Home Articole 9 octombrie 1944 : Romania – 90% Rusia, 10 % – Marea...

9 octombrie 1944 : Romania – 90% Rusia, 10 % – Marea Britanie

4290
18
SHARE

9 octombrie este una din zilele cu rezonanta puternica in mentalul colectiv romanesc. Nu prin pozitionarea sa in calendar ci prin efectele intelegerii Stalin-Churchill. Dupa 4 ani de alianta Antonescu-Hitler, Romania intoarce armele la 23 august 1944. Prea tarziu insa pentru a obtine statutul de co-beligerant. Desi istoria azi ne este favorabila si am revenit dupa 70 de ani in randul statelor europene si democratice, cu securitatea nationala garantata ca stat membru NATO, nu sunt putini romani care invoca aranjamentul Churchill – Stalin si azi ca pe o frica eterna pentru “vinzarea si tradarea Romaniei”. Istoria face propriile ei victime, in special printre cei care citesc putin si se calauzesc dupa rezumate. In 2004 si 2007, cand Romania a intrat in NATO, respectiv UE, s-au anulat definitiv efectele “Documentului obraznic”. Ranile insa au ramas, dupa 50 de ani de comunism dramatic si inca 25 de ani de tranzitie dureroasa spre redevenirea noastra europeana. N-au mai apucat din pacate sa vada asta Corneliu Coposu si alte zeci de mii de varfuri politice, culturale, religioase din elita romaneasca schingiuta sau ucisa in puscariile comuniste. Lor le datoram in mare masura statutul nostru european si euroatlantic de azi.

====================

La 9 octombrie 1944 Churchill și Stalin s-au întâlnit la Conferința de la Moscova. Relatarea lui Churchill privind aceast incident este urmatoarea: Churchill a scris pe o bucată de hârtie (unii pomenesc de un șervețel) propunerea ca sferele de influență să se împartă procentual după cum urmează:

 • România: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 90% influență, iar Marea Britanie 10%;
 • Grecia: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 10% influență, iar Marea Britanie 90%;
 • Ungaria și Iugoslavia: Uniunea Sovietică și Marea Britanie ambii cu 50%;
 • Bulgaria: Uniunea Sovietică cu 75% influență, iar Marea Britanie cu 25%.

El a împins hârtia spre Stalin, care a bifat și a dat-o înapoi lui Churchill.

„Oare nu este cinic să dispunem în această manieră de soarta a milioane de oameni? Hai să ardem hârtia” ar fi spus Churchill.
„Nu, păstrați-o” ar fi răspuns Stalin.

În cursul negocierilor din zilele următoare, la 10 și 11 octombrie 1944, dintre Anthony Eden, ministrul de Externe al Marii Britanii, și Viaceslav Molotov, comisarul poporului pentru Afacerile Străine al URSS, procentele propuse de Churchill au fost modificate în cazul Bulgariei și al Ungariei, Uniunea Sovietică obținând, în cele două țări, o influență de 80%. În afara acestor două țări nu au fost menționate altele.

Dacă acest acord a avut loc în realitate, atunci Stalin și-a păstrat promisiunea în privința Greciei, dar nu și în cazul României, Bulgariei și Ungariei, care au căzut complet sub influență sovietică. Pe de altă parte nici, Churchill nu s-a ținut de cuvânt în privința Greciei, unde nu s-a permis nicio influență sovietică. În Războiul Civil Grec Marea Britanie a acordat sprijin forțelor guvernamentale, dar sovieticii nu au acordat ajutor partizanilor comuniști greci. (Wikipedia)

18 COMMENTS

 1. Deci imbecilul si criminalul de Churchill a dat Romania pe tava bolsevicilor, tara noastra devenind astfel colonia URSS iar dupa Dec.89 odata cu impuscarea lui Ceausescu am devenit incet si sigur colonia USA. Cu alte cuvinte dupa ce englezii si americanii ne-au vandut la bolsevici acum a venit randul lor sa devina propietari pe plantatia Romania. Traiasca lupta pentru pace cu bombele in ghiare si floarea alba de crin in cioc de vultur.

  • Eeee a fost candva…intre timp oamenii s-au schimbat si liderii politici de azi au doua creiere, trei constiinte, patru urechi, coada si iubesc nespus democratia si tarile mici.

 2. Soarta celor mici sta intodeauna in mana celor mari. Istoria este facuta de invingatori iar de la masa bogatilor saracii nu primesc decat farimituri. Deci Churchill este cel care ne-a oferit ca ofranda rusilor ca sa nu-l tulbure prea mult pe Stalin. Exista vreun conducator roman capabil sa le reaminteasca gomosilor de englezi, celor care urlau din toti rarunchii ca-i invadam, cum ne-au vandut la masa verde? Si daca aia maraie sa le arate biletelul. Dar eu nu cred in existenta unui asemenea om. Iohanis? Nici atat!

