Prin declaratiile purtatorului de cuvint al Comisiei Europene si prin raportul MCV dat astazi publicitatii, un fapt e cind se poate de cert si palpabil : autoritatile de la Bruxelles vad realitatile din Romania prin ochelarii lui Traian Basescu si ai Monicai Macovei.
Exista citeva adevaruri indiscutabile in raportul MCV. Ele sunt insa amestecate cu mistificari si interpretari sub cheie politica partizana. Sunt propozitii cheie pe care le-am vazut prima oara in comunicatele si discursurile PDL si ale lui Traian Basescu. Acum le vedem trecute, word by word, in documentul Comisiei.
Daca demnitarii de la Bruxelles, in special comisarul pe justitie si vicepresedinte al Comisiei, Viviane Reding, isi asuma aceasta viziune profund subiectiva si cu o pronuntata incarcatura politica, este perfect responsabilitatea lor. Cind vine insa vorba despre Romania, mecanismele politice bolnave care au infectat justitia, comenzile mai mult decit transparente date procurorilor si unor judecatori din birourile Palatului Cotroceni, avem propriile noastre perceptii.
Nu e prima oara cind se intampla. In ultimii 8 ani, am avut constant parte de asa ceva. Niste romani se duc si toarna la Bruxelles vrute si nevrute despre tara lor, totul cu un scop murdar : al mentinerii influentei lor politice, totale, asupra mecanismelor justitiei. Abuzurile grave, incalcarile de lege si Constitutie, elementele de tip mafiot, crima organizata, prostitutia, jafului banului public. Toate aceste chestiuni concrete din guvernarea Basescu-Boc sunt vizate a fi protejate printr-un mecanism portocaliu Bucuresti-Bruxelles. Singurii care sunt zugraviti drept vinovati eterni sunt adversarii politici si presa care-i critica. Presa care-i lauda si are imixtiuni violente in actul de justitie e buna si merita incurajata…
Sunt chestiuni destul de grave in acest raport MCV in legatura cu libertatea presei, cu dreptul la libera exprimare. Daca premierul Ponta considera ca acest raport e pozitiv, eu unul cred ca el este unul care creeaza un precedent extrem de periculos in raporturile dintre politicieni europeni sau romani si presa. Daca pe viitor se va incerca construirea unei botnite pentru mass media (prin CSM si CNA eventual), iar USL nu se va opune acestui abuz, viitorul suna sumbru.
Constantind aceste lucruri si vazind ca USL este in continuare privita cu reticenta la Bruxelles in urma influentei masiva pe filiera Basescu-Macovei, concluzionez :
– raportul MCV este un document subiectiv care nu-mi poate modifica propriile perceptii despre realitatile romanesti sub presedintia lui Basescu
– guvernul Ponta si majoritatea parlamentara au inca un grav handicap de comunicare si de mecanism politic functional in relatia efectiva cu virfurile Comisiei Europene. Chestiunea cu proasta comunicare se vede si pe plan intern. Dar cind avem cu asa ceva pe plan extern, lucrurile se complica pentru noi, ca tara
PRESEDINTELE CNA, OMUL LUI PONTA, APLAUDA RAPORTUL SI VREA SA IA MASURI
PS 1 : Presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Laura Georgescu, afirma ca va propune “modificari substantiale” ale legislatiei audiovizuale, in spiritul prevederilor raportului MCV: “Imi asum toata recomandarea Comisiei si cu privire la activitatea Consiliului si chiar am sa vin in intampinare, propunand foarte rapid modificari substantiale, fiindca, intr-adevar, avem de-a face cu un derapaj generalizat” a declarat miercuri, presedintele CNA pentru Agerpres.
