Tuesday, December 24, 2024
7.3 C
Bucharest

De ce e Romania tinuta pe coji de nuca la Bruxelles?

Doua evenimente importante au relansat razboiul declaratiilor politice din Romania. Raportul MCV si vizita in Romania a fostului preseidnte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

In raportul MCV se spune ca intotdeauna in ultimii ani ca „exista progrese ale Romaniei, suntem pe drumul cel bun”, dar ca mai avem de facut lectii ca sa trecem clasa.
Pina unde va merge acest MCV aplicat in mod discriminatoriu doar Romaniei si Bulgariei? Cata coruptie si ce mecanisme influentate politic sunt azi in Italia, Ungaria sau Polonia – ca sa luam doar trei tari UE importante unde scandalurile se tin lant.

De ce este Romania tinuta pe coji de nuca de la Bruxelles?

Si cu MCV pe cap si in afara Schengen dupa ce am platit peste 600 de milioane de euro unui concern franco-german, Romania risca sa fie vinovatul de serviciu intr-o Europa macinata profund de tensiunea milionului de imigranti si de terorismul ce produce sute de morti.

Ce pacat atat de mare a savarsit Romania sa nu fie tratata ca un membru egal, cu drepturi depline al Uniunii Europene? E vina strainilor si a greilor de la Bruxelles sau a politicienilor romani fara orgoliu, verticalitate si chef de lupta pentru tara lor?

Colac peste pupaza, fostul presedinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barrosso ne ia peste picior si spune ca el „a mediat un conflict Ponta-Basescu” in Iulie 2012, cand presedintele Romaniei a fost demis de drept printr-un vot popular masiv : „Am considerat că era vorba de o criză constituțională. Apoi Comisia Europeană a trebuit să intervină, să se asigure că toate regulile democrației și principiile statului de drept sunt respectate”, a spus fostul oficial european, adăugând că respectiva chestiune “a fost relativ ușor de rezolvat” și că a fost un moment “delicat” din punct de vedere instituțional. “Dar am vorbit atunci cu președintele (Traian) Băsescu și cu premierul (Victor) Ponta și cred că amândoi au înțeles că interesul meu era să văd că România este stabilă și respectată. Am avut un foarte discret rol de mediere”, a recunoscut Barroso în interviul pentru AGERPRES, realizat în contextul prezenței sale la Universitatea de Vest din Timișoara, unde i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

El a mai afirmat că au existat de asemenea momente dificile și din punct de vedere economic, dar că România a putut să răspundă pozitiv la programul de ajustare economică. “Am depus mereu eforturi pentru a sprijini România în acel moment, vorbind de asemenea cu Fondul Monetar Internațional” și cu alte instituții, a declarat Barroso.

Fostul mare lider european si al PPE pune in paranteze si omite complet, in mod intentionat, chestiunea esentiala in disputa din vara anului 2012 : 7,4 milioane de romani, 87% din participantii la cel mai solid si valid referendum din istoria Romaniei, au decis ca Traian Basescu sa plece acasa.

Dar cum portughezul Barroso si romanul Basescu erau si sunt colegi in PPE, iar firmele portugheze castigau sute de milioane de euro in licitatiile romanesti in guvernarea PDL, interesul financiar si politic a dus la sacrificarea democratiei romanesti si a votului majoritatii covarsitoare a romanilor.

Explicatiile penibile si tacerea lui Barroso in privinta deciziei milioanelor de romani demonstreaza inca o data ca Romania e privita ca o tara de mina a doua, una impotriva careia se pot luat decizii abuzive generate de mecanisme netransparente si suspecte.

Concluzia o trage Adina Anghelescu, jurnalist Antena 3, intr-un editorial din Lumea justitiei : „Eu sunt pesimista si vad Raportul MCV ca un instrument folosit doar pentru a tine Romania si Bulgaria in afara Schengen, cu capul plecat si “joc de glezne” la comanda!
Credeti ca alte tari nu au coruptie? OOO, ba da! Credeti ca in alte tari europene politicieni de marca nu fura, nu savarsesc infractiuni de coruptie? OOO, ba da, dar la scara mai redusa, pentru ca, la ei, coruptia nu e generata de atata saracie, nepotism si birocratie excesiva…

Ce ne deosebeste pe noi de alte tari la acest capitol al luptei anticoruptie? Modul in care se face justitie. In tarile europene cu democratie consolidata, justitia se realizeaza fara spectacole cu artificii la iesirile de la parchete dupa audieri, fara exces de catuse in dosare unde nu se poate sustine pericolul social real, fara exhibitionism, fara sete de sange pe pereti, fara razbunari, fara comenzi.”

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img