deveselu_2_or-600x400    planul-scutului-antiracheta-inclusiv-componenta-din-romania-intampina-probleme-critice_article-main-image

Pentagonul a anunţat miercuri seara pe site că firma Kellogg Brown & Root Services Inc. (KBR) a câştigat licitaţia pentru construirea sistemului de apărare antirachetă la baza de la Deveselu, în care vor fi instalaţi interceptori de tip SM-3.
România a acceptat instalarea pe teritoriul său a acestei baze, în cadrul scutului american antirachetă în Europa, în septembrie 2011. Baza va ocupa un teren de aproximativ 175 de hectare şi în ea vor fi staţionaţi aproximativ 200 de militari şi tehnicieni americani.
“Kellogg Brown & Root Services Inc., cu sediul în Arlington (Virginia, est), a obţinut un contract ferm cu preţ fix (…) în valoare maximă de 134.151.953 dolari (peste 102,8 milioane euro) pentru dezvoltarea şi construirea unui sistem de apărare antirachetă la Deveselu, în România”, anunţă Pentagonul pe site.
“Lucrările vor fi efectuate în România şi la Morrestown, în New Jersey (nord-est)”, continuă Pentagonul în acest anunţ, precizând că “o combinaţie de fonduri pentru construcţii militare din exerciţiul financiar pe 2013 şi fonduri din exerciţiul pe 2013 pentru cercetare, dezvoltare, testare şi inginerie în valoare de 77.815.692 dolari (peste 59,6 milioane de euro) sunt alocate” în acest sens.
“Licitaţia a fost anunţată pe Internet şi s-au primit opt oferte”, precizează Pentagonul în finalul anunţului, adăugând că activitatea de contractare a fost realizată de către Corpul de Ingineri al Armatei din Wiesbaden, în Germania.
Lucrările includ construirea instalaţiei de lansarea rachetelor, clădirea pentru radarul Aegis, rezerve de carburant pentru generatoare, clădiri de comandament, stocare şi transmisiuni; construirea zonei de locuit şi crearea de sisteme de securitate fizică (intrări, perimetre).
Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru ca proiectul privind baza de la Deveselu să se încheie la timp, a declarat, în aprilie, pentru MEDIAFAX, subsecretarul de Stat american pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională Rose Gottemoeller.
“Apreciem faptul că România a acceptat să găzduiască faza a doua (din cadrul Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa – EPAA) la Baza Deveselu şi vrem să colaborăm îndeaproape pentru a încheia construcţia acesteia la timp”, a declarat Gottemoeller, într-o vizită la Bucureşti.
Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antirachetă al Statelor Unite din Europa ar urma să devină operaţională în 2015. Unele îngrijorări cu privire la Baza Deveselu au apărut după ce administraţia americană a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa, renunţând la faza a IV-a din cadrul proiectului. Această ajustare are în vedere renunţarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA ca urmare a ameninţărilor din partea Coreei de Nord.
“Banii pentru bază sunt deja prevăzuţi în buget şi vrem ca proiectul de construcţie să meargă mai departe. Vom colabora, cred, foarte strâns în următorii ani pentru ca această bază să devină operaţională”, a subliniat Rose Gottemoeller.
Ea a afirmat, de asemenea, că, în opinia sa, “nu există nicio imprevizibilitate privind România”, care a fost un “partener foarte important” pentru Statele Unite.
Preşedintele Traian Băsescu afirma, în februarie, că “există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil”. Întrebată dacă “imprevizibilitatea” de orice fel ar putea influenţa planurile referitoare la Deveselu, Gottemoeller a răspuns: “Nu văd ca acest lucru să se întâmple. Am prevăzut resurse financiare în bugetul naţional şi bugetul apărării în sprijinul proiectului”.
Ea a subliniat că fondurile au fost deja alocate şi sunt disponibile, prin urmare, “nu există nicio imprevizibilitate în ceea ce priveşte România”. “Aţi fost un partener foarte important şi considerăm pozitiv să colaborăm cu voi”, a adăugat Gottemoeller.

68 COMMENTS

 1. Domnule Radu Tudor,

  Romania trebuia sa continue fabricatia IAR 93 si 99, si/sau sa fi cumparat avioane de vanatoare / bombardament de la SAAB sau Eurofighter, sau de la Dassault(Mirage).

  Oare cati ani au zacut aceste F16 prin hangare sau in cimitirul acela de avioane din SUA, pana sa ajunga la portughezi?

  Este foarte clar ca anumite decizii se iau doar datorita unor interese strict personale /de grup (care nu au legatura cu “interesul national”) si/sau datorita faptului ca unele personaje de pe “scena” noastra politica sunt santajate/santajabile si/sau sunt marionetele unora de afara!
  Este la fel de clar modul in care unii se straduie zilnic ca “sa-i prosteasca pe prosti” , infasurand aceasta achizitie in “vorbe mari” si aruncand-o ziarelor si posturilor TV (care o vor “toca” constiincios), dar fara a putea sa ne arate vreodata “matrapazlacurile” si adevaratele motive care au stat in spatele unei astfel de achizitii!

  Daaa, noi trebuie neaparat sa luam vechituri, apoi sa mai bagam si o groaza de bani in ele pentru a le moderniza! Iar tot acest proces trebuie sa dureze cat mai mult si sa se cheltuie cat mai multi bani!

  De ce “factorii de decizie” ai nostri nu isi cumpara fiecare, de exemplu, cate o masina deja veche de “n” ani,fabricata in SUA, in care sa mai bage bani inca vreo cativa ani si sa nu o poata repara decat tot acolo, nu in Europa? Poate asa vor intelege mai bine ce ar trebui/ce nu ar trebui sa faca! Ah, daaa, banii pentru plata avioanelor nu sunt din buzunarul lor…!

  Toate aceste lucruri imi aduc aminte de perioada dinainte de inceperea celui de-al doilea razboi mondial, cand Romania a cumparat printre altele) cateva Hawker Hurricane de la englezi si nu a reusit sa procure un motor mai bun pentru IAR 80 nici macar de la “aliatii” din acea vreme.Cam asa va fi si de acum inainte !!

  • Hai sa ne bucuram c-am devenit tinte sigure in cazul izbucnirii unui conflict armat de anvergura, rusii or sa ne bombardeze cu flori si bomboane. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca rezidurile chimice, bacteorologice sau nucleare ale rachetelor ostile americanilor lovite deasupra teritoriul Romaniei ne vor transforma in zombii. Dupa principiul daca americanii ne-au dat pe tava sovieticilor sa umple tara de gropi comune dupa al doilea razboi mondial acum tot ei americanii ne transforma in scuturi umane din prea multa iubire ce ne-o poarta. Cu alte cuvinte Uniunea Sovietica Aialalta ne aduce libertatea si pace ca URSS de altadata, ei americanii fiind mai umani ne lasa sa traim pana ne vor sacrifica indirect pentru a-si salva ei pielea.