 3. OKTOBER
  3. 10.Hitler befiehlt den Rückzug der Wehrmacht aus Griechenland.
  6. 10.Die Rote Armee marschiert in Ungarn ein.
  7. 10.Im Krematorium von Auschwitz-Birkenau scheitert ein Aufstand der dort zur Arbeit eingesetzten Juden.
  9. 10.In Moskau beginnen Gespräche zwischen dem sowjetischen Staatschef Stalin und dem britischen Ministerpräsidenten Churchill über Einflussgebiete auf dem Balkan.
  12. 10.Französische Truppen erobern die Stadt Bordeaux zurück.
  In Zürich wird das Drama “Die Fliegen” von Jean-Paul Sartre uraufgeführt.
  14. 10.Generalfeldmarschall Rommel begeht unter Androhung eines Hochverratsprozesses Selbstmord.
  15. 10.Der ungarische Reichsverweser Miklós Horthy (1868-1957) verkündet einen Waffenstillstand mit den sowjetischen Truppen. Daraufhin besetzen Wehrmachtseinheiten Budapest.
  16. 10.Verbände der Roten Armee rücken in Ostpreußen ein.
  17. 10.Im Deutschen Reich wird für Jugendliche der “soldatische Haarschnitt” obligatorisch.
  18. 10.Die Gauleiter der NSDAP organisieren die Aufstellung der ersten “Volkssturm”-Einheiten.
  20. 10.Die jugoslawische Hauptstadt Belgrad wird von sowjetischen und von Partisaneneinheiten erobert.
  23. 10.Die Sowjetunion, Großbritannien und die USA erkennen die provisorische Regierung de Gaulles in Frankreich offiziell an. Zwei Tage später wird Italien als vollberechtigtes Mitglied der Vereinten Nationen anerkannt.
  28. 10.Bulgarien schließt einen Waffenstillstand mit den Westmächten und mit der Sowjetunion. Zugleich erklärt Bulgarien seinen Beitritt zum Krieg gegen Deutschland.

 4. DA! ESTE REALITATE!Îmi amintesc că s-a făcut totul întrun cadru milităresc(din ce îmi povesti tata) după care se reluă războiul în Volograd-Crimeea-Odessa pînă în 1945 şi au fost lupte înverşunate cu mii de răniţi dar multe insigne şi medalii nu ca în perioada asta mizerabilă în care dacă furi sau minţi eşti recompensat!

 5. EXACT CA IN MECIUL DE ASEARA CU FINLANDA : NOI ,ROMANII ,ALERGAM TOT TIMPUL DUPA EGALARE ,SA FIM LA FEL CA CEI DIN EU !! si nu stiu cum dar mereu santem condusi la scor …..mereu primim goluri in poarta tarii…….de la dusmani dar mai ales de la prieteni aliati ……

 6. sa privim cu atentie inapoi si in prezent. cumva clasa politica de atunci este la fel de anesteziata ca cea de acum. desi diferentele sunt uriase. in 1944 traiau maniu, mihalache, ptr a mentiona doar doua din figurile mitice romanesti. insa izolati de 20 de ani, fara contacte semnificative in exterior, au sfarsit prin a bajbai si a accepta termenii unui armistitiu care spunea multe despre halul in care ajunsese tara. azi, liderii nostri politici sunt mult sub nivelul marii.
  poate ca pur si simplu nu avem noroc.

 7. Cand pleci de mana cu hitler pana la stalingrad si apoi vi inapoi de mana cu stalin dupa ce armata rosie a macelarit armata romana la cotul donului ,atunci meriti sa fi tratat ca atare .Sa nu uitam ca romania a iesit din razboi cu statut de tara invinsa afiliata axei desi am intors armele impotriva nemtlor ,era insa prea tarziu si pentru alianta si mai ales pentru rusi nu mai conta ca mai faceau o luna sau 2 in plus pana la berlin dar faceau romania praf si pulbere daca armata romana opunea rezistenta .Molotov, întrebat de Lucreţiu Pătrăşcanu în septembrie 1944, la Moscova în timpul tratativelor de condiţiile grele impuse de URSS României, Molotov a răspuns cu o întrebare – Ce aţi căutat la Stalingrad ? Răspunsul întîrzie pînă astăzi. Cam asa era tratata romania dupa razboi .Noroc ca in ww1 am fost de partea castigatorilor ca zi avem granita cu unguri pe la brasov.

 8. romanii s-au invatat sa fie colonia cuiva. pe la noi au trecut romanii, tatarii, slavii, turcii, tusii si acum americanii ce sa mai zic de jugul ue care ne impune ce sa facem in propria tara. a bine sa faci parte din tr-o organizatie, alianta sau ceva acolo dar sa fi egal in drepturi ca restul. nu e cazul romaniei iar multi romani au suflet de sluga. dupa filmuletul cu ce se intampla in metroul parisian apar alte si alte chestii pe net legate de pretentiile asa zisilor refugiati si imigranti care navalesc in europa si au si ajuns sa emita pretentii. alt exemplu https://www.change.org/p/city-of-munich-ban-the-intolerant-and-anti-islamic-event-of-oktoberfest

  • Tare refugiatii, poate ar trebui sa fim si noi pretentiosi si sa ne cacam pe toti germanii, francezii, englezii, rusii si altii care ne enerveaza.

