Printr-un comunicat de presa, eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a atras atenţia asupra faptului că cele 138 de atacuri teroriste, de la începutul acestui an, demonstrează dinamica în creştere a activităţii teroriste, care nu se opreşte la graniţele Uniunii Europene. Intervenţia eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, în contextul dezbaterilor asupra atacurilor teroriste recente, în prezenţa Comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos.

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Evoluţia fenomenului terorist a înregistrat în ultimii 15 ani modificări considerabile, atât în ceea ce priveşte structura organizaţională, obiectivele vizate, metodele de acţiune, recrutarea şi propaganda. Scopul principal şi comun al tuturor teroriştilor rămâne subminarea valorilor democratice, a drepturilor omului şi a structurii societale. Activitatea teroristă reprezintă în acest context o ameninţare comună, orizontală şi transfrontalieră, cu o dinamică în creştere.

Doar de la începutul anului 2015 s-au înregistrat la nivel global 138 de atacuri teroriste, dintre care 6 în luna iulie. Printre cei care au condus atacurile se numără nu doar organizaţii teroriste cunoscute precum ISIS, Boko Haram, Al Shabaab sau celule teroriste talibane, dar şi aşa-numiţii ‘solo terorişti’ şi ‘lone wolf terrorists’, care acţionează din proprie iniţiativă.”

Totodată, a mai subliniat eurodeputatul Victor Boştinaru: „Atacurile recente din Egipt, Tunisia, Libia, Yemen, Nigeria, Mali, Kenia, Siria, Somalia, Kuweit au vizat nu doar locuri aglomerate, turistice, cu dispozitive de securitate minime – care ar fi diminuat atractivitatea acţiunilor teroriste. În egală măsură au ţintit şi forţele de ordine, în vederea destabilizării regiunilor, a statelor, a unei regiuni de mari proporţii – MENA –, precum şi slăbirea încrederii populaţiei locale şi a comunităţii internaţionale în competenţa statală de a controla fenomenul. Ameninţare teroristă nu se opreşte însă la graniţele UE, iar atacurile care au avut loc în Austria şi Franţa, precum şi prognoza unor atacuri iminente în statele membre, reamintesc acest fapt.”

În acest context, vreau să subliniez importanţa creşterii sinergiei în rândul statelor Uniunii, pentru a face faţă acestei ameninţări, precum şi a implementării integrale şi efective a obiectivului strategic antiterorist, conform celor stipulate în Strategia de Securitate a UE, a elementelor agreate de Consiliul din februarie şi a priorităţilor reiterate de Consiliul din iunie. De asemenea, susţin iniţiativa Înaltului Reprezentant de a pregăti pentru 2016 o strategie globală de securitate şi apărare a UE, cu includerea dimensiunilor de securizare a cetăţenilor, de prevenire a radicalizării şi de cooperare cu parteneri internaţionali” a conchis vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă.

6 COMMENTS

 1. Este o realitate a zilelor noastre si are o multitudine de cauze si efecte din cele mai dramatice.
  Toate statele europene si nu numai sunt intr-o continua alerta, se intaresc dispozitivele de securitate, iar strategia luptei antiteroriste este intr-o continua actualizare.
  Recentele atacuri teroriste vin sa intregeasca imaginea a ceea ce inseamna terorismul astazi, modul de actiune si repercursiunile.

 2. pai faceti o adresa oficiala la CIA sa faca public programul si eventual locatia cu viitoarele atentate teroriste, poate sunt suficienti de beti de lacomie si putere ca sa-si faca publica agenda de asasinate

 3. Uite ma la astia, nu au alt subiect de discutie decat terorismul. Bai nea’ mosule, nu ne intereseaza ma pe noi terorismul, ca pe la noi prin Romania nu am vazut d’astia, nu ne cauta, nu suntem atractivi. Vorbeste si dumneata despre lucruri presante, cum ar fi securistii si abuzurile lor, DNA, CSM, CCR, SRI, daca vrei sa faci ceva pentru tara asta. Zi si dumneata cum dupa plecarea lui basescu a ramas sistemul pus de el care nu mai conteneste cu abuzurile, zi de Rarinca, de Baltag, de Neacsu, de Voiculescu, zi de ce ne arde si pe noi.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/07/09/ce-are-tsipras-si-i-lipseste-lui-ponta/

  • Daca nici Bostinaru nu a vorbit de abuzurile din Romania, nu stiu cine a mai facut-o dintre politicieni. Cat despre modul de adresare, mai ai nevoie de educatie

   • Am educatie Radu, dar nu mai am rabdare. Dupa 10 ani, iti mai sare mustarul, cand vezi pasivitatea celor care ne conduc. Oricum limbajul meu e moderat, nu cred ca e jignitor, poate un pic prea amical, dar suportabil. Daca Bostinaru a vorbit in Parlamentul European despre abuzurile din Romania, eu nu l-am auzit. Personal, eu nu sunt multumit si cred ca liderii nostri nu fac suficient sa ne scape de sistemul lui basescu.

 4. atîta se dau publicităţii dar sunt desule de care nu se vrea să se ştie! ghici cine nu vrea?

Leave a Reply