Dintre cei 2.366.585 de elevi din România care fac religie la şcoală, 2.140.238 s-au înscris la ora de religie, ceea reprezintă 90,44 la sută, potrivit Ministerului Educatiei.

Totodată, dintre cele 144.358 de cereri depuse pentru înscrierea la clasa pregătitoare, pe 135.049 (93,55 la sută) s-a optat şi pentru studiul religiei.

Cererile pentru participarea la ora de religie au fost necesare după ce Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale este neconstituţional. Articolul prevedea că sunt obligaţi să facă cerere elevii care nu vor să participe la ora de Religie.

Prin decizia CC, a deveni obligatorie cererea celor care vor să studieze disciplina. Decizia Curţii Constituţionale a devenit executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv luni 9 martie.

31 COMMENTS

 1. Chiar vor? Am ceva dubii ca elevii ar vrea! Poate parintii lor dar multi au fost obligati sa vrea. Doar promovam toleranta religioasa dar ce sa vezi, musulmanii, catolicii si adeptii altor culte religioase abia asteapta sa le fie predate ortodoxia de catre profesorii preoti ortodoxi (doar nu crede cineva ca laa ceste ore se va preda altceva) si de ce nu, sa se si converteasca la ortodoxism. Asa vor fi apti sa candideze la presedentie conform teoriei doamnei Firea. Pe cand si obligativitatea postului? Poate si introducerea bibliei ortodoxe in Constitutie ca lege de stat. Sa fim la fel ca musulmanii in toate.

  • Da. Asta e clar. Are grijă “justiția independentă” ca să fie cât mai mediatizat subiectul, în contrast cu audierea aproape secretă a lui Rădulescu (nu mai guiță acum nimic, ba chiar fuge de presă)…
   Ceea ce este interesant de remarcat este faptul că DNA, o altă parte a așa-zisei justiții, a concluzionat în ianuarie că dosarul Flota nu numai că nu conține probe, dar s-a și prescris. Deci un dosar mai nou decât dosarul despre mineriade s-a prescris, dar dosarul mineriadelor, mai vechi, nu.
   Logică tipic românească.
   P.S: Pe când și un dosar pentru asta, justiție de rahat: 15 Dec 2014 – “Personaj controversat al Revoluţiei, decorat de Băsescu</strong. Soldatul care a aruncat cenuşa martirilor, făcut general” – http://www.antena3.ro/politica/personaj-controversat-al-revolutiei-decorat-de-basescu-soldatul-care-a-aruncat-cenusa-martirilor-276920.html?

 2. Religia este știința obedienței unui vast grup de oameni.De 25 de ani există o strânsă colaborare între biserică(oameni,patriarhi,episcopi,preoți etc) și între politicieni.Timp de 25 de ani exceptând perioada scurtă 2008 până 2010,poporul român a cunoscut sărăcie.rolul bisericii aici a fost unul simplu!Predicile sunt de asemenea măsură cât oricât de greu ne-ar fi,să fim mereu ascultători,adică să nu ne revoltăm în stradă!Fapt grețos care mă face să mă gândesc la faptul că mai cinstită era biserica atunci când era persecutată în loc de acest teatru cu politicieni pe biserici și ridicând biserici,dar nu-i cazul să generalizez…
  Ceea ce îmi surâde la predarea religiei în școli este utilitaea practică de a fi un alt mod de recreere decât drogurile,sau un copil cu probleme de alcool,țigări și droguri dar și un copil violent,prin ajutorul religiei în școală,există o șansă să măcar să nu-și accentueze astfel de nevoi

  • cvasitotalitatea celor 86% s-au bucurat, au aprobat si au zis macar in sinea lor “bine le-au facut” celor baturi si omoriti de securisti, mineri, militie si armata atunci, in 13-15 iunie
   retineti, in ordinea asta: securisti, mineri, militie si armata!

   uitati-va si astazi la orice sondaj/rezultat care testeasza gradul de deschidere, autonomia personala, etc : din pacate, tot cam 15% sunt “altfel”decit marea turma. Cel mai recent test al curajului si onestitatii e reprezentat de cei 90% care-si dau copii la religie… adica doar 10% au avut curajul sa iasa din turma….

   asa ca, sa discutam acuma de mineriade e util istoric (desi faptele se cunosc demult) si complet inutil: vorba lui Petre Tutea “am facut 13 ani de temnita pentru un popor de idioti” e la fel de valabila azi ca si in iunie 1990.
   E la fel de util demersul ca si stabilirea ADN-ul lui Neagoe Basarab sau casarea sentintei lui Patrascanu.

  • Habar n-ai ce spune religia, de poti sa scrii bazaconiile astea. Normal ca doar niste habarnisti pot sa debiteze asemenea tampenii. Prost e ala care va crede.

