Colegii de la www.psnews.ro m-au intrebat ce cred despre decizia presedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din acordul cu Iranul.

https://psnews.ro/radu-tudor-alarmat-de-gestul-lui-trump-fata-de-iran-cum-poate-muta-romania-exclusiv-213736/

Jurnalistul Radu Tudor a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care s-a arătat alarmat de cel mai recent gest al președintelui SUA, Donald Trump: retragerea Statelor Unite ale Americii din acordul nuclear cu Iranul.

Concret: analistul militar a scos în evidență partea cea mai gravă din gestul lui Trump: „ruptura decizională” dintre acesta și liderii UE. Mai precis, Radu Tudor l-a acuzat pe oficialul de la Washington că pune în pericol relația cu Uniunea Europeană, foarte importantă sub aspect strategic. Totodată, Tudor a amintit că hotărârea președintelui american a venit în preajma zilei de 9 mai, când se aniversează 73 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

„Ceea ce mă îngrijorează pe mine în legătură cu decizia lui Donald Trump nu este faptul că e foarte controversată (efectele ei le vom vedea cu toții în viitor), ci ruptura decizională dintre liderii Uniunii Europene și președintele Statelor Unite. Cred că Donald Trump pune în pericol singura relație strategică valabilă pentru securitate, apărare și pentru o pace durabilă: relația transatlantică dintre Europa și Statele Unite. Și cred că gestul riscant al lui Donald Trump nu ia în calcul o ruptură atât de puternică exact în preajma unei zile cu o semnificație majoră pentru securitatea și pentru apărarea Europei și a Statelor Unite: 9 mai – ziua în care s-a încheiat Al Doilea Război Mondial, ziua în care nazismul a fost înfrânt printr-un efort aliat major, prin implicarea Statelor Unite pe tărâm european. Decizia lui Donald Trump, din păcate, nu ia în calcul toate aceste elemente care pe mine mă îngrijorează foarte tare pe viitor”, a declarat Radu Tudor pentru PSnews.ro.

Pe de altă parte, deși a recunoscut că România „nu are o voce atât de puternică”, încât să influențeze în vreun fel mutările SUA sau ale unor state membre UE în legătură cu dosarul iranian, Radu Tudor a precizat că țara noastră poate trimite mesaje importante pe această temă, dacă politicienii autohtoni „n-ar fi preocupați de ciondăneli personale și de răfuieli de politică internă”.

„România nu are o voce atât de puternică, încât să determine o influențare a marilor capitale europene sau a administrației de la Washington. În schimb, ar putea – prin vocea politicienilor ei de vârf (dacă n-ar fi preocupați de ciondăneli personale și de răfuieli de politică internă – să transmită unele mesaje care cu siguranță ar fi auzite. România este o țară din flancul estic al NATO, o țară care are o contribuție semnificativă la momentul 9 mai 1945 și dacă am spune lucrurilor pe nume, poate s-ar declanșa o dezbatere la nivelul instituțiilor europene sau pe relația strategică transatlantică”, a punctat realizatorul de la Antena 3.

În încheiere, l-am întrebat pe Radu Tudor în ce măsură gestul lui Trump riscă să inflameze Orientul Mijlociu, până într-acolo încât situația să devină îngrijorătoare și pentru estul Europei. În replică, ziaristul a făcut apel la politicienii români „ar putea să facă niște demersuri diplomatice din care [România] să-și sublinieze calitatea de partener de dialog foarte bun atât pentru lumea arabă”.

„De mai bine de 100 de ani, situația din Orientul Mijlociu este îngrijorătoare. Nu știm exact care vor fi evoluțiile, pentru că axa Moscova-Teheran – la care se adaugă Damascul – e foarte precaută din perspectiva consecințelor. În schimb, România, dacă mai are oportunități, ar putea să facă niște demersuri diplomatice din care să-și sublinieze calitatea de partener de dialog foarte bun atât pentru lumea arabă, cât și pentru israelieni. Mi-e teamă însă că renunțăm la acest atu, că ne poziționăm într-un singur loc, că nu mai vrem canale deschise în toate zonele din Orientul Mijlociu și că riscăm și noi, la fel de mult, printr-o opțiune unilaterală, să pierdem tot ceea ce am acumulat în ultimii 60 de ani”, a conchis analistul militar.

