In urma alocarii bugetare de 2% din PIB pentru Armata Romana (in urma deciziei CSAT, a insistentelor presedintelui Iohannis dar si a bugetului guvernului Grindeanu), inzestrarea militara incearca sa recupereze deficientele grave din ultimii 10-12 ani.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) are în plan achiziționarea a cel puțin 20 de avioane F16, a anunțat, luni, ministrul Gabriel Leș citat de Agerpres.
El a precizat că nu știe dacă se vor semna contracte pentru aceste avioane în cursul acestui an.
“N-aș putea să vă spun dacă aceste 20 de avioane vom reuși să le semnăm în acest an. Avioanele F16, de principiu, din Statele Unite, ca să completam cele 12 avioane F16 pe care le vom avea până la sfârșitul anului. (…) Intenția mea este, în acest moment, să achiziționez ceea ce este necesar pentru Armata României, dar pe de altă parte și conform programului de guvernare, ceea ce îmi doresc foarte mult, mai ales că avem și acest angajament politic de doi la sută (din PIB pentru Armată — n.r.), să integrăm cât mai mult în industria din România, că e privată, că e de stat”, a spus Leș.
Cat despre controversata decizie de achizitionare a unor corvete din Olanda, in valoare de 1,6 miliarde euro, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a declarat că reluarea procedurii privind achiziția corvetelor multifuncționale pentru Armata Română se va face în maximum trei săptămâni, ținând cont de faptul că acest program strategic rămâne o prioritate pentru MApN.
“Programul strategic de înzestrare cu corvete multifuncționale rămâne o prioritate pentru Ministerul Apărării Naționale. Acesta este motivul pentru care, în acest moment, dorim să abrogăm, ca să putem reporni procedura cât de repede (…) Intenția mea este să meargă cât de repede. (…) O săptămână, două, trei maxim, va intra în guvern în cel mai scurt timp posibil hotărârea de abrogare și bineînțeles noua procedură “, a declarat Gabriel Leș la finalul ședinței de grup a senatorilor PSD.