Personalul care, potrivit programului normal de lucru, își desfășoară activitatea între orele 22:00 și 6:00, va beneficia pentru orele lucrate în acest interval de un spor de 25% din salariul de bază/solda de funcție/salariul funcție/indemnizația de încadrare, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru, conform proiectului Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, scrie Agerpres.

În același timp, munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru sau cea prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

Documentul menționează că sporul de noapte nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor.

În ceea ce privește munca suplimentară, în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut, munca prestată peste programul normal de lucru va fi compensată în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție/indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate, iar cea prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, va fi compensată în luna următoare cu un spor de 100%.

Plata muncii se va putea face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic în scris, fără a se depăși 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii.

La locurile de muncă la care durata normală a timpului de lucru a fost redusă, potrivit legii, sub 8 ore pe zi, depășirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzător.

Proiectul de lege face referire și la sporul pentru persoanele cu handicap și menționează că, pentru activitatea desfășurată de persoanele cu handicap vizual grav și accentuat, în cadrul programului normal de lucru, se acordă un spor de 15% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție/indemnizația de încadrare.

Proiectul mai prevede că “locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă (…), precum și condițiile de acordare a acestuia, se stabilesc prin Regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv administrație, sănătate și asistența socială, învățământ, justiție, cultură, diplomație, de către instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, precum și de către autoritățile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea fiecăruia dintre ministerele coordonatoare, fiecăreia dintre instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională sau autoritățile publice centrale autonome, cu avizul Ministerului Muncii și Justiției Sociale și al Ministerului Finanțelor Publice și cu consultarea federațiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate”.

De asemenea, documentul menționează că suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăși 30% din suma salariilor de bază, a soldelor funcțiilor de bază, a salariilor funcțiilor de bază sau a indemnizațiilor lunare de încadrare, după caz.

Pe de altă parte, proiectul stipulează că ordonatorii de credite pot acorda premii de excelență lunare pentru personalul care a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituțiilor sau autorităților publice, în limita a 5% din cheltuielile cu salariile în bani aferente personalului prevăzut în statul de funcții, sub condiția încadrării în fondurile aprobate prin buget.

“Premiile de excelență se pot acorda în cursul anului personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției/autorității publice sau a sistemului din care fac parte, a participat la activități cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepțional ori a avut un volum de activitate ce depășește în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor. Sumele neutilizate pot fi utilizate în lunile următoare, în cadrul aceluiași an bugetar”, se mai spune în proiectul de lege.

Acesta precizează că premiile de excelență individuale lunare nu pot depăși două salarii de bază minim brute pe țarpă garantate în plată și se stabilesc de către ordonatorii de credite în limita sumelor aprobate în buget cu această destinație, în condițiile legii, cu consultarea organizațiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, după caz, cu consultarea reprezentanților salariaților, acolo unde nu sunt constituite astfel de organizații sindicale.

Ordonatorii de credite vor putea acord și prime de vacanță anuale, sub forma de vouchere de vacanță, iar începând cu 1 ianuarie 2018, valoarea anuală a voucherelor de vacanță (prime de vacanță) este la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată și se acordă lunar proporțional cu timpul efectiv lucrat în cursul anului calendaristic.

19 COMMENTS

    • PSD creste impozitele ….

      Prietenii mei corporatisti au avut dreptate la fel si tinerii frumosi si liberi: PSD o sa distruga cota unica si o sa bage impozit suplimentar.
      Deci ei au avut dreptate…
      D-aia ziceau : Nu votam PSD nici morti.

      • Cica fiscalizam totul ca in America…
        Doamne mari idioti PSD-eii astia. Tocmai s-au impuscant in cap.
        O sa fie o bulibaseala totala.

  1. L-am vazut pe domnul Coarna ca e nemultumit ca sporurile sunt plafonate la 30% si plata orelelor suplimentare sunt la discretia superiorului prin scris.

