Friday, December 27, 2024
0.4 C
Bucharest

Raed Arafat – dezvaluiri despre marile riscuri la adresa Romaniei

România va trebui să transmită la Bruxelles, până la finele anului, un raport de ţară privind o analiză a nouă riscuri principale, între care secetă, inundaţii, cutremure, accidente industriale, incendii de pădure, alunecări de teren, accidente nucleare, epidemii, pentru a îndeplini o condiţionalitate ex-ante legată de alocarea a 127 de milioane de euro bani europeni, care vizează dotări ale IGSU, a declarat joi secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

‘Astăzi IGSU va fi semnatarul unuia dintre contractele care urmează să intre în desfăşurare pe un proiect pe care îl numim programul RO-RISK. (…) În primul rând, acest proiect este foarte important pentru îndeplinirea condiţionalităţii ex-ante pentru IGSU şi care implică inclusiv şi colegii de la Ministerul Mediului şi de la alte ministere, pentru accesarea fondurilor europene pe acest an, care includ pentru partea de intervenţie şi de lucru a IGSU o sumă estimată la 127 de milioane de euro. Proiectul prevede analiza riscurilor în România cu o abordare multi-sectorială. (…) Acest proiect prevede evaluarea a nouă riscuri principale: inundaţii, secetă, cutremur, deplasări în masă gen alunecări de teren, prăbuşiri şi surpări, incendii de pădure, accidente industriale (…) care au risc direct asupra populaţiei, accidente de transport substanţe periculoase, accidente nucleare şi, nu în ultimul rând, epidemii şi zoonoze. Este o gamă de riscuri destul de importantă şi care inc
lude domeniul de expertiză a mai multor ministere la un loc’, a precizat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă la MDRAP, cu ocazia semnării primelor proiecte finanţate din fonduri europene din perioada de programare 2014 – 2020.

El a adăugat că proiectul care se va întinde pe o durată de 18 luni are în vedere analizarea fiecărui risc enunţat din mai multe puncte de vedere.

‘În primul rând – impactul din punct de vedere uman, economic şi de mediu, dar şi politic şi social. Şi va mai fi o evaluare a percepţiei populaţiei asupra riscului, pentru că percepţia noastră asupra unui risc uneori diferă de percepţia populaţiei asupra unui risc. (…) O etapă foarte importantă din acest proiect este ca, până la finele acestui an, să înaintăm raportul de ţară pentru îndeplinirea condiţionalităţii ex-ante’, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că la nivelul MAI şi al IGSU sunt pregătite proiecte de absorbţie a unei părţi din această sumă de 127 de milioane de euro, printr-o acţiune care vizează achiziţia de echipamente numită ‘no regrets’.

‘Adică achiziţie de echipamente, de materiale de intervenţie, care sunt necesare pentru oricare din aceste riscuri sau pentru mai multe riscuri. (…) Provocarea noastră este să finalizăm totul până la sfârşitul anului, ca să îndeplinim condiţionalitatea şi să trecem după asta la o cheltuire ajustată după aceste riscuri a sumei care rămâne şi a oricăror altor sume care vor fi date în viitor pentru IGSU şi în general pentru situaţii de urgenţă să fie cheltuite în baza acestor studii’, a declarat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, achiziţiile de până acum au vizat echipamente de comunicaţii şi de intervenţie la inundaţii şi, în continuare, este vizată achiziţia de echipamente pentru operaţiuni de căutare-salvare.

‘Anul trecut, anumite fonduri pe care le-am primit chiar pe partea Ministerului Mediului, 31 de milioane de euro, ne-am concentrat pe partea de comunicaţii şi inundaţii. În acest an deja avem în vizor 60 de milioane de euro, din cele 127 de milioane de euro, destinate să completeze proiectul anului trecut pe partea de inundaţii, dar mai ales intrăm pe echipamentele de căutare-salvare, adică dotarea pe plan naţional în baza unor concepte avizate la IGSU’, a susţinut Arafat citat de Agerpres.

 

Hot this week

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus la o creştere a frecvenţei furtunilor

Scăderea record a banchizei antarctice în 2023 a dus...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Topics

În ciuda poluării, creşte cererea mondială de cărbune

Cererea mondială de cărbune ar urma să atingă noi...

Descoperire valoroasă pentru medicină şi sănătate

Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit o modalitate...

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială periferică

Cum a fost tratată o femeie cu boală arterială...

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img