Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a scris pe blogul sau :

Am remarcat în aceste zile o polemică în spațiul public, al cărei obiect îl reprezintă activitatea Serviciului de Protecție și Pază. Regret că această polemică privește o instituție de ale cărei servicii am beneficiat încă de la înființarea ei, și care s-a comportat ireproșabil în toți acești ani, îndeplinindu-și sarcinile fixate prin lege cu profesionalism și abnegație, indiferent de contextul politic sau social. De altfel, activitatea Serviciului a fost apreciată și de partenerii noștri, fie că este vorba de oaspeți ai statului român, fie că este vorba de responsabili politici și ai ONU din străinătate, care au beneficiat de protecția SPP.

În cazul în care sunt responsabili politici care au de făcut reproșuri în legătură cu unul sau altul dintre aspectele activității SPP, și cred că există probleme din această cauză, ei trebuie să acționeze instituțional, în acord cu cadrul constituțional și legal existent, mai ales că unii dintre ei sunt membri de drept în CSAT. Să nu confundăm instituția, cu oamenii care, la un moment sau altul, o conduc. Acest mod de a gândi și acționa a generat multe probleme în trecut, și va genera și acum, dacă se continuă acest mod de raportare la instituții. Există suficiente mecanisme instituționale pentru a rezolva asemenea situații. Să fie folosite, transparent și cu bună-credință.

Îmi permit să cred că tocmai actuala subordonare a Serviciului față de CSAT și din punct de vedere al controlului civil, Comisiilor de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Parlament oferă o garanție privitoare la nepolitizarea activității sale.  Trecerea SPP în subordinea Ministerului Administrației și Internelor nu ar face decât să genereze noi polemici, câtă vreme ministrul este un om politic. Dacă toți cei care controlează activitatea SPP acționează conjugat și coerent pentru creșterea încrederii în instituții și în lege, se pot evita astfel de situații, care nu servesc interesul public.


Nota mea : Ion Iliescu e cel care si-a pus semnatura pe actul fondator al SPP in 1990. La acea vreme, structura se numea Unitatea Speciala de Paza si Protocol (USPP) si avea ca si corp fondator o serie de ofiteri din MApN in frunte cu capitanul Dumitru Venicius Iliescu, lt. maj. Gabriel Naghi, lt. Cristi Agapie, lt. Ionel Tanase, coordonati de maiorul Ionel Marin. Ulterior s-au alaturat si lt. maj. Constantin Tucan si alti ofiteri. 

 

16 COMMENTS

  1. Se mai alinta si ei,dupa modelul ungariei,care il scoate pe ala al lor ca fiind capul rautatilor in tara lor,cand de fapt,tot cei din interiorul tarii lor sunt vinovati de porcariile din jur! La fel e si la noi!

  2. Aici este vorba de paranoia, sau de abilitatea de putere…infractorii vor sa aiba controlul tuturor instituțiilor ca sa nu-i mai deranjeze nimeni!

  3. Si romanica a aderat/semnat Programul SEPA pentru transfer fara a incasa comisioane inclusiv cel de administrare card,si,ce sa vezi,comisionul de administrare card se practica! Comisionul de transfer din orice tara UE nu trebuia sa mai existe dar ai nostrii au semnat cu totul altceva! In Sudan sau alte tari din afara UE, nu se incaseaza comisioane si cand e vorba de trimis de la cetatenii romani la cetateni din romania,lacomia e uriasa!

  4. Lucrurile au luat-o razna rau de tot in Romania si nu de azi de ieri. O situatie extrem de complicata, cu ramificatii, cu repercursiuni si nu stiu daca ne mai facem bine. Ar trebui sa existe un autocontrol, o autocenzura, bun simt, respect/autorespect si nu in ultimul rand un dram de iubire pentru viitorul acestei tarisoare.

  5. Radu Tudor in emisiune cu Dumitru Coarna:
    -va indoiti de buna credinta a olgutei si a psdului ?
    :))))))) invitatii erau un zambeau.

