www.truestoryproject.ro va prezinta o analiza esentiala pentru momentul pe care-l traversam. E un diagnostic informational si institutional, pe plan national si european
Coronavirus a devenit o criză globală cu implicații individuale, societale, economice, politice și, deși nu încă evidente, geopolitice. Criza este încă departe de a fi conținută și, mai ales, înțeleasă în toate dimensiunile și implicațiile ei. Guvernele naționale și instituțiile internaționale sunt în acest moment preocupate, pe bună dreptate, să stopeze răspândirea epidemiei și să limiteze efectele acesteia în plan medical. Este foarte important, însă, să fie gândite, discutate și implementate măsuri pe termen mediu care să micșoreze impactul fenomenului Coronavirus în toate celelalte dimensiuni și la toate nivelurile.
Astfel:
La nivel național:
- România este țara europeană cu cel mai mare număr de cetățeni care muncesc în alte țări din UE, mai ales Italia. Dincolo de măsurile imediate care privesc limitarea răspândirii COVID-19 de către românii care, fie pentru sărbători, fie de frica virusului, se întorc acasă, există un aspect economic important. Românii care muncesc în Italia, dar și în alte țări europene, trimit acasă remitențe substanțiale, importante la nivel economic național, dar mai ales la nivel social. Scăderea inevitabilă a acestor remitențe, cu atât mai drastică cu cât criza se acutizează, va avea și acest impact social, încă necalculat dar care merită atenția autorităților.
- Coronavirus are un impact destabilizator major afectând securitatea națională, în sensul ei modern și larg, care transcede aspectele strict militare. CSAT ar trebui să analizeze și să recomande soluții pentru conținerea acestei crize, cu precădere în perioada sărbătorilor pascale, dar și pe termen mediu.
- În orice criză există o oportunitate. Instituțiile și companiile, atât private cât și de stat, au ocazia să testeze în această perioada munca de acasă a celor angajați ale căror responsabilități o permit. După continerea crizei se recomandă reanalizarea gradului de digitalizare al României și adoptarea de măsuri pentru creșterea acestuia, nu numai pentru evitarea eventualelor viitoare epidemii.
La nivel european:
- În mod evident întreaga economie globală este afectată de fenomenul Coronavirus, cu producții încetinite, comerț îngreunat, tranzacții financiare descurajate. Economia Uniunii Europene va avea și ea de suferit, dar unele țări vor fi mai afectate decât altele. În spiritul coeziunii europene, în care unii încă mai credem, dar și, pragmatic, pentru a conține efectele economice negative ale epidemiei, se impune crearea unui Fond European de Urgență pentru a sprijini economiile și sistemele medicale grav afectate de Coronavirus.
Dar cel mai important:
- Epidemia cu Coronavirus este incontestabil serioasă și cu mare potențial destabilizator. Dincolo de această realitate, Coronavirus este o criză informațională de proporții mondiale, posibilă ușurinței cu care informația circulă în zilele noastre și, mai ales, lipsei de educație informațională la nivel mondial. În afara aspectelor obiective ale crizei, populația este subiectul și victima unui număr foarte mare de informații în flux continuu, unele false, altele adevărate, cele mai multe pur și simplu inutile, flux care contribuie la exacerbarea dimensiunilor problemei, la creșterea sentimentului de nesiguranță personală și, ca efect final, la crearea panicii. Această criză va fi fost inutilă dacă guvernele naționale, UE și instituțiile internaționale nu analizează aceste aspecte, nu trag concluzii și nu găsesc politici de evitare sau conținere a infodemiilor viitoare.