  • Cine ne-a condus si cine ne conduce ? Diferente ? Niciuna.
   Afacerea Škoda a fost un puternic scandal politico-financiar care a zguduit viaţa politică din România interbelică. La baza lui a stat un contract pentru înzestrarea armatei române cu armament, în valoare de aproximativ 7 miliarde lei, semnat în 1930 de guvernul Maniu cu Uzinele de armament Škoda din Cehoslovacia. Stipulat în netă defavoare faţă de Statul Român, contractul a provocat o puternică criză politică, scoţând la iveală corupţia generalizată din aparatul administrativ al Statului, starea extrem de precară a Armatei Române, violarea secretelor de stat, implicarea politicienilor până la nivelele cele mai înalte şi culminând cu implicarea regelui Carol al II-lea şi a camarilei regale. Cazul a scandalizat opinia publică şi a fost cap de afiş pentru mai mulţi ani de la izbucnirea lui. A fost pe larg instrumentalizat de partidele şi oamenii politici, având în final un efect devastator asupra încrederii populaţiei în instituţiile statului democratic, în contextul în care Europa se afla în plin proces de înarmare şi în pragul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial.

  • Nu gasesc in motivarea condamnarii lui Fenechiu cuvantul mita sau spaga. Pentru ca asta ar fi singurul lucru care l-ar condamna. Motivarea e complicitate la abuz in serviciu. Care serviciu? Al lui Fenechiu? Serviciul lui era sa vanda orice obiect frumos impachetat oricui e atat de credul sa dea o caruta de bani. Peste tot in lume se vand lucruri proaste celor naivi. Daca a dat mita sa vanda aceste produse atunci e caz penal, altfel nu.
   As vrea sa stiu daca a dat mita si cat. Daca nu, asistam iar la un proces de genul ” las’ ca stim noi ca a facut smecherii, daca nu asta altele…” si pe asta intra omul la puscarie.
   Justitia trebuie sa fie credibila, bazata pe fapte altfel nu convinge.
   Unde este mita???

  • De ce va ani buni avem serioase probleme de reperezenatre externa, in special la Bruxelles! Cu “ajutor intern” s-a format o cardasie internationala si transtatala care afecteza Romania din toate punctele de vedere.
   Dupa referendum Ponta si Antonescu au dat mesajul ca ne-ar fi “costat” prea mult debarcare lui Basescu! Cat de mult??? Recent cu situatia creata de numirea procurorilor, ni s-a indus acelasi mesaj (daca terminam cu Base…nu mai vedeti pensii, salrii, etc)! Chiar nu se poate rupe pisica asta odata, chiar suntem atat de handicapati! Adica stai sa negociezi cu un BNADIT? E dezonorant, rusinos! Sa nu poti tu sa-ti ridici poporul din genunchi!

 2. Da, azi ne permitem. Bine ca avem avioane acum.Nu ne mai lipseste nimic, au ramas doar avioanele de cumparat. Bine ca avem tehnica pe roti in stare excelenta de functionare si nu suntem nevoiti cu o pereche de baterii sa pornim jumatate de parc auto, bine ca avem cladiri dotate care nu au bulina rosie pe ele, bine ca atunci cand avem alerte de exercitiu nu iesim doar cu tablitele cu numere de inmatriculare pe ele, in loc de tehnica, bine ca atunci cand plecam in aplicatii nu punem bani din buzunarele noastre pentru vesela si altele, bine ca nu mai mancam in castroane de inox ca pe vremea lui Ceasca, bine ca nu mai avem paturi cu saltele in care nici soarecii nu si-ar face cuib, bine ca nu mai varuim toate pietrele si copacii si florile si orice iti iese in cale intr-o unitate atunci cand se anunta control de sus, bine ca avem uniforme excelente care nu se incing la soare vara si se fac tabla pe tine iarna, bine ca tinutele noastre sunt mult mai bune decat cele ale englezilor pe care le facem la noi in tara, bine ca avem bocanci care nu se dislipesc si iti plescaie dupa doar 2 luni de purtare, bine ca avem statii radio care ne auzim perfect la distante de 20-30 de metri intre camioane, bine ca avem sali de sport in care sa ne antrenam si nu doar o pista de 50 de metri diametru pe care sa te invarti pana ametesti. Bine ca ne-am cumparat avioane, doar astea mai lipseau, bine ca modernizam armata asta de jos in sus si am ajuns la avioane. Imi pare asa de rau de bietii piloti ca nu au si ei niste avioane mai performante, mai ales la salariile lor amarate. Ma bucur ca restul armatei o duce excelent, nu ne mai lipseste nimic. Ma rog pentru piloti sa faca fata conditiilor dificile intampinate din cauza avioanelor cam vechi. Daca nu reusesc sa se adapteze ii invit cu picioarele pe pamant, printre noi terestrii, in conditii infinit mai bune si tehnica si cazare de ultima generatie. Draga cititorule daca simti nevoia sa pui anumite ghilimele din loc in loc, esti invitatul meu. Cunoscatorii stiu despre ce vorbesc. Cu respect si smerenie ma inclin. Sunt si vreau sa raman doar un anonim. Sa traiti aaaaa…. bine.

  • Romania facea parte si fara NATO din Europa.Santem in Europa si santem de mii de ani.Cu civilizatia e mai greu la noi.Tiganeala si manelismul castiga teren rapid dupa 89.NATO nu-ti asigura nimic.Singurul lucru asigurat el cel pe care te bazezi tu adica e al tau .Cand astepti de la altii e de rau.Asa au facut pungasii de la carma dupa 89 au dat tot,au vandut tot crezand ca gata vin altii (investitorii) si vor face minuni.Aia au facut si fac pt ei.Lectie inca neinvatata de ai nostrii.Franta nu e in NATO si nici nu are nevoie.Se sprijina pe forta ei armata si tehnica ei militara.Adica ce-i in mana nu-i minciuna si ii al meu.Unde a fost NATO cand Turcia tara nemembra NATO a invadat CIPRUL o tara mambra NATO.?Au facut pe prostii nefacand nimic.Exista un articol in tratatul NATO cred ca 50 sau 52 nu sant sigur care da de inteles ca interventia si apararea unei tari membra NATO nu e asa de sigura.Ii cu sa vedem sa constatam sa hau hau.Ce iti8 construiesti tu cu mana ta e bun facut.E al tau te poti bizuii sta la suta.Ia sa vedem daca sa zicem maine Rusia ne-ar invada oare NATO-ul maret ar intervenii?Io cred ca nu.

