Ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, a declarat că informația privind intenția guvernanților de a naționaliza Pilonul II de pensii nu are “niciun temei” și a spus că nu există “nicio rațiune, politică, economică, financiară, bugetară’ care să determine o astfel de decizie.
Ministrul de Finanțe a adăugat că în fiecare an Pilonul II de pensii “se consolidează, chiar dacă acea cotă de transfer de la fondul public de pensii către Pilonul administrat privat a rămas la nivel de 5,1% , la fel ca în anul 2016”.
“Datorită creșterii numărului de contributori prin crearea de noi locuri de muncă, fondul va încasa un plus de peste 1,3 — 1,4 miliarde de lei, ceea ce este un indiciu că acesta se consolidează, funcționează bine și va asigura atunci când primele generații vor beneficia de pensii din acest pilon va asigura niște pensii în completarea pensiilor din sistemul public destul de consistente”, a declarat Ștefan.
Ministrul a precizat că în cursul dimineții a avut consultări și cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în ideea că “vehicularea unor astfel de informații ar putea să influențeze negativ funcționarea pe piețele financiare a plasamentelor pe care le realizează acest Fond”.
“De aceea am promisiunea din partea ASF că va avea consultări în cursul zilei de astăzi cu administratorii de Fond pentru a clarifica și închide definitiv acest subiect. Deci, nu există niciun indiciu în legătură cu intenția cuiva să naționalizeze Pilonul II de pensii”, a declarat Ștefan.
Si purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, susţine, într-un comunicat de presă, că social-democraţii nu intenţionează să naţionalizeze sistemul de pensii private din România, aceasta fiind doar “o ştire falsă” şi “o acţiune iresponsabilă” care creează tensiuni “nejustificate”.
Social-democratul a mai spus că “o astfel de măsură nu se regăseşte nici în programul prezentat de PSD în timpul campaniei electorale, nici în programul de guvernare asumat de Guvernul Grindeanu şi aprobat de Parlamentul României”.
“Dimpotrivă, ca partid aflat la guvernare, PSD îşi doreşte să dezvolte un parteneriat cu mediul de afaceri şi consideră că pensiile private reprezintă un pilon important în sistemul asigurărilor sociale din România”, a completat el.
Potrivit purtătotului de cuvânt al PSD, social-democraţii consideră că “răspândirea de informaţii false în legătură cu astfel de subiecte reprezintă o acţiune iresponsabilă, care creează tensiuni nejustificate şi provoacă îngrijorări în rândul beneficiarilor sistemului privat de pensii”.
Fondul de pensii NN şi-a anunţat clienţii cărora le administrează pensia privată obligatorie că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le recomandă să se informeze despre contextul pieţei.
Conţinutul scrisorii trimise de NN Pensii către clienţii săi este unul exclusiv informativ şi nu reprezintă un avertisment, afirmă reprezentanţii fondului, subliniind că se delimitează de orice contextualizare într-un spectru politic a mesajului transmis clienţilor.
‘Conţinutul scrisorii trimise de NN Pensii către clienţii săi este unul exclusiv informativ şi acesta nu reprezintă un avertisment. Nevoia acestei informări a venit ca răspuns la solicitările de clarificare din partea clienţilor noştri provocate de discuţiile publice din ultima perioadă cu privire la viitorul sistemului de pensii. Această comunicare a venit în contextul în care NN transmite lunar peste 300.000 de mesaje electronice clienţilor săi, care conţin informaţii referitoare la situaţia contului lor individual de pensie de fiecare data când noi sume sunt adăugate, iar anual sunt trimise aproximativ 1,9 milioane de scrisori care analizează evoluţia nivelul anului anterior către adresa de corespondenţă a clienţilor’, menţionează reprezentanţii NN Pensii, într-o notă de presă.
Aceştia au adăugat că apreciază faptul că, prin declaraţiile făcute, atât Ministerul de Finanţe cât şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au avut un punct de vedere ferm cu privire la susţinerea sistemului de pensii administrate privat.
‘Aceste declaraţii sunt îmbucurătoare, cu atât mai mult cu cât considerăm că aportul fondurilor de pensii private în susţinerea dezvoltării economiei naţionale poate creşte semnificativ. Reconfirmăm angajamentul nostru de a-i servi pe cei peste 1,9 milioane de clienţi, ale căror economii pentru pensie le administrăm. De aceea, ne delimităm de orice contextualizare într-un spectru politic, oricare ar fi acesta, a mesajului transmis pe 11 aprilie clienţilor noştri’ se mai precizează în nota de presă.
NN Pensii a transmis marţi o scrisoare clienţilor prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.
În acest context, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a declarat că informaţia privind intenţia guvernanţilor de a naţionaliza Pilonul II de pensii nu are ‘niciun temei’ şi a spus că nu există ‘nicio raţiune, politică, economică, financiară, bugetară’ care să determine o astfel de decizie.
De altfel, şi Autoritatea de Supraveghere Financiară a precizat că nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe subiectul naţionalizării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) şi consideră că poziţia societăţii NN Pensii este “excesivă şi neavenită”.
‘Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declaraţiile din ultima vreme care au făcut referire la o aşa-zisă naţionalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe care însă nu le împărtăşeşte, precizând că nu au fost şi nu sunt discuţii oficiale pe acest subiect. De aceea, poziţia recentă a societăţii NN Pensii, care a avut o intervenţie în spaţiul public pe această temă, este excesivă şi neavenită. Nu pot fi introduse subiecte în discuţia cu consumatorii pe baza unor zvonuri sau declaraţii politice’, afirmă instituţia, într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.
Imi face impresia ca NNpensii ,umbla cu cioara vopsita( adica,cu PNL)..tot in ideea de a destabiliza !!!
olandezii au aratat din nou ca sunt niste …. cum pot sa fie pede[siti legal? ei adminsitreza niste bani ai romanilor, ii ruleaza prin niste fonduri de investii si nu numai, iar comunicatul ala trimis clientilor si facut public poate ca a dus la o scadere a valorii banilor romanilor.cine ii supravegheaza si cine poate sa ia masurile care se impun pentru ca devine clar faptul ca prin jocul asta fara nici un fundament s-a produs o paguba “clientilor”?
Si tu si Dragnea va inselati cu olandezii. Ei sunt olandezi doar la resedinta dar ING e un conglomerat listat la bursa cu actionari gen Bank of America sau BlackRock Investments cu portofolii de mii de miliarde de dolari din US, UK, Franta si Germania.
Citez din raportul lor anual:
The geographical distribution of ING Group’s investor
base is diverse – an estimated 31% of our shares are
held in the US, 24% in the UK, 11% in France, 8% in
Germany, 5% in Switzerland, 4% in the Netherlands, 9%
in rest of Europe and 8% in the rest of the world.
Daca Dragnea face afirmatii gen “olandezii si colonia” si crede ca da in olandezi si nu si in partnerul strategic, licuriciul, axa Washignton-Londra-Berlin se inseala !
Oare de ce și-au schimbat denumirea doar în România, în NN? Doar așa de sanchi! Pregătesc ei o țeapă în care să nu fie terferit brandul ING.
Raspuns: NU. Au avertizat doar clientii sa ia atitudine civica.
Discutiile cu siguranta au existat, bugetul de pensii fiind in deficit. Si sa stiti ca punctul unu din acea insiruire “inghetarea valorii procentului” s-a intamplat/se intampla trebuind sa creasca gradual de la 2% la 6% si e inghetat momentan la 5.1%.
Presa a preluat doar asta cu nationalizarea ca e mai senzationalista. Intrebati ministrul de finante daca va creste la 6% anul asta !