Această acțiune face parte din răspunsul coordonat al UE la amenințarea sănătății publice reprezentată de COVID-19.
Astfel, prin această sumă suplimentară, Comisia crește la 47,5 milioane EUR finanțarea lansată încă din luna ianuarie pentru a combate epidemia.
Dar ce s-a întâmplat de atunci? Finanțarea a permis selectarea a 17 proiecte care implică 136 de echipe de cercetare din întreaga UE și nu numai, care încep să lucreze la dezvoltarea de vaccinuri, noi tratamente, teste de diagnostic și dispozitive medicale menite să prevină răspândirea coronavirusului.
Una dintre direcțiile de cercetare se va concentra pe găsirea unui vaccin profilactic și a unui vaccin terapeutic, care vor fi utilizate pentru prevenire și, respectiv, pentru tratament, spune Comisia Europeană.
Apoi, importante sunt testele de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenței medicale. Ideea este că, dacă lucrătorii sanitari aflați în prima linie vor reuși să pună un diagnostic mai rapid și mai fiabil, aceasta va avea ca rezultat reducerea riscului de răspândire a virusului.
Banii alocați de Comisie vor fi apoi orientați către noi tratamente, inclusiv detectarea și identificarea de molecule care ar putea funcționa împotriva virusului, utilizând inclusiv tehnici avansate de modelare și calcul.
Un alt aspect important este îmbunătățirea epidemiologiei și a sănătății publice, inclusiv pregătirea și răspunsul la apariția focarelor. Aceste proiecte vor contribui la dezvoltarea de sisteme de monitorizare mai bune pentru a preveni și pentru a controla în mod eficient răspândirea virusului, precum și pentru a contribui la evaluarea dinamicii sociale.
Toate acestea pot părea chestiuni teoretice dar, de fapt, sunt direcțiile pragmatice de răspuns.
Epidemia aceasta are o puternică încărcătură socială și politică. Măsurile de izolare și carantină, pe deplin justificate din punct de vedere tehnic, induc și ideea izolării, a respingerii celor considerați ”altfel” și care ar putea foarte ușor să fie considerați drept agenți patogeni. Nimic nou sub soare. Asta s-a întâmplat de nenumărate ori în decursul istoriei.
Pe de altă parte, Europa nu intră doar într-o cursă cu epidemia, ci face și un pariu pe termen mai lung.
În mod normal, fondurile alocate acum ar trebui să ne dea nu doar un vaccin și un tratament – acestea vor fi găsite, în cele din urmă, în Europa sau în altă parte. Dar ne vor putea da tuturor sentimentul că împreună, noi, europenii, putem face cu mult mai multe decât am putea face separat.
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica