Prințul Charles a sosit miercuri la București, pentru o vizită de trei zile, pe parcursul cărora a fost prezent la nu mai puțin de 12 întâlniri și evenimente oficiale.
În prima zi a vizitei, Alteța Sa Regală a depus o coroană de maci la Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I și a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național “Steaua României” în Grad de Mare Cruce. Joi, Prințul de Wales a vizitat Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti”, Parcul Natural Delta Văcărești și Fundația FARA România. În aceeași zi, Prințul Charles a fost primit de premierul Sorin Grindeanu și de Patriarhul Daniel. În cursul serii, Alteța Sa Regală a mers la Palatul Elisabeta și a fost celebrat în cadrul unei recepții la Athenee Palace Hilton.
Vineri, în ultima zi petrecută în România, Prințul Charles a făcut o scurtă plimbare în Centrul Vechi al Capitalei, a admirat Biserica Stavropoleos și a participat la un spectacol la Teatrul Național. La finalul vizitei, înaltul oaspete a mers Hospice Casa Speranței, care a aniversat 25 de ani de activitate în România. Alteța Sa Regală și-a încheiat vizita oficială în România la Școala din satul Vizurești (Dâmbovița).
*** Coroana de maci stilizați, de la la Mormântul Ostașului Necunoscut
Pe 29 martie, în prima zi a vizitei sale, Prințul de Wales i-a comemorat pe eroii care au murit luptând pentru România, într-o ceremonie solemnă desfășurată la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, unde a depus o coroană de flori adusă special din Marea Britanie pentru acest eveniment.
Coroana de la Mormântului Ostașului Necunoscut, adusă din Marea Britanie special pentru ceremonie, rotundă și realizată în tradiția britanică, a fost realizată din maci stilizați, macul fiind simbolul eroului căzut la datorie.
După depunerea coroanei, Alteța Sa Regală a semnat în Cartea de Onoare a monumentului din Parcul Carol I.
*** Ordinul Național “Steaua României” în Grad de Mare Cruce
Tot pe 29 martie, Prințul de Wales a fost decorat de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul Național “Steaua României” în Grad de Mare Cruce, în semn de “prețuire pentru activitatea în România și pentru promovarea imaginii acesteia în lume”.
“Începând cu anul 1998, când ați efectuat prima vizită oficială în România, ați pășit aproape în fiecare an în această țară a noastră, pentru care nutriți o aleasă afecțiune. Ați făcut lucruri admirabile și ați fost un excelent promotor al imaginii României în lume. Astăzi, recunoaștem implicarea Voastră angajată în proiectele derulate în România, atenția pe care o acordați dezvoltării comunităților locale, interesul pentru prezervarea patrimoniului și a tradițiilor românești, precum și pentru păstrarea frumuseților naturale unice ale țării noastre. Rezultatele obținute în activitățile Voastre caritabile demonstrează nu doar vocație, ci și dedicație. Sunteți o sursă de inspirație pentru tineri în apărarea valorilor pe care se bazează armonia socială și dezvoltarea durabilă”, a declarat șeful statului la Palatul Cotroceni.
El a afirmat că știe mulți străini atrași de România și de frumusețea ei, dar că ceea ce-l deosebește pe Prințul Charles de aceștia este “perseverența și implicarea în dezvoltarea comunităților locale, în protejarea moștenirii lor istorice și culturale”. Iohannis a mai spus că România este recunoscătoare Prințului de Wales pentru că, de fiecare dată când vorbește despre țara noastră și cetățenii săi, își exprimă admirația pentru bogățiile spirituale și culturale românești. Totodată, președintele a evidențiat că vizita oficială a Prințului Charles demonstrează atașamentul față de România și poporul său și reprezintă un reper important în consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit.
*** Hora de la Muzeul Satului
Biserica Dragomirești, ouăle încondeiate și icoanele lucrate manual au reprezentat câteva dintre atracțiile de la Muzeul Satului care au stârnit interesul Prințului Charles, în cadrul vizitei pe care a făcut-o acesta pe 30 martie.
