Declaraţia directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, cu privire la decizia Curţii Constituţionale numărul 51 din 16 februarie 2016

Curtea Constituţională decide în numele legii. Aşa începe orice decizie a Curţii Constituţionale din România. Din acest motiv, Serviciul Român de Informaţii nu a comentat, nu comentează şi nu va comenta decizia CCR care declară articolul 138 din Codul de Procedură Penală neconstituţional.

Pentru Serviciul Român de Informaţii, principalul instrument în misiunea noastră în serviciul cetăţenilor este Legea. Din acest motiv, noi vom pune în aplicare această decizie şi orice altă hotărâre prezentă sau viitoare a Justiţiei. SRI va rămâne şi în mandatul meu o instituţie fermă în respectarea tuturor deciziilor instanţelor şi a statului de drept.

Pragmatic, evaluarea noastră este că această decizie are un impact cert asupra securităţii naţionale, având în vedere corelarea dintre prevenirea ameninţărilor la securitatea naţională şi contracararea fenomenelor infracţionale asociate. Astfel, în procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infracţiuni precum cele de spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, contraproliferare, criminalitate informatică şi, nu în ultimul rând, fapte de mare corupţie, ce reprezintă ameninţări grave la adresa securităţii naţionale. În acest sens, considerăm că vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiţiei, în mod special cele privind infracţiuni la adresa securităţii naţionale şi în care s-a cooperat cu SRI, iar instituţia noastră a depus eforturi umane şi materiale considerabile.

Am convingerea că toate celelalte instituţii au maturitatea şi responsabilitatea de a compensa acest recul. Asigur pe această cale toţi partenerii instituţionali că vor beneficia în continuare de sprijinul necondiţionat al Serviciului nostru.

Consider că este datoria mea, în calitate de director, să mă asigur că, în perioada ce urmează, Serviciul Român de Informaţii îşi va adapta direcţiile de acţiune în raport cu provocările mediului de securitate, urmărind îndeplinirea tuturor obiectivelor de securitate cu respectarea strictă a dispoziţiilor legale existente.

12 COMMENTS

  1. Adica omu’ spune;ramane cum am stabilit,tovarasi,zicem ca ei si facem ca noi.Schimbam putin lucrarile. Acum noi ii ascultam si voi ii auziti.Ca doar n-o sa ramana campul tactic fara ploaie.

  2. Stim Alba ca Zapada, dar utati ce spune seful Senatului 10.03.16:”E o problemă a serviciilor de informații care au scăpat de sub controlul public. Comisiile parlamentare de supraveghere a serviciilor de informații nu își fac treaba, dar deloc, și lucrul acesta se vede. Observăm că serviciile de informații și-au făcut Academie Națională de Informații, care este un câmp fertil de unde se pot racola viitorii agenți sub acoperire sau personal cu grade din serviciu. Asistăm la o situație pe care nu mi-aș fi putut-o imagina în anii ’90 și lucrurile acestea, în loc să fie criticate de toată presa, văd că sunt nu numai tolerate de unii, dar și alimentate și lăudate”…si ii suportam incontinuare, pe TOTI, tot ce fac, fac din banul public!

  3. ÎNCĂ UN PAS, DESTUL DE SOLID…. ÎN CÂMPUL TACTIC, DE RETRAGERE ..PENTRU ACOPERIREA
    FRAUDELOR COMISE ! VOR SCĂPA CEI CARE NU AU DOSARELE ÎN JUSTIŢIE, ŞI CEI CARE VOR AVEA
    INCLUSIV BĂSESCU ! ESTE UN PAS…DIN PROGRAMUL DE GUVERNARE ,, PAS CU PAS” !

  4. De ce or fi supărați ca nu mai interceptează tot ? Probleme de siguranta alimentara, sanatate publica nu i intereseza ? Mor micuti din cauza unor produse din Romania, distribuitori de lapte trimit in spital zeci de copii inPechea, azi in Galati , nu intereseaza SRI ?

  5. Iaca si Ghiocelul Hellvig cum iese de sub zăpada “vrajbei noastre” si face ce știe cel mai bine sa facă SEcuritatea : dezinformează, adică amesteca siguranța naționala cu corupția politicienilor si florăreselor vânati de colaboratorii civili ai serviciului d-sale, in stilul binecunoscut de “dai in mine, dai in tine, dai in fabrici si uzine”. Pariez ca daca guvernul “meu” nu da ordonanța de suspendare a hotărârii CCR vom avea mintenaș o bomba in secuime sau, si mai răsunător, una fâsaita pusă intr-un tomberon din spatiul pentru fumători al Senatului, care sa dovedească prezenta vreunui agent “rus” in preajma aleșilor poporului. Sau amândouă, ca sa provoace o ieșire in strada deși nu prea cred sa mai țină figura după Colectiv, dar nu se știe niciodată. Primavara Securității e aici!

  6. Continued. Nici n-am zis bine ce-o sa urmeze si iată, AID sare la bătaie aducând acuzația ca hotărârea CCR e “influențată de ruși”. Evrika!

  7. Serios? Măi nea director numit politic cu studi la ”Institutul de Securitare Izmană” condus de Oprea cu ai lui ”Serviciul Român de Informaţii e doar siguranta nationala”? Dar cînd eraţi pe felie şi se vindea bucăţi din ţară, sau, cînd se întîmplau acţiunile clanurilor bercea şi băsescu tot pe furtişaguri şi escrocherii din ţară, ce aţi făcut?
    🙂 metoda curcanul: capul la fund !
    Se cam lasă impresia complicităţii cu băsescu privind derularea a tot ce se întîmplă în alte partide, băsescu ştie şi anunţă înaintea tuturor!
    – Ceva bănuiţi?
    Aaaa! 🙂 e siguranţă naţională şi interes naţional !
    🙂 🙂 dar izmenele unde’s ?

  8. Nu stiu cum reusesc americanii aia domnule sa isi apere siguranta nationala si, in acelasi timp, sa faca o delimitare de bun simt intre cazurile clasice de coruptie si riscurile la adresa sigurantei statului. La noi totul este de-a valma, dar o bulibaseala bine organizata din care sa inteleaga numai unii despre ce este vorba.

  9. Imi puteti spune daca este adevarat ca: SRI nu are o lege în baza căreia să poată intercepta în dosare penale. O hotărîre secretă a CSAT și o hotărîre ANCOM susțin că SRI e “autoritatea națională în materia interceptării comunicațiilor telefonice”, dar aceste enunțuri nu sînt legi, iar acele instituții nu sînt for legislativ. Cînd asculți convorbiri private, restrîngi temporar drepturi fundamentale. Iar ca să restrîngi drepturi fundamentale garantate de lege, ai nevoie de lege, nu de hotărîri.

  10. I s-a luat o mana , numai poate sa faca decat ce trebuie sa faca .Se vede ca la intoxicat subordonati. Aici aveau ei puterea cu asta se faleau si loveau sau conduceau din umbra . Ajunge ati distrus multe vieti. Va urez succes in indeplinirea sarcinilor de serviciu actuale .

Leave a Reply