Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Liviu Dragnea, a dat miercuri asigurări că punctul de pensie va creşte în 2018, independent de Legea pensiilor, care urmează a fi discutată în coaliţie.
El a declarat miercuri seară, într-o emisiune la Antena 3, că majorarea punctului de pensie se va face aşa cum a fost prevăzută în programul de guvernare.
‘Să nu riscăm să fim într-o confuzie. Ceea ce ne-am asumat în programul de guvernare ca ritm de creştere a pensiilor nu este afectat. Punctul de pensie creşte aşa cum am stabilit în programul de guvernare şi este respectat cu sfinţenie’, a afirmat liderul social-democrat.
Dragnea a precizat că Legea pensiilor, care este discutată în interiorul coaliţiei de guvernare, nu urmăreşte majorarea punctului de pensie, ci eliminarea ‘nedreptăţilor’ din sistemul de pensii.
‘Legea pensiilor va repara nedreptăţile uriaşe care sunt în acest sistem, pe care, recunosc, nici eu nu le cunoşteam în detaliu până când, împreună cu premierul, împreună cu ministrul de Finanţe şi doamna Olguţa Vasilescu, am văzut ce-i acolo. Un exemplu: un român care, să zicem, a fost dascăl la acelaşi număr de ani muncă, la aceleaşi condiţii de încadrare, are pensie de 2.300 de lei, iar altul are 1.700 sau 1.500 de lei în aceleaşi condiţii. Nedreptăţile sunt foarte mari şi atunci am zis că vom face o nouă lege a pensiilor, pentru a repara aceste nedreptăţi’, a menţionat preşedintele PSD.
Potrivit acestuia, Legea pensiilor va fi discutată în Parlament după adoptarea Legii bugetului de stat pe 2018.
‘Proiectul de modificare a legii pensiilor, ca proiect, este finalizat. Am stabilit, de comun acord, şi nu vreau să fie acuzat nici Guvernul, nici ministrul Muncii, am discutat şi în coaliţie, am zis: oameni buni, este important să finalizăm de tot ceea ce înseamnă Legea bugetului. După ce finalizăm Legea bugetului, o să începem discuţiile serioase pe legea pensiilor. Niciodată nu am spus că repararea nedreptăţilor, nu punctul de pensie, va fi operabilă în 2018, dintr-un motiv foarte simplu: este vorba de recalcularea a peste cinci milioane de dosare. Este o muncă ce durează peste un an de zile’, a adăugat Liviu Dragnea.
Pe de altă parte, liderul PSD a subliniat că în 2018 salariul minim pe economie va creşte la 1.550 lei.
Salariul minim pe economie va fi 1550 sau 1876 cu taxele la angajator?
Minimul obligatoriu va fi 1550. Dar cu trecerea contributiilor la angajat, chiar daca se mareste brutul in asa fel incat netul sa ramana neschimbat, costul angajatorului va fi la fel.
De exemplu, la un salariu brut de 1550, costul total al angajatorului este acum de 1907 lei si salariul net de 1133.
Daca se mareste salariul brut la 1907, dupa trecerea contributiilor la angajat, salariul net va fi 1146.
Se mai adauga cei 2 % la brut, 1907 x 0,02 = 38 lei deci cost total angajator = 1945 (1907 + 38).
E brutul.
Scrie in biblia PSD: “Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 1.450 lei in 2017, 1.550 lei în 2018, 1.650 lei în 2019 și 1.750 lei în 2020.”
De deficit, taxe, putere de cumparare, curs euro, ROBOR, accize etc. altadata, pt ca degeaba creste daca o sa cumperi cu 1550 mai putin decat cumparai cu 1450 cu un an in urma !
Stiti ce m-a socat azi, o discutie între doi soferi pe autobuz, unul il intreaba pe colegul pensionat recent, ce pensie ai? răspunsul 1800. O cunostinta care a iesit la pensie din invatamant in 2010( când au fost tăiate salariile cu 25%), cu o pensie de 980 lei. Absolventa IP3 ! Vedeti diferenta !?