Suspiciunile cu privire la un posibil risc terorist pot fi semnalate la numărul de telefon Telverde 0800.800.100, identitatea apelantului fiind protejată, conform unei informări publicate pe site-ul Serviciului Român de Informații (SRI).

SRI le recomandă cetățenilor să sune atunci când observă situații sau persoane care pot genera riscuri teroriste: cineva este interesat de procurarea unor substanțe ce ar putea fi folosite în scopuri teroriste (substanțe explozive sau precursori, otrăvuri etc.), acțiuni prin care se încearcă perturbarea funcționării unor instituții/locații importante (obiective strategice de importanță deosebită), anumite persoane confecționează, dețin, transportă sau manipulează ilegal armament, muniții, substanțe care ar putea fi folosite în scopuri teroriste.

Alte situații enumerate de SRI sunt prezența repetată sau prelungită a unor persoane neautorizate în zona unor misiuni diplomatice străine sau sedii ale unor instituții internaționale, dar și interesul nejustificat al unor persoane pentru studierea sau obținerea de date referitoare la astfel de locuri sau care fotografiază sau filmează obiective unde asemenea activități sunt interzise.

Conform aceleiași informări, alte situații cu risc sunt atunci când un autoturism staționează mult timp și în mod nejustificat în apropierea unor zone de importanță deosebită, misiuni diplomatice și/sau alte locuri în care prezența populației este numeroasă, când anumite persoane studiază insistent locuri aglomerate, căi de acces feroviar, rutier, subteran, aerian, fără a avea motive plauzibile în acest sens, precizeaza Agentia nationala Agerpres.

——————————-

Tânărul din Craiova suspectat de propagandă jihadistă a fost adus marți la sediul DIICOT – Structura Centrală, urmând să fie audiat de către procurori.

Adolescentul în vârstă de 17 ani a fost ridicat de procurorii DIICOT marți dimineața de la locuința sa din Craiova, fiind suspectat de săvârșirea infracțiunii de promovare a unui mesaj prin propagandă prevăzut de art. 33, ind. 2, al. 4 din legea 535/2004.

În ianuarie 2015, tânărul a postat pe un blog un mesaj în care arată că s-a convertit la islamism “după ce a descoperit adevărul”, luându-și numele de Omar al-Faruq.

Tot pe acel blog, el dezvăluie că a făcut cercetări în legătură cu evenimentele din Siria și că a fost șocat de o înregistrare pe internet cu armata lui Bashar al-Assad.

De asemenea, tânărul intenționa să își ia Bacalaureatul și carnetul de conducere, după care să plece să studieze Islamul la Universitatea din Medina, Arabia Saudită.

După ce tânărul a fost ridicat de procurori, bunicul acestuia a declarat că băiatul trecuse de doi ani la religia musulmană.

“Băiatul trecuse de doi ani la religia musulmană. Nu ne povestea nouă ce făcea el acolo, dar era foarte încântat. Am încercat să îl convingem să nu mai meargă acolo, dar nu a renunțat. Până la urmă, decât să meargă prin baruri, mai bine să meargă la biserică”, a spus bunicul tânărului.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a declarat pentru AGERPRES că SRI avea cunoștință de activitatea de autoradicalizare a tânărului din Craiova suspectat de propagandă jihadistă și a furnizat toate informațiile autorităților competente.

”Aveam cunoștință de activitatea de autoradicalizare a lui și am furnizat toate informațiile pe care le-am avut autorităților competente, respectiv DIICOT, care a preluat cazul. În acest moment, fiind ancheta în desfășurare trebuie să ne abținem de la orice comentariu, noi, SRI, dar o să dăm un comunicat oficial la un moment dat”, a spus Ovidiu Marincea.

7 COMMENTS

 1. Wau! AVEM ”TERORIŞTI” ÎN ŢARĂ! :)))))))))))))))))
  A rotunjit şi îngrăşat din bugetul statului conturile acestei instituţii! Ce răi mai sîntem, nu credem nimic din ce se vehiculează de aceşti super-oameni care muncesc non-stop încît au uitat şi de familii! :))))))))))
  :))))) ar trebui să le construiască camere gen hotel acestor epuizaţi de atîta muncă :))))))))

 2. Iata o noutate demna de luat in seama: nu stiam ca exista o comunitate musulmana activa ( chiar si o moschee? In jurul careia sa se coaguleze spiritele “pure”?) in orasul meu natal. Oricum, asta-vara, cand am fost acasa, nici mama, nici babele din blocul unde locuieste (spun babe cu toata afectiunea, atentie!) nu pareau a fi informate pe subiect si, daca cercul de cucoane ajunse la varsta cand se stie totul despre viata, nu stia nimic despre jihadistii craioveni inseamna ca sunt o creatie de ultima ora. In fine, SRI trebuie sa-si justifice bugetul crescut astronomic dar cum de-o fi inceput taman cu Craiova? Turcii din Calea Severinului care tineau, in copilaria mea, tarabele cu sugiuc si braga n-au transmis copiilor lor nici macar secretul iubitelor dulciuri, ca nu gasesti braga adevarata nici sa dai cu tunul, iar sugiucul preluat de greci n-are nici un gust. Sa fie credinta califilor mai tare decat dulciurile copilariei mele “ecumenice”? O-ntreb pe mama si va anunt.