Îmbrăcate în costume populare, femeile care încondeiau ouă i-au explicat Prințului Charles tehnica folosită și au făcut o scurtă demonstrație.
De asemenea, icoanele de lemn au fost admirate de Alteța Sa Regală, ca și biserica din Dragomirești, cu o vechime de aproximativ 300 de ani. Prințul Charles s-a oprit și a discutat cu meșterii populari aflați la fața locului, după care a participat la un moment artistic susținut de Gelu Voicu și taraful “Lăutarii” din Teleorman.
Prințul de Wales s-a prins în horă alături de artiștii populari, surprinzându-i pe cei prezenți.
Ulterior, a intrat într-o gospodărie din Chiojdu Mic, județul Buzău, care datează din secolul XVIII.
În cadrul aceleiași vizite, multiplul campion olimpic canoist Ivan Patzaichin i-a oferit cadou Prințului Charles o pagaie. Momentul s-a petrecut în fața unei gospodării din Jurilovca, județul Tulcea, datând din anul 1898.
De asemenea, Prințul de Wales a mai primit din partea producătorilor tradiționali prezenți cu standuri la Muzeul Satului un borcan de miere de salcâm, unul cu miere de fructe și semințe, iar din partea unor meșteri populari o casetă din lemn și chiar o pereche de opinci.
*** Întâlnirea bilaterală cu premierul Sorin Grindeanu
Prințul de Wales a avut joi, la Palatul Victoria, o întâlnire bilaterală cu premierul Sorin Grindeanu. Cei doi au discutat despre excelentele relații bilaterale dintre România și Marea Britanie, în special din punct de vedere militar și politic, despre o necesară armonizare a pozițiilor și intereselor celor două țări în domeniul politicii externe, dar și despre situația comunităților de români din Regatul Unit.
Totodată, prim-ministrul i-a mulțumit Alteței Sale Regale pentru contribuția sa la promovarea patrimoniului cultural și a bogățiilor naturale ale României. Prințul Charles a reamintit că vizitele sale anuale în România sunt “o tradiție” și și-a exprimat dorința de a cunoaște noi “zone minunate” ale țării noastre.
“Vizitele mele anuale în țara dumneavoastră sunt deja o tradiție a ultimilor 20 de ani. Îmi doresc să explorez și să cunosc și alte zone minunate ale României, cum ar fi Delta Dunării sau Maramureșul’, a afirmat Prințul Charles, potrivit unui comunicat al Executivului.
*** Vizita la Catedrala Patriarhală
Prințul Charles a primit, joi, din partea Patriarhului Daniel o icoană din mozaic cu sticlă de Murano înfățișându-l pe Sfântul Andrei și a asistat, în Catedrala Patriarhală, la un scurt moment de muzică religioasă interpretată de un cor bizantin.
În holul Palatului Patriarhiei, Prințul Charles a fost primit de Patriarhul Daniel, care i-a prezentat picturile murale din încăpere, precum și semnificația acestora.
Patriarhul i-a povestit oaspetelui său că în clădire s-a realizat Unirea Principatelor, Moldova și Țara Românească, în 1859, i-a arătat sala de conferințe, remarcând faptul că a fost consolidată și restaurată recent, cu fonduri europene.
Ulterior, cele două delegații au avut convorbiri aproximativ o jumătate de oră, după care cei doi oficiali au făcut schimb de cadouri. Prințul i-a oferit patriarhului un serviciu de farfurii. “Le voi folosi data viitoare, când veți sta mai mult”, i-a spus patriarhul Daniel.
Un alt moment important l-a reprezentat vizita Catedralei Patriarhale, unde prințul a aprins o lumânare și s-a recules. Pe tot parcusul vizitei Prințului Charles în Catedrala Patriarhală, un cor bizantin a interpretat muzică religioasă.
Potrivit unui comunicat de presă al Patriarhiei, una dintre temele abordate în timpul vizitei a fost posibilitatea unei cooperări între Patriarhia Română, Fundația Prințul de Wales și Fundația Pro Patrimonio, în vederea conservării și punerii în valoare a patrimoniului cultural și religios românesc.
