Unele dintre televizoarele Samsung comercializate în Europa consumă mai multă energie decât în timpul testele oficiale, potrivit unor verificări efectuate într-un laborator idependent, care ridică semne de întrebare dacă aparatele sunt setate special în acest scop, relatează The Guardian.
Comisia Europeană a anunţat că va investiga orice fel de acuzaţii legate de manipularea testelor şi s-a angajat să înăsprească reglementările în domeniul eficienţei energetice, pentru a scoate în afara legii orice fel de “dispozitive de apărare” incluse în televizioare şi alte produse de consum, după ce mai multe state membre au semnalat aceste probleme.
Discrepanţele dintre testele oficiale de laborator şi cele efectuate în condiţii reale sunt o reminiscenţă a scandalului VW pornit săptămâna trecută în SUA.
Producătorul auto german a recunoscut că a instalat un software pe 11 milioane de vehicule diesel ale grupului VW din întreaga lume, care să reducă nivelul noxelor în timpul testelor oficiale de poluare la care sunt supuse.
Samsung a negat cu tărie că o funcţie de reglare a luminozităţii ecranului are rolul să înşele testele de eficienţă energetică sau că ar fi “un dispozitiv de apărare”.
Compania sud-coreeană a explicat că funcţia respectivă reduce strălucirea ecranului nu doar în timpul testelor ci ca răspuns la numeroasele tipuri de conţinut care includ filme de acţiune şi evenimente sportive, dar şi emisiuni cu mişcare mai lentă a imaginilor, precum cele meteo.
“Nu există nicio comparaţie între luminozitatea ecranelor şi dispozitivele de apărare utilizate de VW. Nu este o funcţie care se activează doar în timpul testelor. Din contră, este o funcţie care reduce consumul atunci când este detectată o mişcare a imaginii. Mai mult, conţinutul utilizat pentru testarea consumului de energie a fost stabilit de comisia internaţională pentru electrotehnică”, a declarat un purtător de cuvânt al Samsung.
Diferenţa între consumul real de energie ale televizioarelor şi cel din timpul testelor de laborator a fost scoasă la iveală în testele efectuate de un grup de cercetare numit Complian TV, finanţat de UE.
Potrivit ComplianTV, funcţia de luminozitate a televizoarelor Samsung, care reacţionează la mişcarea imaginii, reduce strălucirea şi consumul de energie în condiţii de testare stabilite de comisia internaţională pentru electrotehnică. Condiţiile implică succesiunea rapidă a unui conţinut constând în show-uri TV înregistrate, DVD-uri şi transmisiuni în direct.
În condiţii reale de vizionare, nu sunt înregistrate însă reduceri ale consumului de energie, astfel încât facturile pentru aceasta şi emisiile de dioxid de carbon rezultate sunt mai mari.
“Samsung respectă litera legii dar nu şi spiritul acesteia”, a declarat Rudolf Heinz, manager de proiect la ComplianTV.
Unele dintre rezultatele studiului ComplianTV au fost prezentate marţi, la Londra, la o reuniune a Royal Society sponsorizată de Energy Saving Trust.
Nu există nicio sugestie că Samsung, cel mai mare producător de televizoare la nivel mondial, ar fi avut un comportament ilegal, dar susţinătorii eficienţei energetice consideră că procedurile de testare din UE sunt prea generoase.