 3. Este o investitie importanta si nu am dubii ca va genera si o dezvoltare pe orizontala a economiei locale – incepand spre exemplu cu aparitia barurilor de striptease si a bordelurilor. Asta fiind spus mai in gluma mai in serios.

  • Sunt de acord cu tot ce ati spus frumos despre eforturile Romaniei si apartenenta noastra la aceasta alinta militara. Am totusi cateva amendamente sau mai bine spus niste intrebari, la care n-am gasit raspunsuri.
   De ce trebuie sa dam dovada de mimetism atunci cand vine vorba de purtarea uniformei si a altor activitati specifice armatei ? Ceilalti membri si-au pastrat anumite elemente particulare in toata activitatea lor in cadrul aliantei.
   De ce trebuie sa renuntam la tot ce a fost bun si functional, in cadrul Armatei Romane si sa achizitionam tot felul de gioarse de la altii, in loc sa dezvoltam si sa modernizam noi tehnica militara ?
   De ce a trebuit sa aruncam la gunoi toata cercetarea stiintifica militara, productia de asemenea, a ramas ceva infim din tot ce-a fost ?

   “Ca aliati, suntem protejati de orice amenintare asupra securitatii noastre nationale, de oriunde ar veni ea. Teritoriul nostru, populatia noastra, infrastructura noastra militara si civila – toate sunt sub scutul NATO, la a carui soliditate contribuim si noi.”
   Asa este cum spuneti, numai ca eu personal si altii ca mine, nu prea se incred in aceasta teorie.
   Cu toate acestea data de 02 aprilie, ramane o data de referinta in istoria moderna, postdecembrista a Romaniei.

 4. No stai puțin,banii,jumate cel puțin vin de la Rusia(Putin) și negocieri între Rusia America și Țara Procurorilor FEDERAL ROMÂNEASCĂ din moment ce ROMÂNIA nu mai există.
  Aceste sume există pe hârtie pentru a justifica furtulcare e probabil mai mare.Dar România nu a plătit nici un sfâț ci doar s-au tăiat salarii și pensii și altele pși pentru așa ceva

  • “Statutul de aliat e tot ce are mai bun Romania acum si trebuie conservat cu orice chip”
   Interesanta si adevarata aprecierea dumneavoastra.Din nefericire ,dar nu si din intamplare, Romania nu are altceva mai bun ,de fapt tot ce are mai bun-de doua mii de ani-”imprumuta” altora-vezi Austria(in trecut ,acum si in viitor)……si se poate continua ,dar la ce ne ajuta?!?
   Nu sunt eurosceptic sau ….,dar nu exista oare si alte modalitati ceva mai elaborate de a “sta la masa” cu partenerii nostrii euroatlantici-cum ne place sa-i denumim ? Oare ei tot asa ne cred pe noi sau….?
   Cand zic asta ma refer la ceva modalitati mai demne , mai corecte ,principiale cu adevarat ,ceva diferit de cele in care -de exemplu-le dam lor resursele subsolului ca sa fie bine sa nu fie rau ,sau sa aiba si ei care nu au… , ei fiind sarmani de pe vreme cand carau de pe aici aurul si argintul.
   La fel de importanta cred ca este si conservarea Romaniei-ma rog ce a mai ramas in ea- ,ca de dezvoltat se ocupa …cine poate , dar e …greu,nu e usor…,asa ca…,mai vedem.

 5. besescu cand zice “stat imprevizibil” se gandeste la a fi coleg cu fenechiu.acolo e vulnerabilitatea la adresa statului , la detronarea si pedepsirea besescului.dar gotte a zis ca no problem.
  deci e un stat previzibil.la fel de previzibil e si faptul ca rusnacii o sa ne scumpeasca gazul,si asa avem tratament preferential de cand boul basit se imburica la putin

  • De mai bine de 9 ani, pentru ca s-a inceput cu colaborarea militara cu NATO in cadrul PPP, Fortele Armate Romane au participari cot la cot cu partenerii din Alianta si obtin rezultate notabile in teatrele de operatiuni si pe campurile de lupta invizibile. In tot acest timp, salariile lor sunt de cateva ori mai mici (nu cu cateva procente!) decat ale omologilor din statele membre NATO iar dotarile cu armament si tehnica de lupta se fac cu mari sacrificii! Poate e bine sa amintim si aceste ”amanunte”!
   Restul e tacere…

 6. sa nu mai puna frate nici un ministru.oricum au salarii mult mai mici decat asistentii lor deci aia sunt mai capabili,decat sa puna ministri tot felul de uzati mai bine fara.si fara guvern si fara nimic,ca in jungla sa fie.
  iar cu gazele de basist treaba e in linie dreapta precum cfr-ul.trebuie frate , daca trebuie trebuie.

  • RUSIA AR PUTEA FI SINGURUL AGRESOR AL ROMANIEI.INPOTRIVA UNEI AGRESIUNI RUSESTI SINT CONVINS CA NATO NU NE APARA NICIODATA.DE ACEEA CONSIDER ALIANTA CA PE O EXTRAVAGANTA.APARTENENTA LA UE E A DOUA EXTRAVAGANTA.MULTI O ACCEPTA IN SPERANTA CA UE NE VA FACE ORDINE IN TARA.ILUZII DESARTE SI CHELTUIELI INUTILE.CRED CA ORDINEA NORMALA A LUCRURILOR ERA ALTA.NU CRED CA NE ACCEPTAU ALTII DACA AM FI URMAT ORDINEA SI NU ORDINELE..

 7. E o realizare, dar nu trebuie sa ne ”inflamam” prea mult vazand suma respectiva, in sensul ca doar o mica parte din suta de milioane de euro va fi cheltuita efectiv in Romania si cu atat mai putin la Deveselu.
  Repet, decizia de instalare in tara noastra a scutului antiracheta e un fapt pozitiv pentru diplomatia de la Bucuresti si, mai ales, pentru Armata Romana!

