14 septembrie. Seful Statului Major General, generalul Nicolae Ciuca are o postare peste care nu pot trece rapid :

14 Septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci

Astăzi sărbătorim Înălțarea Sfintei Cruci una dintre cele mai vechi si mai importante sărbători ortodoxe, închinate cinstirii Sfintei Cruci.
Tot la 14 septembrie, în anul 1928, Regina Maria a ales să inaugureze Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman, în semn de respect faţă de Semnul Crucii şi de jertfa ostașilor români din Primul Război Mondial.


Pentru ca s-a vorbit si scris foarte mult despre semnificatia Crucii de pe Caraiman si legatura cu perioada monarhica, iata cateva detalii in plus fata de cele amintite cu buna inspiratie de seful SMG :

Crucea Eroilor Neamului este un monument construit între anii 19261928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 m, pentru a cinsti memoria eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial. La baza vârfului Caraiman se află orașul Bușteni.

Denumirea monumentului este Crucea Eroilor Neamului, dar popular este denumit Crucea de pe Caraiman, fiind trecut pelista monumentelor istorice cu codul PH-IV-m-A-16887.

Acest monument a fost desemnat de către Guinness World Records ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.[1]

Crucea Eroilor Neamului este situată în șaua masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului către Valea Seacă, la altitudinea de 2291 m, fiind unică în lume atât prin altitudinea amplasării, cât și prin dimensiuni: crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare.

Crucea Eroilor Neamului a fost construită între anii 19261928, pentru a cinsti memoria eroilor ceferiști căzuți la datorie în Primul Război Mondial, în luptele împotriva armatelor Puterilor Centrale. Crucea a fost înălțată la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I al României, cu scopul de a fi văzută de la o distanță cât mai mare.

Unele legende povestesc că acest monument s-a realizat în urma unui vis pe care l-a avut Regina Maria. Munții Bucegi reprezentați prin vârful Caraiman au fost stropiți de sânge românesc în Primul Război Mondial. Pentru construcția monumentului s-a ales vârful secundar al Caraimanului (2291 m), deoarece, dacă s-ar fi construit monumentul pe vârful principal (2325 m), Crucea nu ar mai fi fost vizibilă decât din apropiere, de pe platou.

Proiectul ansamblului a fost realizat de către arhitecții români Georges Cristinel și Constantin Procopiu. Construcția monumentului a început în anul 1926 și s-a finalizat în august 1928. Regina Maria a urmărit îndeaproape execuția până la finalizarea ei. Inaugurarea și sfințirea monumentului au avut loc pe data de 14 septembrie 1928, de Ziua Sfintei Cruci.

 

5 COMMENTS

  1. nu se poate sa nu sa se observe ca respectiva nu respecta decat religia ortodoxa,ca altfel ar fi ridicat si o semiluna alaturi de celelalte insemne ale minoritatilor. unde e respectul ptr minoritati? stramosi inconstienti.au dreptate stapanii sa scoata istoria din scoli!

  2. salut Radu,

    din cate stiu eu crucea este int-un proiect de restaurare. sper ca se va si concretiza in reabilitarea si restaurarea ei acest proiect.

  3. Asa este, ieri a fost Inaltarea Sfintei Cruci iar, ca sa ma laud putin, ieri m-am aflat intr-un loc in cotul Carpatilor intr-un loc de mister, simboluri, binecuvantare si realitate. Crucea Eroilor Neamului de pe Caraiman reprezinta un simbol al Identitatii Nastionale si am inteles ca intr-un timp scurt cu sprijinul MApN impreuna cu alte entitati acest simbol va fi renovat. Acest monument unic aflat pe platoul Caraiman la aproape 2500 m inaltime trebuie sa devina un loc de pelerinaj al tuturor cetatenilor care-si iubesc si respecta Identitatea Nationala, astazi cand aceasta este in pericol de moarte datorita puzderiei de vanzatori de tara aflati temporar la butoanele Romaniei.

  4. Buna ziua!

    Crucea de pe Muntele Caraiman a fost ridicata la indemnul regelui Ferdinand!, nu la indemnul Reginei Maria! (conform unor documente de arhiva).

  5. Stimate domn. Aveti vreo sursa documentara sau publica prin care se poate dovedi ca acest grandios monument a fost sfintit la 14 septembrie 1928? Eu caut confirmarea acestei date de aproape trei ani prin toate fondurile arhiviste posibile si imposibile si nu am gasit nicio informatie.

Leave a Reply