    Radu Tudor logica:
    -daca au zis 3/4 din parlament ca nu vor scadea salariile in 2018 trebuia sa i credem.
    :)))))
    Un calcul simplu nu e credibil, stiinta exacta, dar 3/4 de papagali din parlament sunt mai credibili :))))) evul mediu

  6. Ar trebui mentionat momentul cand a facut declaratia, inainte de a-si lua pastilele sau după.
    E greu de crezut ca un bioglif comunist fosilizat, intr-o stare avansata de alzheimer, politic, evident, ar putea declara ceva, cel mult sa discute cu tov gorbaciov despre o invazie a armatei rosii sovietice, caci daca ar veni soldatii lui putin cu siguranta ar crede ca romania este invadata de martieni (omuleti verzi).
    Aceasta basina bolsevica s-a autointoxicat cu realism socialist crezand ca a descoperit avangardismul.
    Dar faptul ca tov. ilievici ia apararea spp e un simptom ca tovarasii de la paza sunt intr-o stare premergatoare cufurelii. Nu le dorim decat multa hartie igienica pentru acest an, pe langa, evident, multa igiena morala, daca se poate.

  7. Dragnea are dreptate. Cand ai atatia lupi turbati si flamanzi numiti in guvern ministri, mai trebuie sa angajezi si caini sa-i pazeasca? Poate trebuie infiintat un seviciu de protectie si paza a cetatenilor de guvernanti.(izvor nesecat de tot ce vrei)

  8. Președintele care a dezlănțuit minerii asupra Bucureștilor își apara “pretorienii”, garda pe care a fondat-o și care, am înțeles, s-a comportat cu eficientă și onoare chiar și in teatrele de război? ma rog, așa o fi. Revin la subiect: nimic special, deci, in apariția lui Ion Iliescu pe post de apărător al propriei opere. Și Gorbaciov răsare, câteodată, din umbra istoriei, pentru a da sfaturi și comenzi moștenitorilor săi; și, din motive care-mi scapă, atât Gorby cât și Ilici par sa fi câștigat in autoritate de când s-au retras din viața publica așa ca părerea celui din urma cu privire la “chestiunea” SPP face oarecare rumoare. In final, însă, e vorba de un bătrân aparatcik și de Nostalgia lui pentru corpul de “elita” pe care l-a creat dar nu cred sa-i pese cuiva prea mult de soarta unui anume corp de paza și/sau spionaj aflat in slujba președintelui in exercitiu—și-așa avem prea multe politii, mai mult sau mai puțin secrete, in raport cu populația civilă. Daca garda pretoriană dispare/fuzionează cu alt corp s-ar putea nici sa nu-i observam lipsa tot așa cum n-o prea simțim nici pe-a bătrânului aparatcik Iliescu, conducătorul de mineri și alte corpuri de același gen.

    • Cristina, esti neasteptat de patimasa aici si iti pierzi luciditatea! INSTITUTIA SPP (iar nu tov. Pahontu!) trebuie aparata, din 2 motive:
      – orice tara civilizata are nevoie de o asemenea institutie, una profesionista si performanta
      – institutia are nevoie, INAINTE DE ORICE!!! – DE INCREDERE. Din punctul asta de vedere, e ca o banca!
      Sigur, personajul Pahontu e de natura a ridica suspiciuni, si tocmai de aceea consider ca singura lui atitudine corecta ar fi fost demisia (evident, nu ma astept la asa ceva), tocmai pentru a evita ca neincrederea in el sa se rasfringa asupra institutiei.
      Iliescu apara SPP si este ABSOLUT FIRESC, nu stiu de ce faci clabuci, si ce legatura are asta cu mineriada, Daca il urasti pe Iliescu (treba ta), nu inseamna ca atunci cind spune un adevar, sa-l acuzi de minciuna sau, ca-n bancul ala din comunism: “Voi vorbiti, care i-ati exploatat pe negri?”
      Creezi senzatia dizgratioasa(!) ca ai fi in stare (daca ai avea posibilitatea) sa-i interzici lui Iliescu sa posteze pe facebook, ceea ce iti da o nota foooarte proasta.
      Cit despre mineriada “din 13-15 iunie”, sa ne dea Dumnezeu sanatate sa apucam sa aflam macar 50% din adevar, si vom fi oripilati! Pina atunci, incearca sa explici murdara minciuna continuta in sintagma “mineriada din 13-15 iunie”, in conditiile in care minerii au venit pe 14. Hint: SOROS ERA AICI!

Leave a Reply