  • Am lucrat din 2001 pana in 2004 la Reprezentanta Militara a Romaniei la NATO. Sunt exact anii de munca colosala, cum se zice, la fata locului, sa indeplinim toate criteriile necesare aderarii.Numai cei care stiu ceva despre NATO pot sa inteleaga, ce eforturi mari au fost depuse de cei 5 ofiteri care incadram Reprezentanta la aceea data.Bucuria a fost enorma iar satisfactia deplina.Imi amintesc cu mare placere de vizita d-voastra la Bruxelles la sediul NATO. Acum sunt pensionar, col in rezerva, cu 3 teatre de operatii in spate (Somalia, Angola si Bosnia) si sufar ca au avut grija portocalii sa-mi taie din pensie 11 mil lei,dintr-o pensie nesimtita de 30 de milioane lei. Multumesc mult Bocule si Basescule, sper sa va ajunga acesti bani pe lumea ailalta.
   Domnule Radu, jos palaria in fata d-voastra pentru ceea ce faceti pentru noi militarii.Cu mult respect

 8. Bani care vor merge la firmele lor.Ce naiba mai oameni .Cand toate elementele scutului se vor fabrica in Romania atunci da INVESTITII.Restul e apa de ploaie pt fraieri.Mai zicea Tonta ca nu stiu cate zeci de milioane vor venii ca investitii pt zacamintele de petrol din Marea Neagra.Un tampit si multi prosti care sa-l creada.Utilajele pt forari sant facute in exterior.Deci castiga altii.Astea nu sant investitii.Le fac in alte tari plataformele de forari,vin aici si sug mierea si vine Tonta sa ii ,,vrajeasca,, pe Romani cu investitiile.Iarasi Boul nu stie diferenta exact cum nu stia diferenta intre INDEPENDENT si DEPENDENT.Haideti sa va povestesc ceva care sa va invete ce inseamna investitii restul e apa de ploaie pt fraieri si fomisti.IN SPANIA EXISTA O FIRMA DE ELECTODOMESTICE BUNA CARE SE NUMESTE BALAYS,Asta a vrut sa ,, investesca ,, in Argentia.Adica sa deschida centre de distribuite acolo.Deci sa le vanda Argentinieniilor produsele ,Spaniolii sa ia banii si sa aiba posturi de munca iar Argentia si Argentinienii piata de desfacere.Ce a facut Cristina presedinta Argentinei.Ceva superb pe care rahatii nostrii lingai ar trebuii sa faca.Asta a zis simplu.DA PUTETI INTRA VOI ASTIA DE LA BALAYS in Argentina dar cu o singura conditie.Toate elementele produselor pe care le vindeti in Argentina sa fie fabricate in ARGENTINA.Si uite asa in loc sa creeze cateva mi de postiri de munca a creat zeci de mii .Poate mai mult.EI RADULE SI ALTII ASTA INSEMNA INVESTITII.Exista au facut rahatii nostrii asa ceva pt ROMANIA?

  • Sunt in parte de acord cu dumneavoastra. Tin minte ca NATO a atacat Yugoslavia fara a avea “aviz” sau cu s-o numesc, de la ONU. In problema Transnistreana nu s-a implicat deloc, iar “zidul Berlinului” s-a mutat in Romania si se pare ca regionalizarea vrea sa mai construiasca alte astfel de “ziduri”. NATO totusi nu ne-a aparat niciodata de extremistii UDMR-isti, PPMT-isti si PCM-isti, care vor dezmembrarea Statului National Unitar Roman si sunt sigur ca NATO va fi dispus intotdeauna sa faca si concesii cu RUSIA.

  • În județul Vaslui sunt peste 7.000 de pensionari militari, iar pe lângă aceștia mai sunt și aproape 2.000 de soții/soți care beneficiază de pensie militară de urmaș (50% din pensia titularului de drept). Aceștia îi cer ministrului apărării să revină asupra ordinului considerat abuziv, în caz contrar urmând a-l da în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
   “Retoric mă întreb dacă magistrații au dreptul la o pensie specială, militarii, cei care au depus jurământ față de țară să suporte privațiunile serviciului militar și să-și îndeplinească îndatoririle chiar și cu prețul vieții, care au dat ajutor întotdeauna în caz de forță majoră – cutremure, inundații etc. etc. – de ce nu au dreptul la o pensie specială? Ce merite mai presus au magistrații față de militari? Cu tot respectul pentru magistrați, dar până acum nu am auzit ca vreun magistrat să-și îndeplinească îndatoririle de serviciu cu prețul vieții sau să se remarce la calamități ori în alte asemenea împrejurări. În ceea ce mă privește, nu voi cere recalcularea pensiei și îmi rezerv dreptul de a chema în judecată ministrul apărării naționale pentru abuz în serviciu dacă nu se va conforma notificării pe care i-am trimis-o.

 9. acuma din miliardele de dolari furate de la romani via Nastase,Basescu si Ponta ma gandesc ca pot sa cheltuie si stapanii o suta si ceva de milioane pt. siguranta lor.cred ca nici birurile incasate de o fiinta insignifianta ca Gitenstein nu sunt mai prejos de suma ridicola prezentata cu mare tam-tam de nevolnicii incompetenti si corupti de la Palatul Victoria si Cotroceni.oare mercenarii din Afganistan si Irak cit ne costa?

  • EU ÎNŢELEG CĂ FMI A VRUT SĂ TAIE PENSIILE MILITARE DE STAT PENTRU FOŞTII MILITARI DE CARIERĂ ŞI SĂ RĂMÂNĂ INTACTE LA MAGISTRAŢII MILITARI,DAR NU ÎNŢELEG CUM FMI A LĂSAT CA BUGETUL PENTRU PENSIILE FOSTE MILITARE, APROAPE SĂ SE DUBLEZE.
   DECI TREABA AIA CU FMI,CĂ NU LASĂ SĂ REVINĂ PENSIILE MILITARE LA CUANTUMUL DIN 2010 ESTE O MINCIUNĂ.
   AŞTIA NU AU VRUT SĂ FACĂ ECONOMII PRIN TĂIEREA PENSIILOR MILITARE,AŞTIA AU VRUT SĂ CREEZE HAOS IN SISTEMUL MILITAR.
   AU REUŞIT, CU PRIMA OCAZIE, CÂND O SĂ FIE RĂZBOI,TOŢI PĂDUCHEI PDLACI PE CARE ÎI ÎNTÂLNESC,AU ASIGURAT UN GLONŢ ÎN CAP.
   IAR EU NU SUNT SINGURUL.
   ÎNŢELEGEAM,CĂ ESTE CRIZĂ,CĂ NU SUNT BANI,DAR CÂND VEZI CĂ PENSIILE SUBOFIŢERILOR SE TRIPLEAZĂ ŞI DEVIN NESIMTIŢE ŞI FAŢZĂ DE UN PENSIONAR DIN MAGISTRATURĂ,DEJA ESTE PREA MULT.
   S-A ÎNCEPUT O CAMPANIE DE DENIGRARE A MILITARILOR INCREDIBILĂ, PENTRU UN STAT AL UNIUNII EUROPENE.