*** Cadouri handmade de la tinerii din centrul FARA
Prințul Charles a vizitat, joi, două proiecte sociale ale Fundației FARA din Popești-Leordeni — Casa de tip familial ”Sf.Gabriel” și Centrul de tranzit Foyer, unde i-a cunoscut pe tinerii, copiii și familiile găzduite, a primit ouă încondeiate, o icoană și un covoraș lucrate manual și a discutat cu câțiva localnici.
Alteța Sa a fost întâmpinat de câțiva localnici, care i-au oferit narcise. Ulterior, a fost primit de Jane Nicholson, președintele FARA, și de Regina Bulai, directoarea organizației.
În scurta vizită de la sediul fundației FARA, Prințul de Wales nu a discutat doar cu beneficiarii, ci i-a cunoscut și pe cei care sprijină activitatea organizației, între aceștia aflându-se și soprana Felicia Filip și Principesa Marina Sturdza.
*** Parcul Natural Văcărești
Prințul de Wales a vizitat, joi, Parcul Natural Văcărești, unde s-a întâlnit cu voluntari și studenți implicați în activitățile Asociației Parcul Național Văcărești, dar și cu un grup de copii, care discutau cu un herpetolog despre broaștele și șerpii care pot fi întâlniți pe terenul respectiv.
Alteța Sa Regală a fost întâmpinat de către Adriana Mitsue Ivama Brummell, soția ambasadorului britanic Paul Brummell, și de Dan Bărbulescu, manager executiv al Asociației Parcul Național Văcărești.
Împreună au vizitat Observatorul parcului, situat la etajul 17 al clădirii Asmita Tower, pe care Dan Bărbulescu l-a prezentat ca fiind un loc unde copiii și iubitorii de natură pot discuta despre Parcul Văcărești. Ulterior, Prințul de Wales a explorat întinderea de mlaștini și ecosistemul Parcului Văcărești, unde s-a întâlnit cu un grup de copii, cărora un herpetolog le prezenta un șarpe de casă inofensiv, “care mănâncă broaște, nu mănâncă copii”.
Prințul de Wales s-a întâlnit și cu un grup de studenți de la Facultatea de Biologie, a dat mâna cu fiecare dintre ei și a zâmbit în mod apreciativ când a văzut că una dintre studente era îmbrăcată cu o ie românească.
Alteța Sa Regală a inaugurat observatorul pentru păsări, prima facilitate disponibilă pentru vizitatorii parcului. Pentru a marca vizita, Alteța Sa Regală a plantat un plop alb. După ce a terminat, prințul Charles i-a urat copacului “mult noroc”, iar Dan Bărbulescu i-a spus că este vorba despre un copac care ajunge la înălțimi apreciabile și l-a invitat să vină și anul viitor, pentru a constata evoluția acestuia.
*** Vizită la Palatul Elisabeta
Moștenitorul Coroanei Regale Britanice a fost primit joi seară la Palatul Elisabeta de Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.
Înaltul oaspete britanic a îmbrățișat-o pe Principesa Margareta, după care i-a sărutat mâna. Apoi, i-a strâns mâna Principelui Radu, cei trei îndreptându-se, pe covorul roșu, spre intrarea palatului.
Patru militari ai Brigăzii 30 Gardă și Protocol Mihai Viteazul au prezentat onorul oaspetelui. Ceremonia a fost întregită de șase jandarmi călare de la Jandarmeria Română, îmbrăcați în costum de paradă.
Principesa Margareta este fina ASR Prințul Philip, Duce de Edinburgh.
*** Recepția oficială
În cea de-a doua seară a vizitei sale, prințul Charles a fost celebrat, în cadrul unei recepții oferite în onoarea sa. Printre participanți s-au numărat premierul Sorin Grindeanu, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și Principesa Marina Sturdza.
Prințul de Wales a fost întâmpinat de ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, de Aura Woodward, director executiv al Fundației Prințul de Wales în România, și de Aykut Korkmaz, CEO Hotel Hilton.
