Wednesday, February 5, 2025
4.4 C
Bucharest

Decizie istorica la Summit-ul NATO : Brigada Multinationala in Romania

Vineri si sambata are loc la Varsovia Summit-ul NATO la nivel de sefi de stat, unde se vor lua decizii cruciale pentru securitatea Europei de Est, inclusiv pentru Romania.

Delegatia romana va fi condusa de presedintele Klaus Iohannis si din ea vor face parte ministrul apararii nationale Mihnea Motoc, ministrul afacerilor externe Lazar Comanescu si consilierul prezidential Bogdan Aurescu.

Summit-ul are obiective foarte clare : intarirea apararii pe Flancul Estic, dupa repetate agresiuni militare ale Rusiei si anexarea ilegala a unui teritoriu apartinand altei tari, Peninsula Crimeea. Modificarea frontierelor prin forta militara si incalcarea grava a normelor dreptului international de catre Moscova obliga NATO la masuri ferme si concrete pe toata frontiera de est : Romania, Polonia si tarile baltice.

La inceputul acestui an, intr-un interviu acordat in exclusivitate postului Antena 3, Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg afirma despre Summit :

Radu Tudor: Vă pregătiți pentru summitul de la Varșovia, care va fi o piatră de hotar pentru securitatea europeană în aceste momente dificile pe care le trăim. Care sunt deciziile pe care NATO le va lua la summitul de la Varșovia?

Jens Stoltenberg: Vom lua decizii importante legate de felul în care NATO reacționează și se adaptează la un mediu care este din ce în ce mai mult o provocare pentru securitate, determinat deopotrivă de o Rusie mult mai vocală, la est, dar și de violențele și agitația pe care le vedem în sud, în Irak, Siria, nordul Africii și Orientul Mijlociu. NATO trebuie să se adapteze și asta înseamnă o creștere a capacității de reacție, de pregătire a  forțelor noastre, dar și de accentuarea prezenței noastre în zona de est.

http://www.antena3.ro/actualitate/exclusiv-interviu-cu-jens-stoltenberg-secretarul-general-al-nato-343440.html

Surse oficiale au dezvaluit in exclusivitate pentru Antena 3 obiectivele pe care tara noastra le are in vedere la Summit-ul NATO de la Varsovia.

  • Amplasarea unei Brigazi Multinationale sub comanda NATO pe teritoriul Romaniei, formata din 3000 pina la 5000 de militari. In comunicatul final al Summit-ului se va preciza ca aceasta prezenta aliata in Romania va fi „multinationala, rotationala si persistenta” 
  • Preluarea sub comanda NATO a elementelor din Europa ale Scutului American Anti Racheta, inclusiv componenta de la Deveselu, Romania. Tara noastra este in momentul de fata singurul aliat din Europa de Est in care SUA au investit 800 milioane de dolari intr-un domeniu de aparare strategica. Acesta va fi complet operational in 2018 odata cu finalizarea componentei din Polonia

     

  • Formalizarea institutionala sub egida NATO a platformei de cooperare si instruire militara la Marea Neagra prin implicarea celor 3 state riverane – Romania, Turcia si Bulgaria – la care se adauga o prezenta rotationala a unor aliati din NATO pentru consolidarea securitatii in bazinul Marii Negre

    Operationalizarea deplina si implicarea in actul de comanda NATO a Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est (MND-SE) ce are cartierul general la Bucuresti si a Unitatii de Integrare a Fortelor NATO (NFIU), cu sediul tot la Bucuresti.

     

Alte obiective generale pe care le va sustine si Romania prin vocea presedintelui Klaus Iohannis sunt : parteneriatul amplificat NATO-UE pentru combaterea amenintarilor de tip hibrid si a terorismului, amplasarea a 4 batalioane sub comanda NATO pe teritoriul Poloniei si al tarilor baltice, dezvoltarea capabilitatilor de lupta impotriva amenintarilor cibernetice, implicarea NATO in efortul de gestionare a valului urias de imigranti spre Europa, cresterea bugetelor de aparare pina la 2% din PIB in toate statele member

In concluzie, Summit-ul de la Varsovia este considerat unul istoric, el avand loc dupa agresiunile militare ale Rusiei, considerate cea mai mare provocare de securitate la adresa Europei dupa incetarea Razboiului Rece.

Romania este foarte preocupata sa intareasca apararea aliata pe toate componentele : terestru, aerian si maritim.

 

Hot this week

Ciucă demisionează, Ponta candidează

Ciucă demisionează A sosit vremea să comunic public hotărârea de...

Alertă în Europa

Majoritatea corpurilor de apă de suprafață din UE sunt...

Marea Neagră, în catastrofă ecologică? Ce ascunde Rusia

Este Marea Neagră în catastrofă ecologică? Ce ascunde Rusia În...

Meşteşugul de tâmpenie TikTok loveşte din nou

O nouă provocare face furori pe internet şi constă...

Deşi responsabil de catastrofa din 24 noiembrie 2024, Iohannis aruncă pisica la “instituţiile abilitate”

Deşi are o responsabilitate clară şi directă în legătură...

Topics

Ciucă demisionează, Ponta candidează

Ciucă demisionează A sosit vremea să comunic public hotărârea de...

Alertă în Europa

Majoritatea corpurilor de apă de suprafață din UE sunt...

Marea Neagră, în catastrofă ecologică? Ce ascunde Rusia

Este Marea Neagră în catastrofă ecologică? Ce ascunde Rusia În...

Meşteşugul de tâmpenie TikTok loveşte din nou

O nouă provocare face furori pe internet şi constă...

Preşedintele Academiei Române se opune modernizării şi eficientizării educaţiei în liceu

Daniel David, ministrul Educației, a răspuns, luni, acuzațiilor aduse...

Scenariu privind evoluția monedei naționale a României

O analiza Raiffesen Bank anunță ce se va întâmpla...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img