 10. adica Romania este un BANCTUSTAN stabil pt javrele de bolsevici americani… URAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

  134 milioane pt firmele americane nu pt deveselu… asta ca sa fim corecti si sa nu inducem in eroare in mod intentionat cum ca intra macar 1 cent in Romania

  Radu uite aici subiect economic daca vrei ceva adevarat decit porcaria asta de doi lei care ne aminteste la marea majoritate dintre noi ca sintem sclavi la niste jigodii americane la fel de mizerabile ca si sovieticii:
  “Investiţiile străine directe atrase de România în primele cinci luni, în scădere consistentă ”

  http://www.cotidianul.ro/investitiile-straine-directe-atrase-de-romania-in-primele-cinci-luni-in-scadere-consistenta-217919/

    • Mult bla-bla pentru nimic, tovarase!!
     Rezervistilor in cauza li s-au redus pensiile, da, e adevarat, de la peste 2500 de ron pana la 1500 de ron poate… in vreme ce milioane de oameni poate,muncesc in tara asta pe 800 – 1000 de ron !!

    • scutul ala e benefic pt. Romania,va apara autostrada construita de Bechtel si biroul de unde Gitenstein strange mita data de Tonta pt. bunavointa stapanilor.singurul lucru bun la scutul ala e ca ii enerveaza pe jegosii de rusnaci

   • disperat?!!!… nicidecum… FURIOS… asta da si inca cum

    nu sufar de antiamericanism ci fac alergie puternica la JAVRE… iar in guvernarea americana de citeva zeci de ani sint numai javre si jigodii bolsevic-scelerate care acum se sterg la cur cu romanii dupa ce ne-au preluat deja prelucrati bine in sensul sclavagismului moral de catre fratii lor sovietici ce si-au lustruit cizmele cu noi

  • Eu am propus să li se ridice la cei cărora nu li se mai scoală, nici cu ordinul procuraturii militare. Iar dacă la unii li se ridică prea des, comisiile de medicină militară legală, să ia măsuri şi să le bage bromură în reţetele compensate. In rest cărora nici nu li se ridică şi nici nu sunt flasce, eu am propus să nu li se facă nimic, dar absolut nimic, decât promisiuni electorale, că cei mai mulţi pun botu. Mai o cămaşă, mai o izmană, mai o brânză, mai un salam, aşa se avansează de la Şef Serv Echipament la funcţia de Şef de Cămin Haiducu, la cea de Ministru şi ulterior la cea de Senator. Cine nu crede să mă urmeze în campania de lichidare a cadrelor militare prin stres datorat calcului pensiilor, şi dacă mai rămâne de-o friptură hop şi noi, foştii intendenţi. Votaţi Gabi Oprea preşedinte la partidul Lichidatorilor României, votaţi umilirea militarilor rezervişti, votaţi crucea la pensiile foste militare de stat nesimtiţe. Aşa să ne ajute …ZEUS.

 11. FENECHIU… RELU FENECHIU 🙂 🙂 🙂

  papagalul mafiei, dupa cum spuneam spataminile trecute, dupa ce a parafat praduiala CFR marfa catre mafia pontist-basista si-a luat un drum pina la pirnaie din partea acesteia 🙂

  asta e pe primul loc la prostul mafiei

  p.s. pun pariu in clipa asta ca o sa ia cu executare si dupa recurs

  • Fenechiu a cazut de fraier la fel cum o sa cada si Antonescu si PNL deoarece pactul de coabitare semnat de ofiterul acoperit Ponta va duce in final la dezmembrarea USL, numirea lui Basescu ca premier, revenirea tropetelor basiste (PDL si Miscarea Populara din nou la guvernare) si ceeace va fi si mai grav inchiderea Antenei3.

  • Pai cine l-a pus sa fure transformatoare? El n-a vazut ca in tara asta cine fura oua o pateste? Trebuia sa fure vapoare, avioane, rachete etc.

  • Se împlinesc 2 ani şi 4 luni, de când militarii activi (militari fiind cei care al căror statut a fost sau este reglementat de L. nr. 80/1995 – Statutul Cadrelor Militare, precizare necesară, întrucât cam mulţi purtători de uniforme se denumesc militari, deşi nu au nici în clin nici în mânecă cu L. nr. 80/1995 – Statutul Cadrelor Militare), sunt singurii angajaţi ai sistemului bugetar declaraţi salariaţi şi viitori pensionari “unitari”, dar care rămân singurii “unitari” retribuiţi la “zile calendaristice”, şi nu la zile lucrătoare precum ceilalţi “unitari”! Ce legătură avem noi cu militarii activi?

 12. De-o viaţă aşteaptă părinţii noştri să vină americanii ! :)) Să dea Dumnezeu să ne fie cu folos, măcar acum !

 13. E foarte interesant cum toata lumea isi agumenteaza parerile, referindu-se la… noi. La noi, romanii… Ca si cum ar conta… Nimeni, insa, nu comenteaza, tinand seama de cateva aspecte: noi, romanii, daca am avea interese intr-o tara “bananiera”, evident, am face toate referirile la… noi… sau asa ar trebui sa facem… ….. Nu?! Asa cred. Cel putin, asa consider ca trebuie facut. Ca asa ar fi bine… Pentru noi, romanii… Ma gandesc la “mine”, nu la ceilalti… Buuun… Noi, romanii…, cu scuzele de rigoare pentru cei foarte “sensibili”…, suntem o tara bananiera pentru americani… Prin urmare, cum sa ne mire ca ne “aprovizionam” de la americani, dupa ce ne-am “aprovizionat”, decenii in sir, de la scursorile bolsevice ?!… Este efectul “contra”…, basca “visul american”… Orice “rahat american” TREBUIE sa fie mai bun decat “rahatul rusesc”… Ca este mai bun, este evident… Ca-i tot un “rahat”, asta e mai putin important, dar e a fel de evident… Asa ca achizitionam F16, pentru ca sunt disponibile. Daca discutam peste 50 de ani, poate ca ne refeream la posibile F32Assault sau la Boeing “cine-stie-ce-numar”, pentru ca trebuia sa le achizitionam. Iar asta, cu mult noroc. Pentru ca am putea sa fim in dizgratia americanilor… …… Acum nu foarte multi ani, nimeni nu-si imagina ca Yugoslavia ar fi fost teatrul unui razboi interetnic, cu toate grozaviile petrecute, si ca ar fi fost bombardata de americani si de NATO… ….. Nimic nu previziona asta, d.p.d.v. al omului de rand… Numai ca asemenea situatii nu sunt planificate, organizate si desfasurate de oameni de rand, ci de “anumiti” indivizi… ……. Iar asemenea porcarii se pot intampla oricand, oricui se opune sistemului… Asa ca e mai bine sa achizitionam F16, oricat de proaste sunt. Pentru ca trebuie. Asa a fost stabilit. Nu aici, la noi, ci, “acolo”, la cei care controleaza si dicteaza totul si orice. Asa e bine…

