Comisia Europeană a anunțat asigurarea unei sume suplimentare de 37,5 milioane EUR alocate cercetării de urgență privind dezvoltarea de vaccinuri, tratamente și metode de diagnostic pentru COVID-19.

Această acțiune face parte din răspunsul coordonat al UE la amenințarea sănătății publice reprezentată de COVID-19.

Astfel, prin această sumă suplimentară, Comisia crește la 47,5 milioane EUR finanțarea lansată încă din luna ianuarie pentru a combate epidemia.

Dar ce s-a întâmplat de atunci? Finanțarea a permis selectarea a 17 proiecte care implică 136 de echipe de cercetare din întreaga UE și nu numai, care încep să lucreze la dezvoltarea de vaccinuri, noi tratamente, teste de diagnostic și dispozitive medicale menite să prevină răspândirea coronavirusului.

Una dintre direcțiile de cercetare se va concentra pe găsirea unui vaccin profilactic și a unui vaccin terapeutic, care vor fi utilizate pentru prevenire și, respectiv, pentru tratament, spune Comisia Europeană.

Apoi, importante sunt testele de diagnosticare rapidă la locul acordării asistenței medicale. Ideea este că, dacă lucrătorii sanitari aflați în prima linie vor reuși să pună un diagnostic mai rapid și mai fiabil, aceasta va avea ca rezultat reducerea riscului de răspândire a virusului.

Banii alocați de Comisie vor fi apoi orientați către noi tratamente, inclusiv detectarea și identificarea de molecule care ar putea funcționa împotriva virusului, utilizând inclusiv tehnici avansate de modelare și calcul.

Un alt aspect important este îmbunătățirea epidemiologiei și a sănătății publice, inclusiv pregătirea și răspunsul la apariția focarelor. Aceste proiecte vor contribui la dezvoltarea de sisteme de monitorizare mai bune pentru a preveni și pentru a controla în mod eficient răspândirea virusului, precum și pentru a contribui la evaluarea dinamicii sociale.

Toate acestea pot părea chestiuni teoretice dar, de fapt, sunt direcțiile pragmatice de răspuns.

Epidemia aceasta are o puternică încărcătură socială și politică. Măsurile de izolare și carantină, pe deplin justificate din punct de vedere tehnic, induc și ideea izolării, a respingerii celor considerați ”altfel” și care ar putea foarte ușor să fie considerați drept agenți patogeni. Nimic nou sub soare. Asta s-a întâmplat de nenumărate ori în decursul istoriei.

Pe de altă parte, Europa nu intră doar într-o cursă cu epidemia, ci face și un pariu pe termen mai lung.

În mod normal, fondurile alocate acum ar trebui să ne dea nu doar un vaccin și un tratament – acestea vor fi găsite, în cele din urmă, în Europa sau în altă parte. Dar ne vor putea da tuturor sentimentul că împreună, noi, europenii, putem face cu mult mai multe decât am putea face separat.

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

1 COMMENT

  1. Romania detine arma impotriva acestui virus.Pentru asta trebuie doar sa vii in Romania , Dar nu oricum. Trebuie occidentalul sa vina cu autocarul romanesc pe la giurgiu ,negru voda.. sau prin ce vama vrea dar cu trenul. Sa ajunga in orasele mici sau la sate sa se spele la ciusmea sau sa scoata apa cu galeata din fantana …sa o incalzeasca in aranie pe pirostrii cu peturi sau vreascuri adunate din padure si alergate de padurari.Sa se spele o data pe luna cu sapun de casa si lesie….sa manance saracie pe paine sau mamaligi cu jumari si sa bea spitrt medicinal tras prin paine Sa mearga la buda in dosul stanii sa-l alerge canii.Sa respire aerul poluat de industrii clandestine sa vada dealurile si muntii fara paduri sa-i alerge ursii si lighioanele suparate pentru jaful facut de cine? Sa se plimbe pe la marginea oraselor sa isi vada gunoaiele si sa bea apa din puturile contaminate…..sa beneficieze se tratamente in clinicile de stat jegoase si infecte si sa fie ingrijiti de repetentii angajati pe post de infirmiere si asistente…..sa dea in gropi prin orase sa manance legume si fructe importate de ei din gunoaie…… Restul il vor observa cand vin la tratament aici . Doar asa se vor imuniza si vor scapa de gripa. La final un mic traditional o tuica batrana fiarta cu piper si o injuratura sa iti mearga la suflet.

Leave a Reply