Două sondaje publicate săptămâna aceasta arată rezultate contradictorii în ceea ce privește poziția americanilor în disputa dintre Apple și FBI, relatează theverge.com citat de Agerpres.

Astfel, după cum relevă un sondaj Ipsos realizat pentru Reuters, publicul american ar fi de partea companiei în proporție de aproape jumătate: 46% susțin opoziția Apple față de ordinul judecătoresc prin care i se cere să permită decriptarea iPhone-ului unuia dintre autorii atacului armat de la San Bernardino, soldat cu 14 morți la începutul lunii decembrie în California. De asemenea, 35% consideră că Apple ar trebui să respecte solicitarea FBI, iar 20% nu au știut ce să creadă.

Conform aceluiași sondaj, desfășurat online în cursul acestei săptămâni pe 1.576 de americani, trei sferturi dintre respondenți au susținut că nu ar renunța la intimitatea căsuței lor poștale electronice în schimbul dejucării unui atentat terorist în țară sau în străinătate. Același lucru a fost valabil pentru confidențialitatea mesajelor text și a înregistrării convorbirilor telefonice în general.

Acest sondaj contrazice o altă cercetare socială realizată în weekendul trecut de Pew Research Center și ale cărei rezultate au fost publicate la începutul acestei săptămâni. Potrivit acestui sondaj, mai mult de jumătate dintre americani și-au exprimat opinia că Apple ar trebui să respecte cererea FBI, iar 38% au considerat că Apple trebuie să lupte mai departe pentru protejarea dispozitivelor sale.

Formularea a fost o diferență cheie între cele două sondaje, remarcă Reuters. Ipsos a expus poziția companiei Apple și faptul că s-ar putea crea un precedent pentru cazuri viitoare, în timp ce studiul Pew Research nu a reflectat îngrijorările companiei americane la fel de mult și a spus că FBI trebuie să decripteze iPhone-ul respectiv pentru că reprezintă o ”parte importantă” din investigația sa. De asemenea, sondajul Pew Research a fost desfășurat la telefon, în timp ce repondenții Ipsos au răspuns online, așa încât respondenții acestui institut ar putea fi mai interesați de tehnologie.

Ceea ce se poate constata, însă, din ambele sondaje este că americanii nu sunt siguri unde se încadrează ei în această dispută. Procente importante de cetățeni din ambele studii s-au declarat indeciși sau nesiguri în legătură cu ceea ce simt în legătură cu acest subiect.

În timp ce lupta pe acest caz va fi tranșată probabil în justiție în câteva luni, șeful Apple, Tim Cook, a lansat Congresului o propunere de legiferare a problemei.

 

 

4 COMMENTS

 1. Sa anunte ambasadele sa ia atitudine impotriva Apple ! Astia trebuie sa li se faca un raport la ONU si dati afara din NATO !

 2. Este normal ! Daca as fi cetatean american parerea mea ar fi aceeasi. Puterea pe care o dobandesc serviciile in acest mod este prea mare. Chiar daca ar fi vorba de FBI,in niciun caz nu putem spune ca oamenii nu sunt tentati de putere. Nu este vorba numai de faptul ca fiecare avem dreptul la o viata normala. Este vorba ca in acest mod instituim un fel de “big brother” la scara planetara.

 3. Feb. 2016 Google, Microsoft,Facebook, Twitter to back Apple with legal filing in FBI case
  Feb. 2016 The President’s press secretary : “The FBI can count on the full support of the White House”
  9.oct. 2015 Obama sides with tech companies will not force decryption
  Directorul FBI James Comey a declarat ca adm. Obama a optat sa nu forteze companiile (Apple + altele….) sa decripteze comunicatiile codate
  16 ian. 2015 -President Obama said that the police and spies should not be locked out of encrypted smartphones
  Apple, Google and Facebook have introduced encrypted products that the companies said they could not unscramble even if faced with search warrant
  “If we find evidence of a terrorist plot ….and despite having a phone no., despite having a social media address or email address, we can’t penetrate that, that’s a problem. “Obama said
  Ba e asa, ba nu e asa, de unde si : To be, or not to be?
  Multe razgandeli, e cumva Pres. Obama la mijloc, oscilant, putin presat?
  Oricum americanii, vocali de altfel, se exprima in stilul lor ….plastic -colorat si in general din categoria Freedom of Speech!
  -hey, The FBI is blowing the smoke. Can’t believe any encryption is beyond the ability of the NSA to break;
  -Miliarde de dolari in fiecare an pentru NSA, FBI si astia nu pot intra in 2 telefoane? C’mmon!
  -Unii intreaba : ei pot spiona telefonul Angelei Merkel dar nu pot decripta astea 2?; telefoanele teroristilor sunt mai securizate decat serverul – e-mailul top secret al Hillary C. ? No way!
  -FBI a reusit sa rezolve crime inainte ca tel. mobile sa apara. -americanii au memorie buna.
  -Ei au deja capabilitatea decriptarii datelor, vor doar legalizarea -americanii pun punctul pe “i”.
  -Altii, multi, comenteaza: S. Bernardino a fost ceva gen : drill, … false flag. -americanii zic ca ar cunoaste …..stilul
  Si uite asa, dupa multeeee mesaje americanii concluzioneaza: telefonul este al lor! period! si se mai si enerveaza :e un atac – violation of the privacy – Let my phone alone!
  Cica ei, americanii sunt foarte sensibili la dreptul lor la intimitate – privacy!.Cine nu ar fi?
  Asta e “pulsul” americanilor luat la “cald” – accelerat, accelerat rau!,….. ca trenul. Si se activeaza semnalul de alarma.
  Cred ca iese mare tambalau. Procentul de 46% s-ar putea sa creasca.

  Benjamin Franklin : ” Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety”

Leave a Reply