Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Bucuresti, Hans Klemm, viitorul ambasador al SUA in Romania, a depus juramantul in prezenta secretarului de stat John Kerry. „Romania este prieten, partener strategic si aliat neclintit” a spus Hans Klemm la ceremonie. Angajamentul sau la preluarea functiei: „sa sporesc sprijinul acordat eforturilor Romaniei de reformare a guvernarii si de respectare a statului de drept, sa amplific parteneriatul nostru bilateral pentru securitate si alianta noastra in cadrul NATO, sa cresc prosperitatea economica a ambelor tari prin sporirea comertului si investitiilor si sa aprofundez legaturile dintre popoarele roman si american”.
Iata discursul lui Klemm :
Domnule ambasador Maior, distinşi oaspeţi, colegi şi prieteni, doamnelor şi domnilor, vă mulţumesc că sunteţi alături de Mari şi de mine în această după-amiază.
Domnule secretar de stat, vă mulţumesc că aţi prezidat ceremonia de astăzi. Este o extraordinară onoare pentru Mari, pentru familia mea şi pentru mine, că v-aţi făcut timp şi împărtăşiţi acest moment cu noi. Însă şi mai semnificativ este faptul că prezenţa dumneavoastră aici, astăzi, demonstrează importanţa relaţiei SUA-România şi angajamentul dumneavoastră faţă de consolidarea legăturilor dintre cele două ţări.
Cu sinceritate şi modestie doresc să-mi exprim recunoştinţa faţă de preşedintele Obama pentru că m-a nominalizat pentru funcţia de viitor Ambasador al SUA în România, faţă de dumneavoastră, domnule secretar de stat, pentru că m-aţi selectat şi faţă de Senatul Statelor Unite, pentru că a confirmat numirea mea.
Domnule secretar de stat, aşa cum aţi menţionat, România este un aliat ferm al NATO şi o ţară cu o semnificativă contribuţie la pacea şi securitatea internaţională. Stând alături de noi în Afganistan şi Irak, România a sacrificat militari şi a cheltuit resurse financiare şi rămâne un contributor major la Misiunea Resolute Support din Afganistan. Într-o hotărâtă demonstraţie a angajamentului său faţă de securitatea europeană, România găzduieşte un amplasament al sistemului de apărare antirachetă şi sute de infanterişti marini americani şi membri ai Forţelor Terestre ale SUA şi a susţinut ferm SUA în răspunsul la actele de agresiune ale Rusiei în regiune.
România îndeplineşte un rol cheie în asigurarea prosperităţii Europei de Sud-Est. De mult timp producător de petrol şi gaze naturale, este în măsură să ajute Europa să îşi diversifice sursele şi rutele de tranzit energetice. România este de asemenea lider în sectorul tehnologiei informaţiei, atrăgând un număr din ce în ce mai mare de firme americane să investească în ţară. Ca parte a parteneriatului nostru strategic, România s-a angajat să aplice noi reforme pentru a spori dezvoltarea sa economică şi prosperitatea poporului român, inclusiv creând mai multe oportunităţi pentru exporturile şi investiţiile americane.
Pentru a îmbunătăţi respectarea statului de drept, România a făcut eforturi ample, serioase de eliminare a corupţiei la nivel înalt, flagel care afectează vieţile cetăţenilor din întreaga lume. România a dezvoltat instituţii de aplicare a legii puternice, independente şi organisme judiciare care au anchetat, pus sub acuzare şi condamnat zeci de reprezentanţi ai instituţiilor locale, regionale şi centrale.
Poliţia română, procurorii şi judecătorii care luptă împotriva corupţiei reafirmă faptul că nimeni nu este deasupra legii şi oferă inspiraţie omologilor lor din regiune.