 14. O prietena, care a asistat mai devreme la redactarea celor scrise anterior, deranjata de evidenta celor subliniate, imi reproseaza… “acceptarea” evidentei… ……. Tind sa cred ca aceasta poate fi parerea majoritatii celor ce citesc cele scrise de mine… (daca citeste, totusi, cineva…)Ideea este fundamental gresita… Nu accept evidenta, ci o respect. De-as fi in locul americanilor, as face chiar “mai rau” decat ei… De ce sa n-o fac ?!!! Pai, daca am de-a face cu niste prosti, nu-i distrug ?!!!… Ba da, ii fac praf, ii calc in picioare !… Asa s-a construit America, de exemplu, pe spatele prostilor, de-asta e tara tuturor posibilitatilor si a definit, in timp, notiunea “visul american”. Pentru ca, orice om destept traieste pe spatele prostilor, asa cum este normal. Contra conceptiilor noastre. La noi, un “nimeni”, un macaragiu, pentru ca se foloseste de manete, considera ca este egal cu un pilot de avion. Pentru ca si ala foloseste manete si, mai ales, pentru ca il incurajeaza sistemul… Un amarastean de sapator de santuri se considera egal cu un informatician, de exemplu…, un “nimeni”, un “ciocanar pe nicovala”, are convingerea ca este egalul unui medic…, un “valoros” maturator de strada se simte egalul unui academician sau al unui arhitect, de exemplu… ……. Pai, nu ?!!!… Cum mama dracului sa nu fie egali, dupa ce, zeci de ani, alti analfabeti si inculti i-au indemnat sa se creada egalii unor academicieni, inventatori s.a.m.d… Si, uite asa, se forma majoritatea… “Educata”, “culta”, “cerebrala”… Sa nu-ti bati joc de ea ?!!!… Nu-i normal, cand poti, sa-i bagi pe gat acestei majoritati “de elita” niste F16-uri ?!… Ba da ! E normal, pentru ca se poate si “se poarta” chestia asta. De-aia sunt creati destepti de genul asta, pentru a le baga pe gat orice ! Sistemul asa supravietuieste !

 15. Prietena de care scriam mai devreme se uita “plina de respect” la reluarea emisiunii de pe Antena3… Ne reproseaza, plina de naduf si cu un efervescent respect feminist – mie si prietenilor prezenti, care radem fara menajamente – cum ca nu intelegem profunzimea atitudinii doamnei/domnisoarei Dana Grecu (data fiind virulenta dezechilibrata de care da dovada de fiecare data, tind sa cred ca este domnisoara sau ca n-are un partener potrivit… Sper s-o ajute cineva sa scape de supliciu…). Prietena pare sa fie o apropiata a lui Relu Fenechiu… E singura explicatie, altfel… De ce sa-l “apere” atat de intens ?!!!… ……. Amica pare sa fi ajuns intr-un stadiu tahicardic si de hipertensiune arteriala critice… ……. Aproape ca-mi vine sa apelez 112…, dar… daca gresesc ?!… Daca se preface ?!… Daca nu-i implicata cu adevarat, ci, doar interpreteaza o piesa ?!… Daca s-a molipsit de la moderatorii Antenei3, care sunt “soriceii” Felixului ?!… ……. Mai bine sunt prudent si apelez, pana una-alta, 111,5… Ii mai las o sansa, de 0,5 …, sa-si revina… 🙂 Desi nu cred ca-i posibil… Cei ce se imbolnavesc de Antena3, bolnavi raman… Altfel, n-au cum… Nu-i scapare… E boala grea… Dumnezeu sa-i odihneasca in pace !…

 16. 134 de milioane de dolares?! Oaaauu. Asta da sumă, fraţilor. E aproape la fel de mult cam cât un km de autostradă construit de Bechtel în plin câmp. Trăim vremuri de împliniri măreţe!

 17. Eu nu ma pricep la chestii de armata, da cand Belzebouth spune ceva 99,(9)% este pe invers. Adica adevarul este ca Romania este stat previzibil. Si are dreptate pentru Mafia care e la putere Romania e stat previzibil.

 18. ….DIN BRAILA. Aceasta problema cu amplasarea bazelor Americane in Romania , eu o stiam din anul 1998 …spre Transnistria. ACEST LUCRU A FOST CUNOSCUT SI DE CATRE PRESEDINTELE VLADIMIR PUTIN IN URMA CU SAPTE SAU OPT ANI.

 19. ….aceste informatii pe care eu le_am avut in 1998 , nu are legatura cu nici un serviciu secret …. CIA , FSB ..etc.

 20. ….eu am luat legatura de curand cu niste amirali americani ca sa nu se mai amplaseze baze americane in Romania …. ca se supara foarte tare RUSII.

 21. …..eu la Braila ma intalnesc cu cateva sute de Americani … in 2004 am facut cunostiinta cu un general Baptist de la CIA.

 22. …si mie Americanii de la Braila care sunt in legatura cu GEORGE W. BUSH aveau ca sa_mi de_a niste bani …banii mei cred ca ia furat altii …tot baptistii de la fbi sau cia care au miliarde de dolari furati….asa spun altii pe saituri !!

 23. …apropo …Generalul FSB SI CIA au venit in Romania pentru ca am postat eu o harta cu amplasarea bazelor in ROMAINA pe pagina de facebook

 24. …in urma cu patru ani eu am dat orinul ca toate navele de razboi Americane si NATO ca sa plece de la Marea Neagra

 25. Domnule Radu Tudor,și săptămâna trecută a fost una plină chiar dacă cu un strop de sărbătoare.Și-mi dau seama că se pot vorbi diverse și diverse la Puunctul de Întâlnire,cum ar fi insistența lui Dragnea de a face regionalizarea,refuzul vocal sau la nivel de declarații a premierului și pretențiile reprezentanților maghiarilor.Joia trecută,când Antena 3 a fost la Craiova,am uitat de Koveși,de procurori,de abuzuri de Băsescu de tot și m-am simțit excelent.
  Mi-ar plăcea ca la o emisiune Punctul de Întâlnire,să fie invitat din nou,academicianul Dinu c Giurescu și să vorbim despre Amintiri din Copilăria lui și să lăsăm o oră sau două că finanțele sunt sub controlul FMI,că nu avem industrie și așa mai departe.Să facem frumos un băgăjel pentru necazurile oastre și să trimitem necazurile în vacanță măcar o oră sau două.
  Din ce dată a fost înregistrată emisiunea din care a reieșit colajul cu Dinu c Giurescu spunând că ce a rămas nu ne mai aparține?Mulțumesc!

