Dezastrele provocate de evolutia incredibila a vremii, amplificarea majora a situatiilor de urgenta, nevoia unei dotari ample si speciale pentru interventiile in domeniu – toate au fost discutate de premierul Mihai Tudose cu secretarul de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.
Premierul Mihai Tudose a participat, miercuri, la recepţia de către IGSU a 20 de echipamente multirisc, şeful Guvernului anunţând că în 2-3 ani sistemul de intervenţie în caz de urgenţă va avea dotări de 600 de milioane de euro, achiziţiile urmând a fi făcute din fonduri europene şi vor cuprinde inclusiv nave şi trenuri de pompieri.
”Este vorba despre materializarea unei discuţii pe care am avut-o cu ministerul de Interne, cu doamna ministru, cu domnul doctor Raed Arafat, plecând de la primul proiect «ce facem repede» şi împreună am ajuns la concluzia să fim înţelepţi, să nu ne mai cârpim şi în fiecare an să luăm câte ceva şi să fie o never ending story. La întrebarea adresată domnului doctor «Care este situaţia ideală?», adică să avem în ţara aceasta tot ceea ce trebuie acestei unităţi de elită a ţării, domnia sa a fost prompt, a spus o sumă care ne-a lăsat iniţial fără grai, inclusiv aviaţie, deci tot. A spus tot, de la navă de pompieri pe mare, la tren de pompieri pentru intervenţia în tunelurile feroviare, trecând prin scări telescopice, scafandri şi aşa mai departe”, a declarat premierul.
Mihai Tudose a precizat că este vorba desprea suma de 600 de milioane de euro.
”După ce ne-am revenit din şocul sumei, am început să lucrăm. După două zile i-am dat vestea bună domnului doctor Raed Arafat, că am găsit soluţia. Apoi am aşteptat să-şi revină domnia sa din emoţie şi în două săptămâni cred că începem derularea proiectelor”, a continuat şeful Executivului.
Premierul a explicat că banii vor veni de la UE şi că va fi şi o contribuţie naţională.
”Doi-trei ani este perioada. Nu este discuţia despre bani, banii practic îi vom avea imediat, dar nu există pe stoc tot ceea ce este pe lista de cumpărături a ministerului şi atunci se face comandă. Dar unele încep imediat, de anul acesta. Pentru că chiar este păcat, avem nişte oameni minunaţi, e un sistem creat care chiar funcţionează, să nu fim în stare să-i dăm şi dotarea”, a mai declarat Tudose citat de news.ro.
Programul prin care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va beneficia de 600 de milioane de euro va rezolva problemele “cronice” din sistem, printre care se numără mașinile de stingere care au peste 30 de ani vechime, a arătat, miercuri, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
“În primul rând este nevoie de înlocuirea unei părți importante din mijloacele și parcul auto al IGSU și pot să vă dau anumite cifre aici: vorbim de aproape 41% din mașinile de stingere care au peste 30 de ani vechime, deci au depășit orice limită posibilă. S-a decis alocarea ei integral pentru rezolvarea unei probleme cronice, care este de 20 și ceva de ani. Noi încă vedem tehnică de intervenție la pompieri care este cumpărată prin anii 70-80”, a spus Arafat la finalul evenimentului de presă organizat de IGSU privind proiectul “Multi risc — modul I”.
Secretarul de stat în MAI a mai spus că o altă problemă este lipsa majoră de autoscări care au început să fie reînnoite printr-un proiect european, dar în număr foarte mic.
“Anul acesta avem, prin proiectul pe care l-ați văzut, avem 16 autoscări de luat, dar asta nu acoperă nevoile, ca să acoperim măcar toate orașele și municipiile care au peste 20.000 de locuitori și unde sunt blocuri de 8 și de 10 etaje, la care singura modalitate, uneori, de salvare, este această autoscară sau platformă”, a afirmat Arafat.
“Pe partea mării, noi nu avem forțe de intervenție pe mare, cu mijloace grele de intervenție în caz de incendii pe nave, de exemplu. Ne trebuie nu numai tehnică nouă, am chemat aici experți din Marsilia, de la Marina Militară din Franța, (…) concluzia este că indiferent ce este în jur este obligatoriu ca pompierii să aibă un vector de ieșire pe mare, pe stingere, pe salvare și inclusiv pe depoluare. Și asta este unul din proiectele care se vor face pe această sumă, adică (…) o navă mai mare, patru medii, care să permită intervenția nu numai pe mare, dar și pe Delta Dunării și pe Dunăre, mai ales pe partea de stingere”, a mai spus Raed Arafat.
El a mai arătat că este nevoie de mai multe tipuri de echipamente necesare intervenției, cum ar fi aparatele de respirat de lungă durată pentru tuneluri, mijloace de intervenție de diferite tipuri, precum camioanele care transportă containerele de logistică, de cazarmament, de geniu, precum și pe partea de incendii de pădure.
“Adăugăm partea de aviație, unde vorbim de elicoptere medii de căutare-salvare, care pot să intervină în condiții mai grele, pe căutare-salvare la mare sau în diferite condiții în interiorul țării și elicopterele care erau pentru intervenție pe munte, care să completeze ce avem acum și cu ce am început acum pe partea elicopterelor SMURD. Deci este aviația și este partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență care sunt incluse în această sumă de 600 de milioane de euro, care completează sumele care au fost până acum alocate. Din acești bani există și o sumă pentru vreo 250 de ambulanțe și bineînțeles aici se completează cu ce va fi alocat serviciilor de ambulanță”, a mai declarat Arafat citat de Agerpres.
Șeful IGSU, Daniel-Marian Dragne, a arătat că în lunile rămase din anul acesta cu 106 milioane de euro se vor putea contracta motopompe de mare capacitate sau o parte din camioanele de transport a motopompelor, care vor completa sistemul containerizat.
“O să avem posibilitatea să achiziționăm autospeciale pentru transport efective și câteva elemente în ceea ce privește echipamentul de protecție al personalului, constând în aparate de respirat individuale și aparate de respirat de mare capacitate pentru intervenția la metrou, pentru intervenția în tuneluri. Acestea sunt posibil a fi achiziționate și livrate anul acesta. Restul vor fi contractate anul acesta (…) și vor fi livrate în cursul anului acesta — anul viitor”, a precizat Dragne.
Alături de premier, la evenimentul organizat de IGSU au mai participat ministrul de Interne, Carmen Dan, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.