Astăzi, 28 octombrie, la sediul Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica” (CNIÎ) din Cincu, județul Brașov, a avut loc Ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de Luptă al NATO (BGFP) dislocat în România, între comandantul Regimentului 8 Parașutiști de Infanterie Marină, colonelul Cristophe Degand și comandantul Regimentului 1 Blindat (1er Régiment de Chasseurs) colonelul Alexandre Féligonde, anunta Fortele Terestre Romane.

Activitatea s-a desfășurat în prezența șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă și a comandantului Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, generalul de brigadă Dorin Toma.
* * *
Grupul de Luptă al NATO din România a fost constituit începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
Constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria) se înscrie în setul de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe termen mediu și lung, ca urmare a conflictului militar declanșat de Federația Rusă în Ucraina.
La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează, în prezent, Grupul de Luptă pentru Apărarea Colectivă (CDBG) pe teritoriul național, integrând, relațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Forțele principale ale CDBG sunt dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, unde vor executa misiuni și activități de instruire, alături de structuri ale Armatei României.

Leave a Reply