 3. Acum serios vorbind,nu că am fost sau voi fi deacord cu nemernicii botezaţi de americani şi marile puteri ISIS, efectiv nişte derutaţi de la destin pe ambele părţi, ce să aleagă tineretul zilelor noastre?
  Dacă în ţară e numai dezamăgire, numai plîngăceală, chiul şi somn pe bani mulţi, micile ecrane sînt invadate şi poluate de politicieni permanent, alte canale tv sînt cu emisiuni mizerabile, nu se ia în serios educaţia şi învăţămîntul decît în scopuri personale politic, sănătatea e sub orice critică ca înstituţii şi ca tratament, numai ură şi hulă peste tot şi din toate părţile, cazuri de escroci deţinători de tot felul de diplome sau şi studii în funcţii(vezi fostul şi actualul nr.1 al ţării), infractorii sînt liberi şi îşi pot continua activităţile în afaceri sau obişnuitele infracţiuni pentru care a fost săltat şi omul de rînd după ce este eliberat din închisoare nu este angajat nicăieri(caz concret la radio zu-Mircea Badea), nivelul de trai e sub orice critică şi nu numai!
  – De unde să-şi aleagă tineretul un om demn de respect şi onoare?
  – Ce reper pozitiv ca exemplu demn de urmat să-şi aleagă tineretul zilelor noastre?
  – De unde să-şi extragă hrana minţii şi sufletului dacă din toate părţile este bombardat de nulităţi şi infractori care se cer respectaţi?
  – Ce linie de viaţă vor avea aceşti tineri ai zilelor noastre?
  – Pot ei să-şi facă un proiect vital şi viabil din tot ce se petrece în ţara asta?
  M-am săturat eu de politica permanentă enervantă de ani de zile dar ce să spui de tineret?
  Sîntem întro permanentă campanie electorală de manipulare şi prostire a poporului prin a chiorî omul pentru a uita prin ce a trecut!
  :))) campanie electorală cu 1 lună înaintea oricăror alegeri: legea precede. Nu?
  Ce vedem sau ce dă pe micile ecrane zile şi nopţi la rînd? Tocmai campanie electorală non-stop cu bălăcăreala, ceartă şi jicniri zilnic: MAHALAGIOI în MAHALA!

 4. Astia sunt tinerii frumosi si liberi ai zilelor noastre. Se pare ca feibucul si abundenta de stiri care mai de care tampesc. Nu generalizez insa este o realitate.
  Acum astept injuraturile.

 5. Ce m-as distra cu anchetatorii astia de doi bani daca m-ar lua pe mine pe acuzatii din astea. Propaganda auzi 🙂 S-a convertit la islam si se autoradicalizeaza :)) Nu stiam ca astfel de lucruri constituie infractiuni, dar in Romania de azi te pot ridica astia cand vor muschii lor, ca nu avem legi prin care sa fie trasi la raspundere cand fac abuzuri. Asta imi aduce aminte de vanatorile de vrajitoare din vestita localitate Salem sau de epurarile pe baza de “esti comunist” din SUA in timpul razboiului rece. Credeam ca ne-am mai dezghetat si noi dar nah.
  Discutati ma cu copilul ala care e doar dezorientat, recomandati-i sedinte saptamanale la psiholog, sa poata discuta omeneste, sa explice cum gandeste si de ce, incercati calea mai grea nu veniti cu duba bai incompetentilor, doar pentru ca e mai simplu asa. Se procedeaza pe acelasi sistem al incompetentei crase, indiferentei si habarnismului ca in cazul celor 2 copii orfani care s-au sinucis recent. Profesionistii nu au loc in sistemul asta. Pacat.
  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/12/06/harghita-si-covasna-dupa-25-de-ani-ghid-pentru-politicieni-volumul-al-iv-lea/

 6. Am parcat mașina în fața blocului și un vecin mă amenință că dacă nu o mut îi dă foc.
  Locul de parcare e public.
  El încearcă ca prin amenințarea cu incendierea – incediere ce ar putea provoca efecte prevăzute de art. 278 Cod Penal – să mă determine să iau o anumită decizie.
  După Codul Penal pare terorism, deși tipul nu e musulman…
  .
  Ce fac? Sun sau nu sun?

Leave a Reply