    De altfel la legi abrogate privind sporuri, deplasari, tichete, prime de concediu s-a depasit litera z). Cred ca PSD vrea sa le bage in salariul de baza si sa spuna ca le-au marit salariile artificial.

  2. Radu Tudor,să nu uităm că leul greu a funcţionat aşa de bine încât apusul a cam dârdâit.Doar marca germană ne egala,în Europa.Anglia mereu a dus o politică monetară egoistă,ca şi acum….nu şi rubla.Era foarte onest C.A.E.R-ul şi ne mergea mi-nu-nat!După ’89 a venit din state Rugină,şi cu toată dragostea,l-a auzit cineva când ne-a îndemnat spre această politică-adoptarea leului greu!Sunt multe “de ce-uri???”la care Iliescu,Roman s,a….şi tot aşa,ne-or lumina.Dezvoltă asta ca populaţia să ştie.Chiar şi Ilie Şerbănescu,cât îl mai avem în viaţă,să vină pe post să ne mai lumineze,să lase această idee a politicii monetare,foarte bună.Că de,avem tineri…şi cu neuroni şi cu sinapse,şi tineri şi liberi!Doamne-Ajută!

    • Avem tineri parnae si puscariabili, din astia care se dau cu lama pe organism in Piata Victoriei de ciuda ca au pierdut ultimele alegeri si ca nu pot sa le fure si pe astea asa cum ii obisnuise idolul lor etern, Basescu Damigeana.

      Avem tineri care habar nu au de capul lor si pe ce lume traiesc, care pretind ca sunt “de dreapta” dar ei vor ca in Romania capitalismul sa fie fara oameni de afaceri pentru ca ei considera ca daca in la noi in tara cineva a facut vreo afacere trebuie bagat la puscarie pentru ca neaparat a furat si a fost smenar, ca altfel nu avea cum sa faca nicio afacere. Tinerii din Romania ii judeca pe toti dupa chipul si asemanarea lor cel mai probabil, fiind cea mai plauzibila explicatie din care cauza ei ii considera pe toti talhari, mincinosi si derbedei. Toti acesti tineri nascuti si crescuti in comunism sau din parinti comunisti au descoperit ca ei acum sunt “de dreapta” in mod special pentru ca lupta cica impotriva comunistilor, a PSD-ului si a Ciumei Rosii, si mai putin pentru ca si-ar dori instaurarea capitalismului la noi in tara si sa ne apucam si noi romanii de capitalism, macar la aprox. 30 de ani de la caderea comunismului dreac. Majoritatea considera ca sunt “de dreapta” doar pentru ca lupta impotriva PSD-ului cica, ei neavand nicio treaba cu dezvoltarea economiei cu industriasi si mici intreprinzatori cf. doctrinei de dreapta, pentru ca ei de fapt habar nu au ce e capitalismul si cu ce se mananca, fiind doar niste mici derbedei nascuti, crescuti si rezultati dintr-un sistem comunism care n-au auzit in viata lor decat de comunism si de comunisti, ei dandu-si seama ca sunt foarte “de dreapta” pentru ca lupta impotriva PSD-istilor, cica. Curat-murdar, coane Fanica!

      Normal ca pe baza si cu ajutorul acestor tinere vlastare viitorul tarii noastre este clar, si mai ales batranetele noastre sunt asigurate, atunci cand tara noastra va fi condusa de toti acesti indivizi care acum sunt tineri sau nou-nascuti care par de fapt foarte dezorientati si ca habar nu au de capul lor. Asa incat, perspectivele sunt… sumbre cel putin, desi din comentariul tau am vazut ca rezulta un gen de optimism vlaguit, sau cam asa ceva!

