Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o urgență medicală majoră, prezentarea imediată într-un serviciu specializat fiind esențială. În lipsa unei abordări medicale specifice, această afecțiune cauzată fie de întreruperea alimentării cu sânge a unei zone din creier din cauza unui cheag ce blochează un vas, fie de ruperea unui vas la nivel cerebral, poate avea urmări grave.

Cele mai severe consecințe ale unui AVC sunt: leziuni cerebrale pe o perioadă lungă de timp, invaliditate permanentă și chiar deces.

Pentru a putea interveni prompt, este vital să știm să recunoaștem principalele semne ale unui AVC:

  • asimetria gurii;
  • imposibilitatea bolnavului de a ridica ambele brațe în mod egal;
  • vorbirea incoerentă sau imposibilitatea de a se exprima.

Dacă observați aceste semne la cineva apropiat, nu așteptați ca ele să se amelioreze, ci apelați serviciul medical de urgență, pentru că fiecare minut este important.

Identificarea semnelor de AVC și adresarea imediată la un serviciu de urgență sunt foarte importante pentru recuperarea pacientului. Accidentul vascular cerebral ischemic poate fi tratat în mai multe feluri (medicamentos, prin trombectomie sau prin tromboliză intravenoasă), dar decizia terapeutică va fi luată la fața locului, în funcție de particularitățile bolnavului și de stabilitatea hemodinamică. P

Spitalul Clinic SANADOR este singura unitate medicală din sistemul privat din România care asigură tratament de urgență pacienților cu AVC ischemic acut prin tromboliză intravenoasă, prin intermediul Compartimentului de Primiri Urgențe și al Secției de Neurologie.

Anual, la 29 octombrie, este celebrată Ziua mondială a accidentului vascular cerebral cu scopul de a informa populația asupra importanței cunoașterii și recunoașterii semnelor unui AVC, precum și asupra gravității acestei afecțiuni și asupra consecințelor sale în cazul în care pacientul nu ajunge, în cel mai scurt timp, într-un serviciu de urgență.

Leave a Reply