Una din cele mai mari tranzactii in domeniul petrolier. Chinezii preiau de la kazahi compania Rompetrol.
O fosta societate romaneasca de stat, privatizata in anul 2000 si preluata de miliardarul liberal Dinu Patriciu, Rompetrol ajunge azi pe mina unei mari puteri din afara UE si NATO.
O miscare strategica interesanta, prin care chinezii pun piciorul ferm la Marea Neagra, acolo unde se afla rafinaria Rompetrol si unde incep si marile jocuri strategice in materie de securitate si aparare.
Este cea mai mare investitie chineza din Romania.
Desi compatibili cu Rusia din punct de vedere ideologic, chinezii au avut mereu o competitie strategica din perspectiva dominatiei mondiale cu Moscova. Memoriile fostului secretar de stat american Henry Kissinger au dezvaluit aceste mecanisme extrem de interesante valabile si astazi.
Suntem cu ochii in patru, ca riverani ai Marii Negre.
====================
Compania chineză CEFC va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziția a 51% din acțiunile KMGI, fostul Rompetrol Group, angajându-se totodată să investească cel puțin 3 miliarde de dolari în următorii cinci ani, potrivit site-ului CEFC citat de Agerpres.
Astfel, conform acordului semnat la data de 7 aprilie 2016 între CEFC și kazahii de la KazMunaiGaz, “CEFC China va achiziționa 51% din acțiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, după care cele două părți își vor integra resursele pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze. Ele vor face, de asemenea, investiții strategice în sectorul energetic prin intermediul KMGI și vor pune bazele unui fond de investiții și dezvoltare în energie, vor achiziționa mai multe benzinării la nivel global (…). În următorii cinci ani, cel puțin 3 miliarde de dolari vor fi investite în proiecte în linie cu țintele strategice ale companiei. KMGI va continua să primească suport din partea Guvernului kazah și a KMG, cea din urmă promițând să asigure cel puțin 125 de milioane de tone de țiței brut pentru KMGI în următorii 15 ani după achiziție”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul companiei chineze.
Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan — KazMunayGas (KMG) și China Energy Company Limited (CEFC) au semnat vineri documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture, compania chineză devenind acționar majoritar cu 51%, iar participarea KMG în noul joint-venture urmând să fie de 49%, a anunțat, vineri, KMG.
Conform înțelegerii dintre KMG — CEFC, compania din China își asumă o serie de obligații, prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană și țările adiacente Drumului Mătăsii.
Sub denumirea “Silk Way” (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naționale din Kazahstan — KMG și al companiei din China — CEFC se va dezvolta având ca bază platforma Grupului KMGI. O echipă mixtă de lucru formată din experți din Kazahstan, China și România a realizat un volum important de activități pregătitoare — semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înțelegere în prezența prim-miniștrilor din Kazahstan și China, dar și validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părțile semnatare a Condițiilor principale ale tranzacției (Term Sheet).
“Sunt convins că în parteneriat cu un investitor puternic, compania va reuși să avanseze considerabil, utilizând KMGI drept platforma comună pentru dezvoltarea business-ului”, a declarat Sauat Mynbayev, președintele KMG.
De asemenea, directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang, a afirmat că parteneriatul dintre CEFC și KMG are ca obiectiv o dezvoltare strategică care va face din KMG International o platformă comună pentru obținerea de resurse și efectuarea de investiții strategice. “Această evoluție se înscrie în spiritul celor două inițiative naționale ‘One Belt One Road’ și ‘Nurly Zhol’. Suntem încrezători că va fi o colaborare benefică pentru a dezvolta un parteneriat strategic pe termen lung”, a subliniat directorul executiv al CEFC.
Conform celor stabilite de ambele părți, guvernarea societății mixte se va face pe bază de paritate.
Tranzacția va fi supusă unor măsuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităților competente europene și chineze, dar și alte instituții abilitate. Data estimată pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016.
Compania chineză CEFC este una dintre cele mai dinamice companii private din China. În 2014 compania a fost inclusă în lista Global Fortune 500 pe locul 349. CEFC își desfășoară activitatea în domeniile energetic, financiar și investiții.
KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG în 2007. În România, Grupul administrează două rafinării, iar la nivel european și în regiunea Mării Negre deține și operează o importantă rețea de stații distribuție carburanți. Conform Hotărârii Guvernului din Kazahstan din 30 decembrie 2015, KMGI a fost inclus în lista companiilor care vor fi privatizate.
Problema ce maxim interes, din punct de vedere militar, a omenirii este daca americanii, cu jocurile lor hazardate, nu vor “reusi” sa-l impinga pe Putin in bratele chinezilor. Fiindca, intr-adevar, Rusia si China au fost intotdeauna intr-o competitie, dar daca Rusia va fi pusa, cumva, cu spatele la zid, va recurge, fara indoiala, la aceasta solutie. Moment in care, cineva o sa plinga, si nu rusii vor fi aia!