 3. Cum ieri a fost luni,ai fost băgat în priză Radu Tudor și ai băgat-o din jumate în jumate oră cu postări pe blog,timp insuficient pentru a acoperi toate subiectele.
  Mă interesează Iohannis!Merkel a fost întâmpinată cu huiduieli în ltima ei vizită dar România e o excepție fericită și un exemplu.Da,exemplu de cretinism dar hai să zicem că pot trece peste asta.De ce nu a vorbit Iohannis despre datoria Germaniei față de România,și…nu e o datorie morală ci în bani

  • Mă interesează Iohannis!Merkel a fost întâmpinată cu huiduieli în ltima ei vizită dar România e o excepție fericită și un exemplu.Da,exemplu de cretinism dar hai să zicem că pot trece peste asta.De ce nu a vorbit Iohannis despre datoria Germaniei față de România,și…nu e o datorie morală ci în bani

 4. Religia menține un grad ridicat și este factor principal spre analfabetism.Religia poate spune că e mai indicat să bei apă sfințită și să te rogi la Dumnezeu și la Sfinți și probabil e și mai benefic pentru trup,dar cu asta,putem pierde un doctor în devenire.Noi avem nevoie de doctori,că dacă îți rupi genunchiul sau faci apendicită,nu se rezolvă așa doar cu apă sfințită

  • Inainte de a te remarca prin numarul de postari, te-ai uitat in oglinda sa-ti vezi chipul ? E facut cumva dupa al maimutei sau al lui Hristos, pe care l-au vazut oamenii ?. Dupa ce te hotarasti al cui chip il ai, indrazneste sa mai scrii….altfel devii un caraghios…!

  • Depinde de religie! Ceea ce spui tu este valabil pentru Islamism sau ortodoxie. Asta se poate vedea si privind la harta Europei de exemplu pe care sa marchezi tarile sarace si cu rata mare a analfabetismului sau lipsei de civilizatie. Vei constata cu stupoare o coincidenta perfecta cu tarile musulmane sau ortodoxe. Nu vei gasi in Europa nicio tara catolica saraca cum nu vei gasi nicio tara ortodoxa sau musulmana bogata si civilizata.

 5. Romanii doar mimeaza ca ar fi credinciosi, in realitate sunt profund atei. Si-au dat copii la orele de religie ca sa nu iasa din uniforma si sa nu sufere copilul.

 6. PARINTI ! Invatati copii vostrii ca religiile sunt minciuni facute sa para frumoase, de popi.Crestinismul te invata o istorie mincinoasa a poporului lui Israel.Istoria noastrareala nu este preocuparea popimii, fiind ascunsa cu hotie !

 7. ora de religie se afla pusa intre celelalte ore la toate scolile iar parintilor ne-a fost spus foarte raspicat ca daca nu semnam pentru ora de religie atunci o sa ne fie lasati copii fara nici o supraveghere.
  A fost o ESCROCHERIE mizerabila facuta prin santaj ordinar.
  Daca nu se facea acest santaj nu mai ramineau nici 40%. Este o manipulare de ultima speta toata aceasta magarie a BOR facuta pentru bani cu nemiluita de la bugetul de stat.

 8. Declaratie:
  “Colegii mei de la Antena 3 semnaleaza chestiuni periculoase si profund daunatoare ce apar in manualul de religie. Credinta nu e ghioaga de dat in cap, nu e amenintare. E calea spre ceva mai bun. Ce-o fi in capul celor care au scris exemplele din pagina de mai jos?”, se întreabă Radu Tudor, în cea mai recentă postare pe contul său de socializare.

  Daca tot se doreste religie in scoli cred ca ar trebui sa se analizeze cu atentie ce li se inculca copiilor. Este recomandat o prezentare istorica a poporului israel iar dupa ce implineste varsta de “buletin” se poate preda si doctrina religioasa, dar la biserica nu in scoli.

  O carte de studiu pe care o recomand pentru un studiu al religiei este aceasta. Ea face o prezentare corecta si concisa a Bibliei fara a face vreo referinta la pedepse si blesteme.
  Cartea mea cu relatari biblice:
  http://www.jw.org/ro/publicatii/carti/?contentLanguageFilter=ro&pubFilter=my&sortBy=1

  • Interesant, prefata acestei carti spune ca: ACEASTA este o carte cu relatări adevărate. Ele sunt extrase din cea mai importantă carte din lume — Biblia. Relatările prezintă o istorie a lumii din momentul în care Dumnezeu a început să creeze până în zilele noastre. Ele vorbesc chiar şi despre ceea ce promite Dumnezeu că va face în viitor. Această carte vă ajută să vă formaţi o idee despre ceea ce conţine Biblia. Ea descrie personaje din Biblie şi faptele pe care le-au făcut acestea.
   Iar spre sfarsit spune: Relatările sunt scrise într-un limbaj simplu… Veţi constata că această carte conţine multe lucruri care prezintă interes atât pentru tineri, cât şi pentru vârstnici… Citatele biblice din această carte sunt parafrazate. Ele sunt redate într-un limbaj simplu, astfel încât sensul acestora să poată fi înţeles de copiii mici. Referinţele de la sfârşitul fiecărei relatări indică sursa biblică.
   Pai vad ca e o carte care doar prezinta relatarile din biblie fara a baga frica in copii asa cum fac cartile de religie in general. Educatia unui copil nu se poate face pe baza de frica ci doar cu iubire si comunicare, multa comunicare.

Leave a Reply