 26. Ah!Nu-mi pot face cont pe antena play deoarece nu am paypal sau nu pot plăti cu telefonul.Mai e înregistrată emisiunea și altundeva în afară de antena play?Înregistrările Antna 3 nu merg,că mă trimit la antenaplay

 27. Astept cu nerabdare o rasturnare de situiatie in PNL.
  Exista potential acolo,exista liberali adevarati care in momentul de fata sunt ”pe linie moarta”.
  Actuala echipa de conducere in frunte cu mascariciul neamului,duc PNL-ul in prapastie.Chiar nu se putea gasi o alta persoana pentru Ministerul Transporturilor inafara de Relu Fenechiu?
  N-ati vazut ce fata de borfas are? Pe asta-l arestezi preventiv numai pentru moaca lui.
  La ce a folosit coptarea lui Jiji Becali in partid? Ar fi obtinut PNL sau USL un scor mai mic in alegeri fara oierul penal?
  In legatura cu Klaus Iohanis…am toata stima fata de domnia sa,mai ales pentru faptul ca a reusit sa demonstreze ceva in viata.
  Dar sa-l faci de dimineata liberal si seara sa fie deja al doilea om in partid,este sfidator pentru liberalii cu state vechi in partid care au parcurs toate etapele ierarhice.

  • Realistule, nu ai dreptate. Pentru ca, unii dintre concetatenii nostri civili nu pot avea un acelasi comportament ca si al celor ce poarta cu onoare, haina militara, desi uneori depun acelasi Juramant. As aminti seriozitatea, corectitudinea, respectul, sacrificiul chiar, la militarii romani (Bosnia,Afganistan,Iraq,s.a) si minciuna,neseriozitatea,ipocrizia, dispretul,inconstienta la unii reprezentanti de institutii romane si chiar la unii europarlamentari(exemplele la UE se cunosc, n-as aminti decat unul mai recent din tara, care nu stiu daca este si adevarat in totalitate, respectiv situatia de la Uzina Sadu-Gorj intamplata chiar inainte de sosirea unei delegatii NATO pentru semnarea unui contract de livrare munitie).

 28. Cand se va termina de construit scutul va fi desigur ineficient….rusii au dezvoltat rachete ce bat scutul…oricum nu stiu daca ar trebui sa ne bucure aceasta alocare de fonduri in vederea constructiei scutului dat fiind anuntul Rusiei…din acest moment suntem o amenintare pentru ei si in orice moment pot riposta….preventiv desigur,,à la guerre comme à la guerre,,

  • Cand ma refeream la purtarea uniformei si la mimetism, nu greseam. Ii imitam pe americani intr-un mod care nu ne face cinste. Din pacate au trecut multi peste noi si obligati sau nu, am luat de la fiecare cate ceva. In privinta industriei de aparare ne-am facut-o cu mana noastra si-n continuare persistam in greseala.

 29. Foarte interesant…

  Daca am corobora si cu afirmatiile colonelului Igor Korotchenko:

  “Membrii NATO acţionează în conformitate cu directivele elaborate în procesul planificării colective, din această cauză ei, ca nişte idioţi, vor citi asta de pe hârtie sau vor repeta acest lucru ca pe o mantră, deoarece aşa a zis Departamentul de Stat al SUA. În realitate, ei înţeleg perfect că scutul subminează stabilitatea strategică. Ei bine, dacă ei subminează stabilitatea noastră, noi vom submina stabilitatea lor, răspunzând cu măsuri egale la ameninţarea militară care va fi creată pentru ţara noastră. Din această cauză, sistemul Iskander M este arma pe care o vom folosi activ pentru a contracara ameninţările generate de scutul european. Există şi alte opţiuni disponibile pentru armata şi flota noastră. Este prematur să discutăm detalii, dar declaraţiile lui Putin şi Ivanov despre posibilitatea de ieşi (dacă va fi necesar) din convenţiile referitoare la rachetele de rază medie, fapt pe care îl cunosc şi „partenerii noştri”, demonstrează că vom reacţiona dacă lucrurile vor lua o turnură negativă
  . CAT DESPRE ROMANI, dacă doriţi să jucaţi rolul unor idioţi ai SUA şi să spuneţi în continuare astfel de lucruri, dar în acelaşi timp credeţi că noi nu vă vom lua ca ţintă, înseamnă că aveţi aşteptări naive”

  Suntem in zona de frecus a intereselor doua mari puteri si umbrela NATO nu stiu cat de mult de apara de ploaia colaterala. Rusu’ are trupe imediat peste Nistru, are baza militara navala din Crimeea, dezvolta avioane Sukhoi de generatie a 5-a (in parteneriat cu chinezii), a castigat razboiul din Georgia in 2008 si il sprijina cu arme pe Bashar al-Assad in Siria.

  Se anunta vremuri interesante…cu toate astea, aspiratiile de securitate ale Romaniei vor trebui sa ramana in continuare alaturi de aliatii nostri nord-americani si NATO.

  • Sunt de acord cu tot ce ati spus frumos despre eforturile Romaniei si apartenenta noastra la aceasta alinta militara. Am totusi cateva amendamente sau mai bine spus niste intrebari, la care n-am gasit raspunsuri.
   De ce trebuie sa dam dovada de mimetism atunci cand vine vorba de purtarea uniformei si a altor activitati specifice armatei ? Ceilalti membri si-au pastrat anumite elemente particulare in toata activitatea lor in cadrul aliantei.
   De ce trebuie sa renuntam la tot ce a fost bun si functional, in cadrul Armatei Romane si sa achizitionam tot felul de gioarse de la altii, in loc sa dezvoltam si sa modernizam noi tehnica militara ?
   De ce a trebuit sa aruncam la gunoi toata cercetarea stiintifica militara, productia de asemenea, a ramas ceva infim din tot ce-a fost ?

   “Ca aliati, suntem protejati de orice amenintare asupra securitatii noastre nationale, de oriunde ar veni ea. Teritoriul nostru, populatia noastra, infrastructura noastra militara si civila – toate sunt sub scutul NATO, la a carui soliditate contribuim si noi.”
   Asa este cum spuneti, numai ca eu personal si altii ca mine, nu prea se incred in aceasta teorie.
   Cu toate acestea data de 02 aprilie, ramane o data de referinta in istoria moderna, postdecembrista a Romaniei.

