In ultima sa postare pe facebook, Elena Udrea ataca din arest procurorii DNA, alaturandu-se astfel lui Traian Basescu, cel care a lansat critici dure la adresa procurorilor care ancheteaza afacerea de la Nana.
Iata ce spune Udrea :
“Când procurorii DNA acţionează cu dublă măsură. Pentru unii – mumă, pentru alţii – ciumă
Unii s-au grăbit să concluzioneze că, dacă ÎCCJ a respins contestaţia Elenei Udrea, sigur sunt probe în dosar. S-a mers pe logica următoare: existenţa „probelor din care să rezulte suspiciunea rezonabilă” este obligatorie pentru a PUTEA FI luată măsura arestului preventiv. Adică, fără existenţa unor probe, şi nu doar indicii, nu poţi lua măsura arestului preventiv. Dar funcţionează şi reciproca: luarea măsurii de arest preventiv obligă eliminarea tuturor îndoielilor rezonabile sau probelor de semn contrar. Alternativa este să nu se dispună nicio măsură ori să se dispună: 1) control judiciar; 2) control judiciar pe cauţiune; 3) arest la domiciliu.
De asemenea, conform motivaţiei prezentate public, judecătorul de drepturi şi libertăţi a spus că, contrar susţinerilor avocaţilor, la dosar nu sunt doar denunţuri împotriva Elenei Udrea, ci sunt şi contracte, facturi şi declaraţii de martori care confirmă ca Ştefan Lungu a făcut plăţi pentru PDL, deşi nu este foarte clar cine este beneficiarul final al acelor servicii derulate.
În contestaţia sa, Elena Udrea a arătat ca plăţile pretins făcute pentru ea şi PDL, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, nu sunt adevărate, prezentând contracte şi facturile aferente din perioada mandatului său de preşedinte în fruntea organizaţiei de Bucureşti a PDL.
Întrebarea care se pune este următoarea: de ce nu pot fi cercetată în stare de libertate Elena Udrea, cât timp acuzaţia împotriva sa este că a primit foloase necuvenite, ca şef al organizaţiei PDL Bucureşti, dar şi pentru partid, însumând vreo 20.000 euro, iar lideri ai PNL de astăzi, cum ar fi Vasile Blaga, Radu Berceanu, Roberta Anastase sau Adriean Videanu sunt acuzaţi (de Gabriel Sandu sau Dorin Cocoş) că au primit milioane de euro în campanie, cu chitanţe şi facturi, şi nu sunt nici măcar întrebaţi de DNA despre acest lucruri?
De unde şi până unde această dublă măsură acţională a procurorilor DNA? De ce în cazul Elenei Udrea se cere şi se dispune arestarea preventivă şi în toate celelalte cazuri nu au loc nici măcar audieri? Unde este caracterul social al Justiţiei şi egalitatea în faţa legii?
Nu ne dorim ca Vasile Blaga şi ceilalţi să fie arestaţi preventiv. Nici măcar să fie chemaţi la DNA. Ar fi normal doar un tratament egal în situaţii similare: ca Elena Udrea să fie judecată în libertate sau măcar în arest la domiciliu.”
BASESCU : “PROCURORUL GENERAL MINTE”
Întrebat dacă a afectat independenţa justiţiei, prin postarea de pe Facebook, de sâmbătă, Basescu Traian a răspuns: ”Nu, şi dacă domnul Niţu crede că a a venit vremea în care nimeni să nu îndrăznească să exprime vreun punct de vedere, că dânsul are sensibilităţi, îl anunţ că nu voi ţine cont de sensibilităţile domniei sale, mai ales când minte”, a spus Băsescu.
El a precizat că în postarea de pe Facebook a exprima punctul său de vedere, potrivit căruia Justiţia are de constatat dacă în procesul de restituire au fost ilegalităţi, referitor la terenurile din comuna Nana, judeţul Călăraşi.
”Eu am scris aici, dar să conteste cineva că acea comisie (comisia parlamentară privind terenurile de la Nana, nr) nu a pornit de la decizii politice, este o copilărie, iar dacă domnul Niţu s-a simţit implicat politic, este problema dânsului, dar acest proces a avut ca bază acţiune politică, după care eu exprim punctul de vedere că nu exclud ca în procesul de restituire să se fie întâmplat ilegalităţi. Mai mult de atât, chiar sugerez că, dacă aş fi Parchet General, aşa aş face, aş declanşa acest tip de controale în toată ţara”, a declarat Traian Băsescu, la sediul PMP.
”În interiorul acestui proces, sunt convins că se vor găsi resurse pentru a se despăgubi toţi cei care încă nu au fost despăgubiţi, datorită ilegalităţilor care s-au făcut”, a adăugat el.
Băsescu a mai spus că sugera în postarea sa justiţiei să facă acest lucru în toată ţara şi dacă se poate, să înceapă cu două judeţe, Vrancea şi Timiş.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, luni, Inspecţia Judiciară în cazul afirmaţiilor fostului preşedinte Traian Băsescu despre sechestrul pus de procurori pe terenuri din comuna Nana, urmând să se stabilească dacă a fost afectată credibilitatea justiţiei.