 9. Faimoasa hartiuta din ’44 e doar prologul dramei postbelice la al carui remake asistam de un an incoace, de la dubla aniversare, la Vest si la Moscova ( de ce sa ne incurcam cu notiunea de Est european? Mai bine o spunem pe sleau) a evenimentelor cruciale din razboiul unu si doi (WW1 and 2 cum spun americanii). Daca la procesiunea de la Ypres prezenta Rusiei nu era indispensabila, la aniversarea debarcarii din Normandia absenta ei fortata (nu i-a invitat nimeni) a fost primita ca un afront personal de catre Putin, care si-a facut imediat rost de un spectacol di granda pe teritoriul sau proaspat intregit cu Crimeea. Daca adaugam la asta rolurile de star jucate de Germania (invinsii ambelor razboaie) si Franta (fraierii ambelor conflagratii, iertare dle De Gaulle!) la spectacolele din 2014 putem intelege frustrarea marilor aliati care au “salvat” Europa. Asa ca fostii protagonisti s-au dus sa “salveze” Orientul Mijlociu ( presa franceza semnaleaza extinderea “putinmaniei” in Iraq, unde lumea il cheama pe Putin sa dreaga situatia) au lasat pe noile star-uri sa se descurce cu rezultatele mai putin cunoscute ale salvarii: deportari, relocari, granite redesenate, etc. Singurul lucru care s-a schimbat e, deci, calitatea actorilor care joaca in remake: niste imitatori de duzina, in afara de “cor” care e autentic prin suferinta concreta pe care o reinvie. Cat despre Romania, tabloul mediocritatii s-a conturat in tuse grosolane inca de la succesul lui Basescu pe scena politica, sustinut cu sacrificii (de onoare, dar cine se mai ocupa de onoare cand impostura domneste?) de Aliati dupa ce era sa cada in nas de-atata jucat pe doua fronturi. Totusi, aurea mediocritas, s-ar putea sa scapam cu rolul de figurant ce ni se atribuie in remake, neplatiti pentru prestatie, adica, la declararea falimentului dar mai intregi la minte decat ungurii care se agita sa devina star.

 10. Trebuie sa fii complet imbecil sa-l hulesti pe Churchil…este dupa parerea mea si …a marii majoritati a oamenilor (care gandesc) o figura marcanta pt democratie si libertate…de care fiecare dintre noi intr-o mai mica ori mai mare masura se bucura.Fara el …azi am fi vorbit germana …am fi fost crescuti sa ajungem niste psihopati rasisti …rasa neagra ar fi fost exterminata de mult …daca nu era determinarea si curajul acestui om URSS ul ar fi cazut…dupa el SUA nu ar fi avut nici o sansa contra axei de una singura ,a tinut de unul singur Anglia in lupta …si ehhh cititi un pic de istorie… Astea fiind spuse cei care va plangeti de influenta sovietica si comunism …in ziua de azi cati vorbiti rusa , a fost greu,a durat 50 de ani dar acest om ne-a dat sansa ca intr-o buna zi sa fim liberi, sa ne bucuram de democratie ,cu bunele si relele ei, asigurandu-se ca in urma lui va ramane o forta puternica care sa se opuna ideologiilor extremiste …comunismul in speța aici. Asa ca incercati sa priviti si din alt unghi problema…nu a reusit sa ne salveze atunci …dar prin faptul ca a invins Germania si a pastrat vie forta democratiilor occidentale s-a asigurat ca intr-o buna zi si estul Europei va fi liber pentru ca oamenii care vad ca exista si alt mod de a trai ,fara frica ,fara indoctrinari si cate si mai cate au rabdat parintii nostri la vremea reapectiva nu vor sta in veci subjugati. Winston Churchil este un erou care a pastrat vie flacara libertatii pe care rand pe rand au vazut-o si est europenii inrobiti de rusi!!!!!!

  • @Alex_R imbecile, in urma vanzarii cretinului si criminalului de Churchill pe care tu-l pupi in dos post-mortem peste 1 milion de romani au cazut victime, la dreapta si stanga Prutului terorii bolsevice. Asa ca hai sictirum cu idolul tau cu tot.

 11. Pacat ori n-ati citit articolul sugerat de mine, ori nu l-ati inteles, ori sunteti blocati in anumite concepte.
  Din pacate pentru noi si mai ales pentru inaintasii nostri nu putem da istoria inapoi.
  Totusi am sa va adresez o intrebare. De ce dupa ’89 a trebuit sa calcam in picioare toate realizarile inaintasilor nostrii care au fost realizate cu sangele si jertfele parintilor nostri ? Inca un lucru important Romania democrata de azi inca n-a ajuns la nivelul de dezvoltare economica similara anului ’89.

Leave a Reply