Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat fiind despre modificarea legilor de funcţionare a serviciilor secrete, că nu intenţionează să redea serviciilor atribuţii în cazurile penale. “Nu intenţionez să modific sau să solicit modificarea legilor în sensul de a reveni la situaţia anterioară”, a spus el. Iohannis a adăugat că nu crede că în viitorul apropiat în Europa “vom avea un război de tipul războaielor mondiale din secolul 20 şi atunci trebuie să ne readaptăm strategia. Inamicul nu va mai veni cu tancul, ci cu dezinformare, nu o să vină cu atac cu arme de foc, ci cu atacuri cyber”. “Dar în toate cazurile forţele armate trebuie să fie pregătite să intervină şi atunci e clar că toată legislaţia de funcţionare trebuie modernizată”, a subliniat el.
Iohannis : “Serviciile secrete nu au ce cauta in justitie !”
Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, în conferinţa de presă, despre modificarea legilor de funcţionare a serviciilor secrete şi dacă va găsi soluţii pentru a reda dreptul serviciilor de a folosi probele în procesele penale.
“Nu intenţionez să am iniţiativă şi să redau serviciilor atribuţii în cazurile penale. Acestea se fac de către procurori. Serviciile secrete şi serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu. Ele se ocupă de problemele lor, iar dacă se sesizează posibile fapte penale, da, sesizează parchetul competent. Nu intenţionez să modific sau să solicit modificarea legilor în sensul de a reveni la situaţia anterioară”, a afirmat Iohannis.
Întrebat, de asemenea, dacă se va lucra şi la legea de funcţionare a Jandarmeriei ca să nu mai existe abuzuri precum 10 august 2018, iar la serviciile de informaţii va fi modernizată structura, Iohannis a explicat că în CSAT s-a hotărât “o nouă paradigmă”.
“Nu cred că în viitorul apropiat în Europa vom avea un război de tipul războaielor mondiale din secolul 20 şi atunci trebuie să ne readaptăm strategia. Inamicul nu va mai veni cu tancul, ci cu dezinformare, nu o să vină cu atac cu arme de foc, ci cu atacuri cyber. Dar în toate cazurile forţele armate trebuie să fie pregătite să intervină şi atunci e clar că toată legislaţia de funcţionare trebuie modernizată. Acest lucru a fost scris în strategia aprobată de CSAT. Acum ne apropiem prima dată de o situaţie foarte bună – avem strategia naţională, avem strategia de apărare, avem Carta albă a apărării, avem 2% din PIB timp de un deceniu şi trebuie finalizată întreaga acţiune cu modernizarea legislaţiei aferente. Da, inclusiv aceste modificări şi se vor opera în lege. Aştept ca noul Parlament să se apuce urgent de aceste chestiuni care sunt necesare”, a adăugat Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat marţi o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), în care a fost aprobată elaborarea Planului de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024. O prioritate strategică a acestui plan vizează asigurarea cadrului legal adaptat care include „revizuirea legislaţiei care vizează organizarea şi funcţionarea principalelor instituţii cu atribuţii şi responsabilităţi în ceea ce priveşte securitatea naţională, inclusiv Legea de organizare şi funcţionare a CSAT”.