 30. Pe romanul de rand nu-l intereseaza …DEVESELU.La ce bun DEVESELUL…sa ne apere SARACIA si NEAMUL?De saracie nu putem scapa usor iarNEAMUL ne va fi aparat cand vom scapa de politicienii avizi de PUTERE/AVERE/BANI si VACA KOBE.In afara de Antonescu(si aici cu retinere) nu am vazut niciun politician patriot cu exceptia dlui academician DINU GIURESCU si dlui GHISE.

  • Unde a fost NATO cand Turcia tara nemembra NATO a invadat CIPRUL o tara mambra NATO.?Au facut pe prostii nefacand nimic.Exista un articol in tratatul NATO cred ca 50 sau 52 nu sant sigur care da de inteles ca interventia si apararea unei tari membra NATO nu e asa de sigura.Ii cu sa vedem sa constatam sa hau hau.Ce iti8 construiesti tu cu mana ta e bun facut.E al tau te poti bizuii sta la suta.Ia sa vedem daca sa zicem maine Rusia ne-ar invada oare NATO-ul maret ar intervenii?Io cred ca nu.

 31. timpurile se schimba mereu.depinde de noi insine sa ne fie bine pe viitor.speram sa se mai faca si sa se trasmita filme cu istoria lumii.

 32. Vezi,Tudore,ca se poate sa fii si corect si demn,ma refer la omul potrivit la locul potrivit,nu aberatii gen gittenstein?!Succes demnitarului!Nato,cat am asteptat intrarea noastra,este propulsorul si prietenul de baza al Romaniei si e bine asa,pana sa ne recunoasca europenii ca suntem pozitionati in Europa,acum e alba neagra cu Schengen,de cand ne stim ei au venit la noi,am citit diverse opinii,pesimiste,rautacioase,diverse scenarii si scenarite de genul nu ne vindem tara,pana una alta tot romanasii arivisti,”marii afaceristi” si “baietei destepti”o “dezmembreaza” bucata cu bucata iar ca sa pui asta in carca Nato e o prostie!Cand esti aliatul cuiva,si nu oricui,iti da incredere si siguranta,mai ales ca noi suntem new entry in ale democratiei,chestia ca “cineva” e stapanul iar noi slugile sunt opinii limitate si fara viziune!Da,e un motiv de satisfactie!

  • akum 9 ani era o bucurie imensa ca suntem si noi in nato ! Este o victorie si un drept al acestui popor.
   ESTE DIN PUNCTUL MEU MAI IMPORTANT CA AM INTRAT IN UE, DESI PAR MAI MULTE DREPTURI PT CETATENI CU INTRAREA IN UE!
   Este o mandrie sa vad steagul Romaniei fluturand alaturi de alte steaguri ale tarilor membre nato !
   Traiasca Romania!

 33. ROMANIEI I-AR FI STAT FOARTE BINE SI FARA UE SI FARA NATO.IN 1990 AVEAM ECONOMIE,DACA NU O DISTRUGEAU POLITICIENII SUSTINUTI DE ZIARISTI-SA PRIVATIZAM TOTUL C-O SA NE FIE MAI BINE-,AVEAM PIETE DE DESFACERE SI PUTEAM TRAI OMENESTE NU CA ACUM SA NE TARAIM DE AZI PE MAINE.NE-AM SCHIMBAT DOAR STAPANII.E,CE ZICI DL. RADU,E ADEVARAT?

  • Eu spun ca e doar o foaie care se poate rupe sau incalca de fiecare data cand doreste SUA. Cum a fost si cu pactul de neagresiune dintre Germania si Rusia.

   In momentul in care interesele economice nu vor mai justifica existenta NATO, organizatia nu va mai exista.

 34. Si asta este magulitor pentru noi? Ca ne ploconim in fata americanilor?NATO este al III – lea Reich. Nu sant prea diferiti de nazisti. Si acum, americanii de cine se mai tem? Oricum, rusii au un sistem antiracheta mai bun, care nu poate fi interceptat de micul Deveselu.

 35. pai daca rusii sunt asa de bine dotati de ce ii supara deveselu?de ce ii deranjeaza un sistem de aparare?este vorba de vechiul vis al rusilor de a controla zona balcanica,grecia,turcia si accesul deplin la mediterana?nu le convine o prezenta nato stabila?basescu vorbeste de pericolul,eventual,al imprevizibilitatii statului roman.ori vorbeste ca proasta in targ,ori vrea sa ii convinga pe americani ca el si gasca lui ar fi bine sa fie la putere vesnic ca romanii sa nu fie imprevizibili. se doreste dictatura de tip sudamerican in romania?ar fi o grava greseala cu consecinte cu adevarat imprevizibile.romanii sunt deja la limita suportabilitatii a multor lucrurii ce se deruleaza in tara lor si multe se cam leaga de basescu si gasca lui.

 36. 134.151.953 dolari pentru Deveselu

  Cum adica PENTRU Deveselu???Avem fabrici si uzine la Deveselu care fac astfel de componente pentru scuturi antiracheta???Firma asta despre care vorbiti… Kellogg Brown & Root Services Inc se afla la Deveselu???

  Din nou(la fel ca acum cateva sute de ani) suntem prima linie de aparare a VESTULUI…vest,la care noi tindem,dar care niciodata nu ne va integra si accepta.
  Platim acest “scut” antiracheta(scut pentru ei mai mult)in natura(trupe in toate teatrele de razboi),in bani si mai ales in SLUGARNICIE,iar avantajele sunt DOAR si pur teoretice…exact ca si in NATO.

  Sa ne amintim putin de 1962 si de criza rachetelor din Cuba.Foarte multa lume traieste cu FALSA impresie ca atunci a fost o “victorie” a administratiei americane…un mare BULL SHIT.In realitate e foarte simplu.
  In ’62 SUA avea capabilitatea,datorita rachetelor amplasate in Turcia,sa loveasca oricand URSS-ul,pe cand URSS nu avea nici macar o singura racheta capabila sa loveasca SUA.La sfarsitul “conflictului” si dupa multe negocieri,SUA si-a retras toate rachetele din Turcia cu conditia ca si URSS-ul sa-si retraga toate rachetele din Cuba(cele pe care doar ce le adusese).

  Si atunci ca si pe viitor cand va aparea o situatie “tensionata” care va atenta la siguranta lor,acest mare “jandarm” al lumii,se va gandi prima data doar la propriul lui fund.

  Eu unul nu ma simt deloc mai protejat datorita acestui “scut”…ba din contra,cred ca intr-un eventual conflict(Doamne fereste!)suntem deja o tinta strategica,care trebuie eliminata inca de la inceput.

Leave a Reply