Se intampla foarte des sa criticam Parlamentul, pe senatori si deputati. Azi va fi o exceptie. Am auzit despre un proiect de lege revolutionar privind restabilirea normalitatii si a legalitatii depline in relatia dintre banci si clientii care pot avea probleme in restituirea creditelor. Autorul proiectului este deputatul PNL Daniel Zamfir. L-am rugat sa-mi explice despre ce este vorba. Iata mesajul sau interesant si important pentru oricine are un credit la banca :
In loc de motto…
„Am un copil de șase ani care trebuie să meargă la școală, am de plătit facturi la lumină, telefon, tv, întreținere, mâncare, medicamente, încălțăminte. Toate dintr-un salariu de 2000 de lei din care 1500 a ajuns rata la bancă pentru apartamentul de două camere în care locuim. Am ajuns în situația de a vinde lucruri din casă, să primesc de la alte mame lucruri de îmbrăcat și încălțat pentru copil. Nu mă mai pot descurca! Renunț la tot numai să am liniște! Aș vrea să pot să renunț la acest apartament și să mă mut cu chirie, să nu mai fiu sclavul băncii!”
„În 2008 am luat un credit de 218.900 lei. Până acum am achitat aproape 190.000 lei şi mai am de achitat 430.000 lei. Rata a ajuns la 3.300 lei pe lună. Banca îmi execută imobilul, dar îmi reține și o treime din salariu. Nu am unde să mă mut şi nici conturi pentru “ziua de mâine”. Unde să mă duc, ce să fac? Unde este dreptatea?”
„Banca m-a executat și pe mine și pe girant. Am fost dați afară din case în condițiile în care girantul este grav bolnav (degenerescență musculară juvenilă), nu lucrează, iar apartamentul era moștenire de la tatăl său. Unde va trăi? Ne-au luat casele și mie continuă să-mi rețină rate pe ștatul de plată. Am ajuns în impas din cauza tăierilor salariale din 2010, nu din cauza noastră. Suntem sărăciți și îngenuncheați”
„Atunci când am luat credit de la bancă, eram doi: soțul și eu. De opt luni am rămas singură să mă lupt cu acest sistem pentru că soțul meu și-a pus capăt zilelor în casa pentru care ne-am împrumutat nemaisuportând să muncească zi de zi și să nu poată ține pasul cu ratele, nemaiavând bani nici pentru o jucărie pentru fetița noastră. Toate acestea l-au măcinat din ce în ce mai mult, spunându-mi adesea că nu mai poate lupta, să lupt eu că-s mai puternică. Acum am rămas singure, eu și fetița noastră”
Domnule Radu Tudor,
Mesajele de mai sus descriu cu acuratețe dramatismul prin care trec peste 200.000 de familii din România care nu-și mai pot achita ratele la bănci și riscă să-și piardă nu doar casa care va fi executată de bancă, ci și restul bunurilor, după care tot să rămână cu poprire pe venituri și datori pe viață.
Pentru aceste familii și pentru toate cele care s-ar putea afla în situația lor am inițiat în urmă cu cinci luni, împreună cu avocatul Gheorghe Piperea și cu sprijinul a 156 de colegi parlamentari din toate formațiunile politice, Proiectul de lege privind darea în plată a bunului ipotecat în vederea stingerii creanțelor către bănci.
Azi, acest proiect a primit votul aproape unanim (cu două abțineri, a doamnei Boagiu și adomnului Igaș) al senatorilor României, așteptând acum votul decisiv al deputaților.
E o lege care să stabilească echilibrul contractual între debitori persoane fizice și bănci pentru că riscul trebuie să fie împărțit între cei doi parteneri, atât timp cât la momentul acordării creditului și constituirii ipotecii, banca a apreciat că bunul adus în garanție acoperă valoarea creditului, ea a fost cea care și-a trimis evaluatorul agreat, a decis suma pe care o acordă ca împrumut și avansul și garanția și riscul pe care și-l asumă, clientul neavând aici nicio posibilitate de a interveni.
Nu e o lege împotriva băncilor, așa cum au lucrat să se înțeleagă unii reprezentanți ai sistemului bancar, e soluția justă și echitabilă și pentru debitor și pentru bancă.
Mai mult, inițiativa este în linia recomandărilor europene în materie de protecție a drepturilor consumatorilor de credite, dar și cu tendințele CEDO și CJUE în sensul protejării dreptului la locuința familială, care prevalează dreptului asupra unei creanțe.
Mediul bancar a reacționat însă extrem de agresiv și acesta este motivul pentru care vă cer sprijinul pentru o corectă informare a opiniei publice.
De la reacții precum cea a vicepreședintelui CEC, doamna Mirela Iovu, care “regretă că în România vorbim în 2015 de debitori onești în loc să-i tăiem bucăți ca în Roma Antică sau să-i legăm de catarg în piața publică, precum în Evul Mediu”, până la încercarea președintelui Bancpost , domnul Mihai Bogza, de a-i speria pe investitorii străini, dezbaterea pe marginea acestei legi este una plină de manipulări. Eu nu cred că Vodafone, Carrefour, Metro, Petrom, Coca Cola, Renault sau Orange își doresc cetățeni români insolvabili, cărora li se ia și pielea de pe ei, ci cetățeni români prosperi într-un mediu de afaceri prosper.
Domnule Tudor, vă încredințez informațiile de mai sus cu încrederea că veți reflecta asupra lor și că-și vor găsi locul în preocupările dumneavostră jurnalistice și în dezbaterile de la Antena3!
Cu multumiri,
Deputat Daniel Zamfir