Suspiciunile cu privire la un posibil risc terorist pot fi semnalate la numărul de telefon Telverde 0800.800.100, identitatea apelantului fiind protejată, conform unei informări publicate pe site-ul Serviciului Român de Informații (SRI).
SRI le recomandă cetățenilor să sune atunci când observă situații sau persoane care pot genera riscuri teroriste: cineva este interesat de procurarea unor substanțe ce ar putea fi folosite în scopuri teroriste (substanțe explozive sau precursori, otrăvuri etc.), acțiuni prin care se încearcă perturbarea funcționării unor instituții/locații importante (obiective strategice de importanță deosebită), anumite persoane confecționează, dețin, transportă sau manipulează ilegal armament, muniții, substanțe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste.
Alte situații enumerate de SRI sunt prezența repetată sau prelungită a unor persoane neautorizate în zona unor misiuni diplomatice străine sau sedii ale unor instituții internaționale, dar și interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obținerea de date referitoare la astfel de locuri sau care fotografiază sau filmează obiective unde asemenea activități sunt interzise.
Conform aceleiași informări, alte situații cu risc sunt atunci când un autoturism staționează mult timp și în mod nejustificat în apropierea unor zone de importanță deosebită, misiuni diplomatice și/sau alte locuri în care prezența populației este numeroasă, când anumite persoane studiază insistent locuri aglomerate, căi de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile în acest sens, precizeaza Agentia nationala Agerpres.
——————————-
Tânărul din Craiova suspectat de propagandă jihadistă a fost adus marți la sediul DIICOT – Structura Centrală, urmând să fie audiat de către procurori.
Adolescentul în vârstă de 17 ani a fost ridicat de procurorii DIICOT marți dimineața de la locuința sa din Craiova, fiind suspectat de săvârșirea infracțiunii de promovare a unui mesaj prin propagandă prevăzut de art. 33, ind. 2, al. 4 din legea 535/2004.
În ianuarie 2015, tânărul a postat pe un blog un mesaj în care arată că s-a convertit la islamism “după ce a descoperit adevărul”, luându-și numele de Omar al-Faruq.
Tot pe acel blog, el dezvăluie că a făcut cercetări în legătură cu evenimentele din Siria și că a fost șocat de o înregistrare pe internet cu armata lui Bashar al-Assad.
De asemenea, tânărul intenționa să își ia Bacalaureatul și carnetul de conducere, după care să plece să studieze Islamul la Universitatea din Medina, Arabia Saudită.
“Băiatul trecuse de doi ani la religia musulmană. Nu ne povestea nouă ce făcea el acolo, dar era foarte încântat. Am încercat să îl convingem să nu mai meargă acolo, dar nu a renunțat. Până la urmă, decât să meargă prin baruri, mai bine să meargă la biserică”, a spus bunicul tânărului.
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a declarat pentru AGERPRES că SRI avea cunoștință de activitatea de autoradicalizare a tânărului din Craiova suspectat de propagandă jihadistă și a furnizat toate informațiile autorităților competente.
”Aveam cunoștință de activitatea de autoradicalizare a lui și am furnizat toate informațiile pe care le-am avut autorităților competente, respectiv DIICOT, care a preluat cazul. În acest moment, fiind ancheta în desfășurare trebuie să ne abținem de la orice comentariu, noi, SRI, dar o să dăm un comunicat oficial la un moment dat”, a spus Ovidiu Marincea.