ARTEXIM, organizatorul Festivalului Internaţional George Enescu, a informat astăzi Ministerul Afacerilor Interne în legătură cu anunţul făcut de o casă de licitaţii din Bucureşti cu privire la punerea în vânzare a unor bunuri şi manuscrise care au aparţinut compozitorului George Enescu şi care, potrivit specialiştilor, ar trebui să fie în patrimoniul naţional.
“ARTEXIM a solicitat MAI să sprijine clarificarea situaţiei, prin demersurile legale pentru a verifica provenienţa acestor bunuri şi dacă scoaterea la licitaţie respectă cadrul legal”, se arată într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.
Potrivit sursei citate, felul în care este anunţată scoaterea la licitaţie a acestor bunuri ridică numeroase semne de întrebare, pe care autorităţile trebuie să le verifice.
“Nu este cunoscută provenienţa acestor piese manuscrise, dintre care unele sunt inedite. Este specificată colecţia Romeo Drăghici, avocat prieten şi secretar personal, multă vreme, al lui Enescu. Dar Romeo Drăghici, totodată fondator şi primul director al Muzeului “George Enescu” şi mai ales legatarul său testamentar, a donat el însuşi mai multor fonduri publice – în primul rând Muzeului Enescu, apoi Arhivelor Naţionale şi Cabinetului de Muzică al Academiei Române – tot ceea ce rămăsese de la Enescu. Fidelitatea sa pentru orice a rămas de la Enescu (încredinţat lui direct, în 1946) sau a rămas în cuprinsul proprietăţilor din ţară ale lui Enescu (după moartea sa, în 1955, respectiv după 1968, la moartea soţiei lui Enescu) justifică, în contextul acestei licitaţii, examinarea juridică şi patrimonială cea mai atentă”, precizează ARTEXIM.
Organizatorul Festivalului Enescu susţine că “manuscrisul tragediei lirice (numită “piesa”) Oedipe, cu preţ de pornire la 100.000 euro şi evaluat a fi adjudecat la 300.000 euro, este şi “mai problematic”.
“Oedipe, după standardele creatorului său şi ale muzicologiei internaţionale, este reuşita supremă a lui Enescu. Casa “Historic” nu menţionează nici dimensiunile, nici datarea, nici traseul partiturii, iar cele câteva fotografii plasate pe site-ul licitaţiei justifică ele însele un control, ştiut fiind că un asemenea document nu poate lua calea unei colecţii private, căci angajează la cel mai înalt nivel responsabilităţile patrimoniale maxime ale Statului român”, arată ARTEXIM.
Totodată, conform ARTEXIM, vioara menţionată a fi un Guarneri dăruit lui Enescu de Casa Regală, la o dată şi într-un context complet neclare, este un instrument care nu apare în familia viorilor bine-cunoscute pe care a cântat de-a lungul vieţii Enescu (în principal patru, fiind cunoscute un număr de douăsprezece, printre care aceasta de la 1885 nu figurează), putându-se presupune că este vorba de o “informaţie falsă”, câtă vreme nu există dovezi clare să susţină aserţiunile organizatorului.
“Astfel de practici asociate celor mai importante fonduri de patrimoniu cultural din ultimii 150 de ani au fost sesizate şi la licitaţiile anterioare. În decembrie 2019 şi în aprilie 2021, Casa de licitaţii “Historic” a organizat două licitaţii cu manuscrise care i-au aparţinut lui Mircea Eliade, unele inedite, altele defectuos editate. Cele două licitaţii cu fonduri din colecţia Mircea Handoca, obţinute de acesta fraudulos înainte de decembrie 1989 şi niciodată restituite circuitului public, au fost blocate în urma presiunii publice. Astfel, majoritatea loturilor din licitaţia din 4 aprilie 2021 au fost cumpărate – prin drept de preemţiune – de Academia Română pentru Biblioteca Academiei Române, dar numai după ce a fost anulat un drept de preemţiune obţinut în condiţii neclare de Casa “Historic” de la Arhivele Naţionale. Similitudinea între risipirea tezaurului de manuscrise Eliade şi risipirea tezaurului de manuscrise Enescu devine tot mai documentabilă”, mai susţine ARTEXIM.
Casa de Licitaţii Historic a anunţat pe site-ul său organizarea, în data de 22 septembrie, a licitaţiei “George Enescu. Univers şi Creaţie”, în care se regăsesc 190 de loturi, printre care o partitură-manuscris a operei Oedipe şi o o vioară ce a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României.
Vineri, Ministerul Culturii va verifica originea unor bunuri din cadrul licitaţiei Enescu, anunţată de Casa de Licitaţii Historic, pentru 22 septembrie.
“Am luat la cunoştinţă de licitaţia bunurilor presupuse a aparţine maestrului George Enescu. Am contactat telefonic Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti care mi-a comunicat faptul că, în cursul zilei de 18 august 2021, s-a depus o solicitare de clasare pentru două bunuri aparţinând maestrului Enescu, respectiv o partitură şi o vioară. Dosarul pentru partitură îndeplineşte toate condiţiile prevăzute de lege pentru analiza în vederea clasării, urmând ca pentru celălalt dosar să se aducă completări. În termen de cinci zile de la data depunerii, dosarul va ajunge la Ministerul Culturii. Totodată, voi lua legătura cu Muzeul Naţional “George Enescu” pentru a verifica originea acestor documente. Voi reveni cu detalii”, a scris vineri, pe Facebook, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, citat de Agerpres.