Omul de afaceri Lajos Simicska a declarat că Viktor Orban a oferit informații despre el serviciilor secrete comuniste cu cunoștința sa în timp ce urmau amândoi serviciul militar în anii ’80 și că documentele care ar dovedi acest lucru s-ar afla la autoritățile ruse, acuzații despre care premierul ungar a spus că sunt motivate de ‘ură’, relatează MTI.

Într-un interviu publicat duminică de blogul Mandiner, Simicska a spus că autoritățile comuniste l-au pus sub urmărire și, când era în armată, i s-a arătat ‘un teanc gros de hârtii’. Orban i-ar fi spus de bunăvoie că scrie rapoarte despre el, iar ei discutau despre ce ar trebui să includă acestea, a precizat omul de afaceri.

După ce și-au încheiat serviciul militar, Orban i-a spus că autoritățile comuniste “au încercat să-l coopteze, dar că a refuzat”. Simicska a mai declarat că l-a crezut atunci pe Orban, dar că acum nu mai știe ce să creadă.

“Faptele vorbesc de la sine. Toate informațiile sunt disponibile”, a declarat luni Orban presei. El s-a declarat ‘întristat” că “nemulțumirile personale pot face pe cineva să se coboare atât de jos”. Orban a mai spus că nu vede niciun sens în a crea un ‘circ’ în politica ungară și că, în afară de prezentarea faptelor, nu vrea să se angajeze într-o astfel de dispută.

Socialiștii, aflați în opoziție, au cerut convocarea Comisiei pentru securitate națională din Parlament în legătură cu afirmațiile omului de afaceri Lajos Simicska privind activitățile premierului în timpul perioadei comuniste.

Vicepreședintele socialiștilor, Zoltan Lukacs, a declarat într-o conferință de presă că ‘cea mai gravă afirmație’ a lui Simicska este că documentele care ar dovedi presupusa cooptare a lui Orban de către serviciile secrete sunt păstrate de către autoritățile ruse. Dacă se va dovedi că este așa, atunci suveranitatea Ungariei ar putea fi compromisă, din moment ce Orban ar putea fi șantajat de către autoritățile ruse, a insistat Lukacs.

Cabinetul premierului a răspuns oferind documente care arată că lui Orban i s-a cerut să colaboreze cu autoritățile comuniste oferind informații, dar că el a refuzat. Documentele fac parte dintr-un răspuns la o întrebare scrisă a unui parlamentar adresată lui Orban în 2012. În răspunsul său, Orban a spus că el și soția sa și prietenii lor de atunci din opoziție au fost puși sub supraveghere în anii ’80.

“Foloseau diverse tipuri de instrumente ale serviciilor secrete împotriva noastră. Eram supravegheați, urmăriți de serviciile secrete, ni se ascultau telefoanele la serviciu, acasă și chiar în dormitor”, a scris Orban în răspunsul la întrebarea adresată de Agnes Vadai, vicepreședintă a Coaliției Democrate (DK), formațiune de stânga aflată în opoziție.

De altfel, Agnes Vadai a declarat de asemenea într-o conferință de presă organizată luni că DK a inițiat o întâlnire a comisiei parlamentare responsabile și că, deși nu se știe care este adevărul în această chestiune, acuzația la adresa lui Orban este una extrem de gravă.

Ea a precizat că Simicska a fost colegul de cameră a lui Orban la liceu și că acestea “sunt afirmațiile celui mai bun prieten al său”. Există, astfel, suspiciunea că “cel mai anticomunist politician al ultimilor 25 de ani ar fi fost un informator comunist înainte de căderea fostului regim”, a adăugat ea.

Partidul naționalist radical Jobbik i-a cerut lui Viktor Orban să demisioneze dacă nu va putea dovedi că acuzațiile lui Simicska nu sunt adevărate. Partidul LMP de opoziție a transmis la rândul său că Orban ar trebui să fie chemat în Parlament și să clarifice această problemă. Formațiunea de opoziție Dialog pentru Ungaria (PM) a cerut de asemenea ca toate microfilmele care conțin date despre informatori să fie făcute publice.

Orban și Simicska, care este cu doi ani mai în vârstă decât premierul, s-au cunoscut în timp ce urmau același liceu la Szekesfehervar, în centrul Ungariei.

La 6 februarie, șefii Magyar Nemzet, Hir TV, Lanchid Radio și Magyar Nemzet Online, instituții media la care Simicska avea acțiuni, au demisionat după ce cotidianul Nepszava Online a relatat că omul de afaceri a declarat un ‘război media total’ în urma deciziei guvernului privind taxa pe publicitate care afectează interesele media ale fostului coleg al lui Orban, mai notează MTI, citat de Agerpres.

 

12 COMMENTS

 1. Dl. Radu Tudor,

  Astia trebuie sa le luam toti banii, altfel cu astia nu se poate. In acest sens m-am gandit la o chestie, pentru ca detin niste informatii. In schimb, problema este ca avem nevoie de dvs., pentru ca numai dvs. puteti sa faceti asta, noi nu avem cum pentru ca noi nu putem. Dvs. sunteti dpdv. militar analist, deci aveti o structura organizatorica, o posibilitate de sinteza si perceptie, aveti o calitate a intelegerii superioara. Asa incat, va rog sa imi spuneti daca sunteti de acord sa va bagati. Radu, fii capitanu’ nostru! Altfel astia ne incapaciteaza…

