Sunday, December 22, 2024
4.1 C
Bucharest

Donald Trump : gesturi controversate, legaturi dubioase

Jared Kushner, ginerele şi consilier apropiat al preşedintelui american Donald Trump, se află între persoanele vizate de ancheta FBI cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale, scrie presa americană, citată de AFP.

Anchetatorii FBI ”cred că Kushner are informaţii importante despre ancheta lor”, afirmă postul NBC, care prezicează că acest lucru nu înseamnă că soţul Ivankăi Trump este suspectat că a comis vreo infracţiune.

”O serie de reuniuni” la care a participat Jared Kushner şi natura contactelor sale cu Rusia îi interesează pe anchetatori, precizează The Washington Post (WP).

Considerat un intermediar central al lui Donald Trump în domeniul politicii externe, Jared Kushner s-a întâlnit în decembrie cu ambasadorul rus în Statele Unite Serghei Kisliak şi cu un bancher rus.

Avocatul lui Kushner, Jamie Gorelick, a anunţat într-un scurt comunicat că clientul său ”a propus deja în mod voluntar să împărtăşească Congresului ceea ce ştie despre aceste întâlniri. Va face la fel cu orice altă anchetă”.

Ancheta FBI, condusă de-acum de procurorul special Robert Mueller, vizează să facă lumină asupra unei posibile ”coordonări” între membri ai anturajului preşedintelui american şi Guvernul rus.

În centrul acestei anchete se află fostul consilier pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump Michael Flynn.

Vizat de o citaţie în Congres şi acuzat că a primit plăţi pe care nu le-a declarat din partea unor entităţi ruse, Flynn a invocat la începutul săptămânii dreptul la tăcere, refuzând să furnizeze documente cu privire la aceste legături cu Rusia.

Investigaţiile îl vizează de asemenea pe fostul director de campanie al lui Trump Paul Manafort.

Suspiciuni cu privire la o complicitate între apropiaţi ai lui Donald Trump şi personalităţi ruse au declanşat o veritabilă furtună politică la Washington, unde dezvăluiri în presă se succedă unele după altele.

De la începutul acestui scandal care-i afectează preşedinţia, Trump a negat vehement orice legătură cu Moscova şi a catalogat ancheta FBI şi pe cele ale Congresului drept o ”vânătoare de vrăjitoare”, însă a recunoscut că nu poate vorbi decât în nume propriu, scrie news.ro.


Cinci parlamentari democrați americani au somat banca germană Deutsche Bank să explice relațiile sale de afaceri cu Donald Trump și posibile legături financiare între președintele american și ruși, informează AFP preluata de Agerpres.

“Participarea Deutsche Bank la operațiuni de spălare de bani în care sunt asociați în special cetățeni ruși, relația sa neconvențională cu președintele, încălcările repetate ale legilor bancare americane ridică importante semne de întrebare”, scriu cei cinci aleși într-o scrisoare adresată CEO-ul băncii, John Cryan.

Parlamentarii vor să cunoască în special concluziile unui audit intern al băncii despre împrumuturile acordate lui Donald Trump când acesta se afla în fruntea imperiului său imobiliar, demersul vizând depistarea eventualelor ramificații rusești.

“Congresul nu știe dacă împrumuturile acordate de Deutsche Bank președintelui Trump erau garantate de guvernul rus sau erau legate în vreun fel oarecare de Rusia”, menționează acești membri ai comisiei Camerei Reprezentanților pentru servicii financiare.

FBI și mai multe comisii ale Congresului anchetează de mai multe săptămâni presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane și posibilele înțelegeri între membrii anturajului lui Donald Trump și Moscova.

În scrisoarea lor, parlamentarii amintesc de faptul că Deutsche Bank a continuat să împrumute bani grupului lui Trump după falimentul mai multor cazinouri ale acestuia în anii ’90, cu datorii evaluate în prezent la 330 milioane.

Ei și-au exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu implicarea repetată a băncii în operațiuni financiare ilegale asociind ruși.

Acești parlamentari vor să obțină astfel detalii despre protagoniștii unei vaste spălări de bani rusești care i-a atras băncii Deutche Bank o amendă de 630 milioane de dolari în ianuarie în SUA.

“Nu există nicio transparență asupra identității actorilor și beneficiarilor acestei operațiuni care a permis evaporarea a 10 miliarde de dolari în afara Rusiei”, asigură ei.

Deutsche Bank avut de mai multe ori diferende în SUA și a trebuit să achite 7,2 milioane de dolari pentru rolul său în criza financiară din 2008 și 258 de milioane pentru încălcări ale embargourilor americane.

Contactată de AFP, fililala americană a băncii nu a dorit să facă comentarii.


Preşedintele american Donald Trump a criticat dur Germania şi vânzările ei de maşini în Statele Unite, la o reuniune, joi, cu liderii Uniunii Europene (UE), scrie săptămânalul Der Spiegel, relatează AFP.

”Germanii sunt răi, foarte răi”, a declarat el într-o reuniune cu preşedinţii Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, Consiliului European Donald Tusk şi alţi oficiali de rang înalt, la Bruxelles, protrivit ediţiei online a revistei.

”Uitaţi-vă la milioanele de maşini pe care le vând în Statele Unite. Teribil. Vom opri asta”, ar fi spus el, potrivit unor ”participanţi la reuniune”.

Juncker a intervenit, potrivit aceleiaşi surse, pentru a apăra Germania. El a subliniat că liberul schimb este în avantajul tuturor.

Trump şi cancelarul german Angela Merkel urmează să se întâlnească vineri, la summitul G7 de la Taormina, în Italia.

Nici Cancelaria germană şi nici Casa Albă nu au comentat imediat cu privire la declaraţiile lui Trump

Şeful statului american a făcut aceste declaraţii în cursul unei vizite la Bruxelles în care i-a dojenit pe membrii NATO că ”nu plătesc ceea ce ar trebui să plătească” şi în care nu şi-a asumat angajamentul faţă de garanţiile apărării colective.

Trump a atacat atât Germania, cât şi pe Merkel, încă dinainte să fie ales.

În cadrul agendei sale economice naţionaliste, Trump a denunţat excedentul substanţial al Germaniei în comerţul cu Statele Unite şi a ameninţat că va introduce taxe vamale.


Donald Trump impingandu-l pe seful guvernului Muntenegru pentru a se plasa in fata camerelor de luat vederi :

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img