PS 2 : SI PRESEDINTELE ANI, OMUL LUI BASESCU, APLAUDA RAPORTUL SI ATACA
Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, sustine ca paragrafele din Raportul CE privind presiunile mass-media asupra sistemului judiciar sunt reale, iar in cazul Agentiei a fost vorba despre adevarate “campanii de hartuire”, utilizate de un trust media ca un “instrument de presiune mediatica si politica”: “Raportul Comisiei Europene vorbeste despre campanii de hartuire si despre utilizarea acestui lucru ca instrument de presiune mediatica si politica. In cazul ANI este absolut real si dovada stau zecile de materiale media promovate de un singur trust mediatic, care au mers pana la intimidare, hartuire si proliferarea unor neadevaruri raportat la persoane din cadrul Agentiei, inclusiv asupra mea”
PS 3 : TRAIASCA SI INFLOREASCA SCUMPA COABITARE !
PLINGERI DE LA CSM SI CCR
PS 4 : Mark Grey, purtatorul de cuvint al Comisiei Europene, a spus ca mentiunile despre “hartuiri din partea presei” au fost primite de la Bucuresti, din partea reprezentantilor Curtii Constitutionale si ai CSM. Intrebare : inainte sa acuze, n-ar fi trebuit Comisia Europeana sa intrebe si mass media, exact pe cei acuzati? Poate aflau adevaruri care ar fi generat un raport mult mai echilibrat…
PS 5 : despre adevaratele probleme ale justitiei, care NU se regasesc in raportul MCV !
despre ce NU spune raportul MCV….
http://www.luju.ro/adio-danilet-judecatoria-ramnicu-valcea-a-sesizat-csm-sa-ia-act-de-vointa-celor-peste-1200-de-judecatori-care-au-votat-pentru-ca-judecatorul-cristi-vasilica-danilet-sa-fie-dat-afara-din-csm-sesizarea
http://www.luju.ro/adio-ghica-curtea-de-apel-cluj-a-sesizat-csm-sa-ia-act-ca-judecatoarea-alina-ghica-a-fost-revocata-de-424-de-judecatori-de-la-13-curti-cititi-in-premiera-tabelul-centralizator-al-rezultatului-voturilor-exprimate-de-judecatori-impotriva-fostei-presedinta-a
PS 6 : PONTA : RAPORTUL CONTINE ERORI MATERIALE
Premierul Ponta consideră că raportul CE conţine anumite erori materiale, precum faptul că nu s-ar fi întâmplat nimic în cazul miniştrilor verificaţi de ANI sau că ar fi miniştri cercetaţi pentru corupţie, iar acestea puteau fi îndreptate dacă “Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare”.
“Aici e şi dezavantajul că raportul n-a mai fost discutat şi cu noi, pentru că sunt câteva erori acolo, materiale. În primul rând, înţeleg că nu s-a întâmplat nimic cu cei patru miniştri care aveau sesizare de la ANI. S-a întâmplat, nu mai sunt în Guvern şi îmi pare rău că nu mai sunt: şi Silaghi, şi Hellvig, şi Pop, şi Andronescu. Tocmai că i-am sacrificat pentru că aveau o sesizare de la ANI, de care nu aţi mai auzit şi de care probabil nici nu o să mai auziţi nimic în viitor, dar i-am sacrificat tocmai din acest motiv, iar acum se trece că nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat, că nu mai e niciunul dintre cei patru şi regret că nu mai e niciunul, dar a fost un semnal politic pe care am vrut să-l dau. Am mai citit că sunt trei miniştri cercetaţi pentru corupţie. Nu am reuşit să-i identific. Înţeleg, sigur, Fenechiu e trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, dar pe ceilalţi doi nu i-am găsit oricât i-am căutat. Care sunteţi vă rog să spuneţi, recunoaşteţi singuri. Probabil că e o eroare şi lucrurile astea se puteau îndrepta dacă Mecanismul era şi de Cooperare, nu doar de Verificare”, s-a adresat Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.
El a arătat că obligaţiile asumate la Bruxelles, în vara anului trecut, în numele Guvernului au fost îndeplinite, iar lucrurile concrete efectuate de Executiv sunt reflectate ca atare în raportul Comisiei Europene.