 2. Citez un pasaj, din punctul meu de vedere, destul de parşiv:** Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, luni, cu ministrul de Externe al Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, despre aderarea României la spaţiul Schengen, oficialul german subliniind necesitatea identificării unei soluţii care să permită progrese în realizarea acestui obiectiv. **
  Ce soluţii? Ce mai vor ăştia? Mai au de stors finanţele acestui stat? Vezi Grecia care a adoptat moneda euro, este în spaţuil shengen şi este membru UE, deşi Germania este datoare vîndută Greciei în urma războiului din timpul lui Hitler, a furăciunii şi distrugerii după război a tot ce însemna bogăţie a Greciei, nemţii îi ţin sub papuc prin alocări de împrumuturi. Noi nu suntem membrii UE cu drepturi depline, nu suntem în shengen şi n-am adoptat moneda euro(nici nu trebuie-părerea mea, e prea tîrziu pentru românica), deci nu depindem de Germania care ne este datoare-în jur de 17 miloane sau miliarde de euro de la războiul lor cu ruşii, consecinţele au fost grave pt. românica, culmea e că germania ne este datoare şi ne ţine la poartă/uşă, chiar sub papuc prin condiţiile care ei ca stat sau popor, nu le-ar accepta! La noi li se acordă titluri de*doctor honoris cauza*, poate nici nu au pregătirea necesară pentru acordarea acestui titlu, nu şi-a pus nimeni această întrebare!
  Ei-germanii, cred că ne mai pot minţi? Dacă s-ar achita de datoriile pe care le au către ţările distruse de războiul lor cu ruşii, germania ar fi în locul nostru sau a grecilor, grecia a fost una din cele mai bogate ţări de pe glob! Să fie clar, nu a fost război: grec-rus sau român-rus, a fost german-rus, că aşa au hotărît germanii-marile puteri, exact ca în timpurile actuale.

  • Iar maghiarii la fel ca si colegii lor, romanii. Cine se aseamana se aduna.
   Ori exact ori la fel. Din doua una.

 3. Denigrarea in cadrul programului de manipulare a ajuns la cote inalte.Cine are de cistigat din asta ? Pe cine supara rau de tot politica guvernului Orban,?Bancile occidentale care sunt prinse la hamul dezvoltarii Ungariei cu contributii reale? Consiliul Europei pentru refuzul de a implementa politicile de austeritate in Ungaria ? Teama occidentului ca s-ar putea aluneca inafara directiei politicii comune ? FMI pentru refuzul de a incheia noi acorduri de imprumut ? Toate la un loc ?

 4. Dosare secrete tinute la rusi,este cea mai timpita supozitie.Dosare secrete la rusi sunt prin defiitie secrete pentru restul lumii.A fi in bune relatii politico-economice cu Rusia nu e jos sau sus.Analizati in ce grad sunt prezenti rusi in economia romaneasca,la ce nivel secret ? Germania-mama nu-si ascunde relatiile economice crescinde cu Rusia ,si nu e considerata mai jos sau sus.Media romaneasca este inglobata in curentul larg de manipulare occidentala,neglijind chiar interesele nationale, conlucrind impotriva interesului national.Nu este evident ? Ca tema continuua,media romaneasca denigreaza constant guvernul Ungar pentru a-si demonstra atasamentul fata de politicile impuse de occident.Sa nu ne miram ca Romania merge cu pasi repezi spre stergerea identitatii nationale pprin aservire totala !

 5. cretinismul politicii externe americane incepe sa fie priceput si de aliatii europeni. cum poate iesi sua din criza? prin razboi ca doar cea mai importanta parte a economiei lor, cea care decide politica inclusiv alegerea presedintelui, este industria de armament. de ce tot declanseaza americanii razboaie oriunde in lume inclusiv fara aprobarea consiliului de securitate? lumea prin propaganda pupincuristilor din mass media se face ca nu intelege cum au aparut conflictele din Iran, Iraq , Libia, Siria, Egipt, Tunisia, Afganistan, Coreea, Panama, Nicaragua, Granada etc. cine a initiat finantarea terorismului? inainte de a sari cu gura ca sunt prorus sau alte tampenii de genul asta mai cititi ce se mai spune prin mass media americana si chiar prin comisiile din congres. mai nou se dovedeste propaganda ieftina si mincionoasa facuta de americani privitoare la situatia din ucraina ( http://www.dcnews.ro/criza-ucraina-culise-germania-e-alarmata-din-cauza-victoriei-nuland-i-a-generalului-breedlove_469762.html ) repet ceea ce am spus de multe ori: sa lasam sloganurile de genul ala e bun si ala e rau functie de ce decide un jurnalist sau altul. sa incercam sa mai gandim si singuri. nimeni nu e bucuros cu situatia din ucraina dar cine a declansat nebunia de acolo? cine a sprijinit lovitura de stat ( aia sigur a fost lovitura de stat ) prin finantarea euromaidanului? si nu a fost primul caz acolo. cine a finantat si asa zisa revolutie portocalie? firele duc mult in vest. de ce ? e simplu pentru cineva care vrea sa-si foloseasca un pic creierul. restul cu prorusii etc e doar gargara rau mirositoare a unor pupincuristi fara creier ( dar nici sa credem ca rusii sunt floarea din gradina – asta ca sa impacam propaganda ) iar orban e clar ca individul isi urmareste propriile interese inclusiv ingerintele in tarile vecine cu o minoritate mai mare sau mai mica maghiara. daca pana acum pe baza lobbyului facut de ungurii care au invadat tarile occidentale si sua au fost laudati si prezentati drept model, acum pentru ca ii calca pe nervi pe americani si chiar occidentali incep sa primeasca diverse lovituri. si vorba aia la mai multe ca o merita!

 6. Dsr pe premierul Italiei, bunul prieten al domnului Ponta, cu ce l-au santajat rusii? Ca si ala are aceeasi pozitie fata de Putin.

 7. Norocul nostru e că avem un premier care ”la Revoluție avea doar 17 ani”.
  Altfel, cine știe cum îl mai șantajau rușii și pe el?!…

Leave a Reply