      P.S. Comunistii aia au mai facut ceva, au dat o Nadia, un Gica Hagi, un Ilie Nastase, au construit fabrici si uzine de au avut astia dupa revolutie ce sa inchida si sa le vanda la fier vechi etc. Noi, cei care in anul 2000 nu am mai fost copii, cei care ne-am nascut ca sa inaltam comunismul in zbor spre al tarii viitor etc, noi fostele vlastare scolite si instruite in scolile comuniste care oricum erau ca nivel de scolarizare peste invatamantul din zilele noastre, noi ce am facut totusi in cei 27 de ani de dupa revolutie, ce am creat noi, ce am dat noi si ce lasam in urma noastra? Stai sa ii vezi pe fraierii astia nascuti alaltaieri care butoneaza la gadgeturi zi lumina considerandu-se foarte mari inteligenti pentru ca au descoperit cum se tasteaza pe trei butoane, sa vezi ce o sa iasa nasule in urmatorii ani! Viitor de aur tara noastra are, vai mama, sorgintea si de sanatatea noastra! Va urma…

      Respekt deosebit

  3. Se DUBLEAZĂ și pensiile speciale ale parlamentarilor.
    Pentru un mandat îndeplinit, pensia specială va fi în cuantum de 3.100 de lei. Pentru două mandate, 6.200 de lei, iar pentru 3 mandate, 9.000 de lei.
    N-am prea auzit sa se abordeze subiectul in media !!!!!!!!! Pana la urma cresterea pensiei prostilor e cea mai mica,au fost sa voteze ca sa aiba nulitatile de parlamentari o viata in belsug cand se vor pensiona,e foarte bine platit somnul in Parlament.

  4. Mai da-le-n kilu’ Saftei de ore suplimentare! In Romania trebuie reinstaurata robia, cu boieri, slugi in casa de etnie tiganeasca si iobagi sclavi pe mosie care sa traiasca in bordeie sub pamant. Ca pe vremuri!

    P.S. Astia nu respecta drepturile omului, ce sa mai plateasca orele suplimentare! Romania, o colonie de tara…

  5. Imi aduc aminte cum in anii ’90 era o “miscare” spre mediul privat unde se acreditase ideea ca se plateste mult mai bine ca la “stat” si chiar asa s-a intamplat. Incet, incet lucrurile s-au schimbat si tot “statul” a ramas mai sigur. N-ar fi rau ca la “stat” salariile sa fie mai ordonate pe un principiu al echitatii reale, numai ca ce ne facem cu nepotismul acesta endemic.

  6. unii s-au plictisit de povestea cu DNA-ul si au scornit-o pe asta cu legea salarizarii, sa tina oamenii ocupati pana la alegeri.

  7. O mostră de demnitari fără demnitate dar cerşetori de indemnizaţii grase şi pomeni fără limită:
    ”ȚEAPĂ la un hotel. Rizea, acuzat de un gest revoltător”
    https://www.dcnews.ro/eapa-la-un-hotel-rizea-acuzat-de-un-gest-revoltator_539141.html
    🙂 🙂 :)))))))))) Ăştia fac parte ”hoarda din piaţa Victoriei Bucureşti” din categoria #REZIST prin furăciuni şi înşelătorii deja visându-se la coroana înscăunată a ţării(a se citi funcţii înalte în parlament şi guvern)?

  8. Se mentin diferente mari salarii/indemnizatii, irationale intre acceasi categorie de personal de executie.Un consilier functionar public desi face aceeasi ( poate chiar mai putin !) munca cu un consilier- personal contractual , incaseaza de 2 ori mai mult.Atunci onor functionar public sa aiba o mai mare responsabilitate in fisa postului !
    Sau ne intoarcem in anii “89?

    • Pai daca nu-ti convine solutia este foarte simpla, fa-te consilier functionar public din consilier personal contractual sau ce chinurile facerii esti acum! De ce nu te faci functionar public, e mai greu, nu? Ha?!

      P.S. Abrevierea S. din nicknameul tau vine cumva de la “Sifonara”, sau de la ce emoragie cerebrala rezulta aceasta frectie cu S? Esti de fapt Ioana Sifonara gargarageoaica “de dreapta”, sau la ce se refera S. din nicknameul tau? Respekt deosebit. Paaaa

Leave a Reply