragos, dincolo de contradictiile usor irationale ce va macina, despre ce idei “de partea rusofila” vorbiti? sunteti sigur ca urmariti antena 3 si nu altceva?

 7. Cu ceva timp în urmă am scris despre patrimoniul unităţilor militare care s-a subţiat puternic(s-au construit viloaie de sute de milioane de euro la marginile terenului/toate maşinile puternice şi scumpe cu nr de Bucureşti) şi a rămas doar ce la vedere nu se poate mânări! Acum câteva zile găsii mânăria actualizată întrun ziar online:http://www.vremeanoua.ro/decizie-istorica-in-consiliul-local-vaslui
  Moldova vasluiană e deja captivă escrocilor pe imobiliare !
  Spun toţi că e vorba de investiţii şi locuri de muncă! Despre ce investiţii şi locuri de muncă clămpănesc ăştia dacă nu găseşti o firmă sau un profesionist pentru acoperişuri să fii cu actele în regulă! Nu mai spun că toţi şomerii şi plecaţii din fabrici se pricep doar la muncă proastă pe bani mulţi, dar se dau meseriaşi ! Hoţi, escroci şi muncitori la negru doar pentru a strica materialele şi pentru golit buzunare găseşti non-stop!

Leave a Reply