Cine a vandut rafinarie in anul 2000 doar cu 50 mil $ ?
Bombonel .
China si Rusia sunt precum Ponta si Basescu,se balacaresc la suprafata dar la o adica bat palma pe sub masa….Coabitaci cum s-ar spune.
Mai de graba Iohannis cu Basescu se ling pe sub masa si in rest se dau din gasti diferite si in contra contrei,iar apoi la alegeri se repliaza sub bucile pepeeismului.Coabitacul este Iohannis si el il protejeaza pe taticul lui, Basescu, care l-a sprijinit la alegeri.ASA DA COABITARE,ORI SUNT EI FRATI PEPEEISTI SI INTRU CASE CIORDITE DE LA STAT, ORI NU MAI SUNT.
… oricum tot tara de mana a patra ramanem.
Amerecani prin Moldova chinezi in Marea Neagra , ce o fi , o fi . Sub deviza nu ne vindem tara am praduit tot ,,,,,,,,noi cersim din poarta in poarta .
Ma bucur ca s-a facut primul pas major pentru intarirea relatiilor economice intre Romania si China. Acum ca au un interes economic major aici, prin Rompetrol, vor fi mult mai deschisi si catre alte investitii. O veste buna, care poate marca viitorul economic al Romaniei… cu guvernul potrivit, bineinteles.
https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/
Asteptam de la pedelacii astia un comentariu pertinent, dar de unde nu-i, n-ai ce cere.
Va contrazic, chinezii sunt de mai multa vreme aproape de malurile marii, sunt la Bucuresti si-n marile orase ale tarii. Daca facem un “inventar” al acestora vom constata ca sunt multi, multi de tot. Chiar daca nu fac parte din UE sau NATO, raman la parerea c-ar fi salvarea noastra.
Cel mai deranjat este faptul ca “Rompetrol” a fost o capacitate economica romaneasca unde se regasesc banii a 20 de de milioane de romani iar, niste vanzatori de tara au instrinat-o. Exemplele pot continua iar, pedelacilor le spun ca Pastriciu & Co n-au fost neam de neamul lor psdisti.
Versuri Daniel Iancu: Patria
Un puşti o-ntreabă pe mămica sa, de-o face să-şi înghită vorbele:
Ce este, mamă dragă, patria, că ne omoară-nvăţătoarele?
Mămica lasă jos sacoşa-n drum, ar vrea să plângă si să râdă-ar vrea,
Copile, sincer, nu ştiu ce să-ţi spun, atâta stiu – ce s-a ales din ea.
E locul unde de 60 de ani îsi bagă Prutu’ coada printre noi
Si doar pentru un pumnişor de bani porumbul nu mai este păpuşoi.
Luceafărul se-ntoarce în mormânt, că două vorbe nu mai poţi să schimbi,
Pe-acest picior de plai, pe-acest pământ româna se vorbeste-n două limbi.
Patria, patria, ce este, mamă dragă, patria?
Ce poate sa îţi spună mama ta ca să-nţelegi ce-nseamnă patria?
E-o ţară unde ca să fii docent, lucrarea ţi-o-ncepi luni şi-o termini joi,
Să fii patron de club e suficient, să ai în Dobrogea un cârd de oi.
În puşcărie domn de vrei să fii, să ai celulă de miliardar,
Îţi treci toată averea la copii şi în CV îţi treci c-ai fost primar.
În loc să scoţi cărbuni te-apuci şi baţi şi laşi orfani o droaie de copii
Şi-n loc ca să dai ţării kilowaţi, dai ţării un volum de poezii.
Ne luăm ostatici singuri noi pe noi, c-un circ de zero lei si zero bani,
Cum e posibil veţi afla doar voi peste-aproximativ 50 de ani.
Când tu vei fi, mămica, mare şef, te roagă mama ta acum ceva,
Să nu dai formele de relief, că asta-a mai ramas din ţara ta.
Ba nu, mai e un lucru, am uitat, mămica ta te roagă, puiule,
În caz că vei ajunge şef de stat să nu dai “barză”, varză”,
“viezure”.
Sunt curios ce se va întâmpla, ce mama puştiului răspuns va da
Peste juma’ de secol şi ceva, la întrebarea: “Ce e patria? ”
Ce mama lui răspunsul ei va fi, ce mama ei de viaţă vom trăi,
Ce mama lor de şmecheri de copii, “ce mama ei de treabă” vor gândi.
Patria
Patria, patria, ce-nseamnă, mama dragă, patria,
Ce o să spună-nvăţătoarea mea, dacă nu ştiu ce-nseamnă patria?