Fostul sef CIA : O decizie proasta si periculoasa

Seful diplomatiei europene : vom respecta acordul cu Iran

Merkel, Macron si May regreta decizia lui Trump

https://www.politico.eu/article/iran-sanctions-donald-trump-emmanuel-macron-angela-merkel-theresa-may-express-regret-at-trumps-iran-move/

 

5 COMMENTS

  1. The Worst is yet to come, cum ziceti DVS. vor veni timpuri grele si pe la noi si in general peste tot.
    Speranta este ca peste 2 ani Trump va incheia mandatul, cel mai rusinos si controversat din istoria ultimelor “decades” americane. Rusia-gate , Stormey-gate, Kushner -gate si ce o mai fi si o mai iesi la iveala dezonoreaza figura inst. ce ar trebui sa fie cea a Pres. celei mai mari puteri SUA. Azi dimineaza imagini de la Teheran cu parlamentari iranieni ce dateau foc steagului american. O imagine socanta, nelinistitoare pe care din pacate am vazut-o prea des in ultimii ani.

    • Haituit zilnic de Soros cu refrerneul rusii, rusii, rusii” Trump le da peste bot la toti aliatii sorosisti adica Germania si Franta (Anglia sta cuminte ca negociaza cu UE) .

      Penru ca ruperea tratatului inseamna sanctiuni pentru Iran care nu convin Germaniei si Frantei. E simplu.

  2. Well, SUA a mai practicat izolationismul, o sa fie nevoie de ceva rugaminti si lobbying pentru a reatrage America in alianțe viitoare—in caz de conflict pe fatza cu Rusia, de exemplu—și o luam de la capăt. Dar o atitudine rezervată fatza de ruptura dintre UE și SUA e preferabilă filoamericanismului “fundamentalist”sau pro-europenismului “furios”; din păcate, meschinaria conflictelor dâmbovițene și micimea liderilor locali nu permite României sa facă un joc inteligent în materie de diplomatie. Johannis va trage la remorca Berlinului, PSD-ul se va preface ca trage in partea opusa, iar “serviciile”se vor încurca între ele și vor încurca și aliații—se vede deja in “îngrijorarea”,exprimata de Klemm la paranghelia de 8 mai de la ambasada, asupra “desființării” probatoriului bazat pe “inregistrari”, faptul ca disparititia protocoalelor secrete deranjează parteneriatul strategic. Și e și normal, spionatul masiv al populației “partenere” era un lucru bine făcut pe care “unii” s-au apucat sa-l strice doar fiindcă “partenerii” din structurile de forța au mai “greșit” pe ici pe colo falsificând niște pârlițe de inregistrari. In short, situația e îngrijorătoare mai mult pentru partenerii noștri decât pentru noi.

  3. despre valoarea, importanta si impactul presei – aviz amatorilor:

    “President Trump experienced an increase in the polls for the first four months of this year, even though 90 percent of broadcast news coverage of him during that period was negative, according to a study.
    The study from the Media Research Center (MRC) looked at how each of the major broadcast networks covered Trump from January 1, 2018, to April 30, 2018, and found that 90 percent of the comments about Trump on those programs were negative.
    “The coverage totaled a whopping 1,774 minutes, or roughly one-third of all evening news airtime” said Rich Noyes, a senior analyst at the Media Research Center.
    But it seems that despite the negative news coverage, Trump is prevailing in the polls. Trump’s job approval rating jumped from 37 percent in December 2017 to 43 percent in April 2018, according to a RealClearPolitics average of the top pollsters.”

Leave a Reply