România este prieten, partener strategic şi aliat neclintit. Împreună cu SUA, România a îmbrăţişat democraţia şi urmăreşte să asigure securitatea şi prosperitatea cetăţenilor săi într-o Europă întreagă, liberă şi în pace. Domnule secretar de stat, la asumarea conducerii Ambasadei SUA la Bucureşti, mă angajez să sporesc sprijinul acordat eforturilor României de reformare a guvernării şi de respectare a statului de drept. Voi lucra să amplific parteneriatul nostru bilateral pentru securitate şi alianţa noastră în cadrul NATO. Voi face eforturi să cresc prosperitatea economică a ambelor ţări prin sporirea comerţului şi investiţiilor şi să aprofundez legăturile dintre popoarele român şi american. Totodată, mă angajez să conduc o misiune diplomatică etică, prudentă în utilizarea resurselor contribuabililor americani, mereu atentă la securitatea personalului nostru şi a familiilor lor şi dedicată perfecţionării, dezvoltării şi îndrumării tuturor membrilor echipei ambasadei noastre.
Înainte de a încheia, doresc să mulţumesc colegilor şi prietenilor mei care au venit aici astăzi pentru a mă susţine. Predecesorii mei, ambasadorii SUA în România Mark Gitenstein, Michael Guest, Jim Rosapepe şi Albert Moses au fost extrem de generoşi cu timpul şi sfaturile acordate pentru a mă pregăti cât mai bine pentru activitatea mea de la Bucureşti.
Mai mulţi colegi care au susţinut ferm şi uneori extraordinar de creativ selecţia şi nominalizarea mea pentru funcţia de ambasador merită de asemenea menţiuni speciale. Printre aceştia se numără: sub-secretarul de stat Pat Kennedy, adjuncţii secretarului de stat Toria Nuland şi Gregg Starr, Pranay Vaddi, Hera Abbasi, Jennifer Wicks, Christie Maier, Leanne Cannon, Scott Sommers şi Fred Olivo. Doresc de asemenea să-i mulţumesc lui Ilie Tecuţă, care în ultimele luni mi-a predat răbdător limba română şi cunoştinţe despre bogata istorie şi cultură a României.
Doresc să îmi exprim recunoştinţa şi faţă de trei mentori ale căror îndrumare, sfaturi şi susţinere îndelungată au fost esenţiale pentru evoluţia mea în Serviciul Diplomatic: Ruth Whiteside, Shaun Donnelly şi Bryan Samuel.
Daţi-mi voie să-i menţionez pe fratele şi surorile mele, pe cumnata mea, pe mătuşa şi unchiul meu, pe vărul şi nepoatele mele, care au venit tocmai din Michigan şi Florida pentru a participa la ceremonie. Prietenii şi familia mea au venit cu avionul din Minnesota, Carolina de Nord şi Texas, inclusiv ambasadorul Tom Schieffer. Ei şi voi toţi vă aflaţi aici pentru un eveniment care transmite un lucru important despre oportunităţile existente în America: depunerea jurământului în calitate de ambasador de către un american de primă generaţie, fiu al unor imigranţi germani, care urmează să îşi reprezinte ţara peste hotare în calitate de ambasador.
În final, doresc să-i mulţumesc soţiei mele, Mari, pentru răbdarea, înţelepciunea şi susţinerea sa neclintită. Cariera în finanţe internaţionale a lui Mari şi cariera mea diplomatică ne-au ţinut frecvent la distanţă din punct de vedere geografic, însă nu emoţional. De acum acest lucru nu se va mai întâmpla. Mari mă va însoţi la Bucureşti şi îşi va dedica tot timpul şi susţinerea misiunii noastre în România.
Domnule secretar de stat, doamnelor şi domnilor, sunt profund onorat de încrederea pe care mi-aţi acordat-o. În calitate de Ambasador SUA la Bucureşti, mă voi baza pe încrederea dumneavoastră pentru a construi legături şi mai puternice cu România, aliatul şi partenerul nostru strategic. Şi, mai presus de orice, bazându-mă pe încrederea dumnneavoastră şi pe experienţa câştigată în regiuni pline de provocări din întreaga lume, de la Timor până la Tokio şi Trinidad, mă angajez să apăr securitatea Americii, să sporesc prosperitatea noastră şi să protejez vieţile şi interesele americanilor de peste hotare.
Mulţumesc foarte mult. Pe curând. Vă mulţumesc şi vă invit să ne vizitaţi.
Aplauze furtunoase.