Ambasadorul Marii Britanii a subliniat că scopul evenimentului este acela de a evidenția relațiile româno-britanice.
Printre invitați s-au mai numărat reprezentanți ai organizațiilor britanice care lucrează pentru protejarea copiilor și a mediului în România, ai Bisericii Anglicane, ai unor companii britanice, ai Camerei de Comerț Româno-Britanice, ai ONG-urilor specializate pe problemele rromilor sau ale justiției, precum și oficiali români.
*** Vizită în Centrul Vechi al Capitalei
Vineri, Prințul Charles a făcut o scurtă vizită în Centrul Vechi al Capitalei, printre obiectivele admirate de Alteța Sa Regală numărându-se Hanul lui Manuc, unul dintre cele mai vechi din Europa, și Biserica Stavropoleos.
Traseul Alteței Sale Regale a început la Hanul lui Manuc, unde a stat preț de câteva minute. De altfel, Prințul Charles a dorit să afle, de la ghidul său istoricul de arhitectură Valentin Mandache, detalii despre modul în care a fost conservat, de-a lungul timpului, obiectivul turistic.
În trecere, Prințul Charles a admirat Palatul Voievodal Curtea Veche și bustul lui Vlad Țepeș.
La Biserica Stavropoleos, moștenitorul Coroanei Britanice a fost întâmpinat de părintele Iustin Marchiș.
“Bine ați revenit, după 20 de ani. Ne-am schimbat puțin la față. Eram în restaurare, acum suntem în conservare și suntem mai vii, e mai multă viață”, a spus părintele Marchiș.
În Biserica Stavropoleos, Alteța Sa Regală a asistat la un scurt moment de muzică religioasă, a vizitat o expoziție de fotografie organizată de Fundația ”Pro Patrimonio” și a primit o carte despre Oltenia din partea părintelui Iustin Marchiș. De asemenea, Prințul de Wales a admirat colecția de artă veche a lăcașului de cult.
*** Spectacolul de la TNB
Prințul Charles a vizitat, vineri, Teatrul Național din București, a asistat la realizarea unor decoruri în atelierul de tâmplărie și a participat la un spectacol special creat pentru această ocazie, care a cuprins momente din piese jucate, printre alții, de Ion Caramitru și Dan Puric.
În Sala Studio, prezentată ca unică în Europa de directorul TNB, Prințul Charles a asistat la un spectacol special creat pentru vizita sa. Un moment de step realizat de Dan Puric și echipa sa l-au făcut pe Prințul Charles să le spună celor prezenți că și-a dorit sa învețe acest dans.
Emy Drăgoi & Grand Orchesta au dat ritm spectacolului.
Directorul TNB, Ion Caramitru, a afirmat, după plecarea Alteței Sale Regale, că “a fost o vizită de un ceas, foarte, foarte plină”.
”Ce s-a întâmplat în Teatrul Național timp de un ceas? În afară de vizita imobilului și a sălilor importante, a asistat la un spectacol, care a avut o durată de 35 de minute, în care am putut aduce alături artiștii tineri ai teatrului cu momente diferite din mai multe spectacole, cu Dan Puric, împreună cu trupa lui, care a făcut un moment de step, cu formația lui Emy Drăgoi, cu mine spunând ceva în engleză — Sorescu și Eminescu, cu Anca Sigartău care a cântat românește, cu cei trei tineri artiști angajați ai Teatrului Național — protagoniști ai spectacolelor ActOrchestra și ”Angajare de clovn”. Spectacolul a avut succes, Alteța Sa Regală ne-a mulțumit pentru ce a văzut”, a spus Ion Caramitru.
*** Hospice Casa Speranței
Prințul Charles a vizitat, vineri, sediul Hospice Casa Speranței din Capitală, unde a discutat cu pacienții adulți internați, dar și cu copiii care beneficiază de serviciile centrului de zi, așezându-se alături de aceștia la masa unde ornau ouă de paște.
Alteța Sa Regală a fost întâmpinat de fondatorul organizației, Graham Perolls, și de directorul executiv, Mirela Nemțanu.
