Renate Weber spune că „în mod normal, o decizie a CCR se respectă, indiferent dacă cineva este de acord cu ea sau nu este de acord cu ea. Se respectă aşa cum se respectă orice decizie a unui Tribunal. Spun în mod normal, pentru că asta se întâmplă într-un stat de drept, unde într-adevăr există respectul faţă de lege şi faţă de deciziile instanţei, inclusiv cea constituţională. În ultimele zile, îmi pun foarte serios întrebarea dacă România este un astfel de stat, pentru că am fost uluită de avalanşa de îndemnuri la nerespectarea deciziei Curţii, îndemnuri care au venit din partea unor politicieni de marcă din România”.
Europarlamentarul crede că e posibil ca şefa DNA să-şi dea demisia: „Eu nu cred că preşedintele Iohannis va risca 100% să nu respecte decizia Curţii. Cred că mai degrabă inclusiv zvonurile lansate pe piaţă zilele acestea au menirea să testeze puţin publicul. Cred că în realitate, se poartă un intens proces de negociere, pentru ca ieşirea din scenă a doamnei Kovesi să fie una onorabilă, preşedintele probabil să nu mai dea nici un decret de revocare, doamna Kovesi să-şi dea demisia, la schimb urmând să primească altceva”.
„Un mesaj oribil”
Renate Weber îi critică pe cei care-l îndeamnă pe preşedintele Klaus Iohannis să nu respecte decizia CCR: „Mie mi se pare un mesaj absolut oribil, cel transmis mai ales de politicieni de nerespectare a deciziei. Formatorii de opinie au dreptul lor să înţeleagă ce vor sau să joace pe interesele unora sau altora. Politicienii însă trebuie să fie responsabili într-o ţară, în legătură cu ceea ce înseamnă statul de drept”.
Europarlamentarul desfiinţează argumentul politizării Curţii Constituţionale: „CCR este atât de politizată azi cât a fost şi acum cinci ani, cât a fost şi la referendumul din 2012, cât a fost şi în 1997, iau la întâmplare. CCR aşa cum o prevede Constituţia este un organism care e în egală măsură politic şi în egală măsură de interpretare a normelor constituţionale, singurul de altfel, pentru că alegerea celor care fac parte din CCR este o alegere politică (…). Dar nu doar în România. Şi în alte ţări, Curţile Constituţionale sunt numite în feluri asemănătoare. Problema e că odată numiţi acolo, oamenii trebuie să acţioneze în mod independent”.
https://www.rfi.ro/politica-103765-renate-weber-iesire-onorabila-scena-kovesi