La etajul trei, care găzduiește secția pediatrie, psihologul și coordonatorul centrului de zi i-a explicat Alteței Sale Regale că beneficiarii au activități recreative și l-a invitat să li se alăture. Prințul s-a așezat pe un scaun, alături de Maria, o fetiță care i-a întins mâna.
“Dacă sunteți prințul Charles, să știți că pe astea le-am făcut pentru dumneavoastră. (…) Nu sunt așa cum mă așteptam, dar sunt frumoase. Vreau să vi le dau dumneavoastră”, a spus fetița, arătând spre cinci ouă colorate.
Ulterior, Prințul de Wales a participat la ceremonia de tăiere a unui tort, cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate Casa Speranței în România. În acest fel a fost marcat un sfert de secol de când, în 1992, o echipă foarte mică, realizată la inițiativa unui voluntar englez, a introdus pentru prima dată noțiunea de îngrijire paliativă în România, efectuând vizite la domiciliu.
La finalul vizitei, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu susținători, sponsori și parteneri ai Hospice Casa Speranței. În aceeași încăpere au fost expuse și imagini cu centrul socio-medical care va fi deschis în apropierea Capitalei, la Adunații Copăceni, unde lucrările se află în plină desfășurare.
*** Școala din satul Vizurești și cele trei mături
Prințul Charles și-a încheiat vizita oficială în România, vineri, la Școala din satul Vizurești, unde a vorbit cu profesorii, elevii și membrii comunității, a făcut glume, a vorbit în limba franceză și a primit numeroase daruri, printre care și un set de mături.
Vizita Prințului de Wales la proiectul comunitar din satul Vizurești — care include o școală, o grădiniță, o Casă de cultură, un teren de sport și un dispensar — a reprezentat o adevărată sărbătoare pentru comunitatea locală.
Prințul Charles a fost întâmpinat cu pâine și sare de doi copii în vârstă de 13 ani.
Pe parcursul vizitei, Alteța Sa Regală a primit și daruri — o floare din foi de porumb de la copii, o casetă din lemn, un album cu fotografii din timpul realizării proiectului Casei de cultură, dar și o plachetă și cărți ilustrate cu principalele obiective turistice din județul Dâmbovița. Cel mai amuzant moment al vizitei a fost acela în care Prințul Charles a primit un set de trei mături, de diferite dimensiuni, de la primarul Marin Păun. Alteța Sa Regală a afirmat că acestea sunt “foarte utile” și a folosit-o pe cea mai mică pentru a-l ”peria” pe primar pe costum.
Important e că i s-a arătat imaginea ipocriziei în dungi practicată în ultimii ani ca fiind succesul demn de a fi transferat în străinătate!
🙂 🙂 succes la hărţuială şi hăituială(circ şi nemernicii) pentru a îmbolnăvi sufletul omului nevinovat…
Sa speram ca printul Charles nu uita un lucru: Transilvania e pamant romanesc.
Je suis Charles!
P.S. Ce mai vrea si linguristul asta?! Mai bine il lamurea pe Dodi Al-Fayed ala cum a fost cu treaba in tunelul Alma din Paris, ca a ramas omu’ ala fara baiat dreac, si nici macar n-a inteles care a fost combinatia! Daca avea el treaba cu Diana putea sa o rezolve chirurgical, nu sa lichideze troileibuzu’ cu tot cu pasageri! Halal servicii ce mai au si englezii aia, sa ma arunc in fata la metrou!
Respekt deosebit
Pe Mohamed Al Fayed, ca Dodi era fi-su lu’ tac-su.
P.S. Dodi e ala care a dat cu capu’ de calorifer cand li s-a spart chiulasa. Le-a dat printu’ Șarles de cimitir. Le-a pus prosop pe umar si bomboane pe coliva, sa mor electrocutat pe gardu de la penitenciar! Șarles asta este un sifonar batran, el si cu aia din M6, omologii ciomagarilor din SRI de la noi! Militia, militia… Bafta