Papa Francisc a declarat marţi că crucea nu trebuie folosită ca simbol politic şi i-a avertizat pe creştini să nu încerce să fie triumfalişti, în ceea ce pare a fi o critică faţă de utilizarea religiei în scopuri partizane, relatează Reuters.
Papa Francisc s-a deplasat în oraşul Presov, din estul Slovaciei, unde a participat la o slujbă lungă cunoscută sub numele de Sfânta Liturghie, un rit bizantin utilizat de catolicii răsăriteni şi de bisericile ortodoxe.
Papa şi-a construit predica în jurul temei identităţii creştine, afirmând că crucile şi crucifixele au fost adesea folosite în mod superficial de creştini.
Vorbind în faţa a circa 30.000 de credincioşi, el a spus că mulţi creştini au crucifixe şi cruci la gât, pe pereţii caselor, în maşini şi în buzunare, dar nu au o relaţie reală cu Iisus.
“La ce foloseşte acest lucru, dacă nu ne oprim să ne uităm la Iisus cel crucificat şi nu ne deschidem inimile către el?”, a spus Suveranul Pontif.
“Să nu reducem crucea la un obiect de devoţiune, cu atât mai puţin la un simbol politic, la un semn de statut religios şi social”, a adăugat el.
În 1950, la Presov, autorităţile comuniste i-au forţat pe catolicii de rit oriental, care se supuneau papei, să se alăture bisericii ortodoxe. Unii dintre aceşti clerici catolici răsăriteni care au refuzat au fost încarceraţi.
“Crucea nu este un steag pe care să-l fluturăm, ci sursa pură a unui nou mod de viaţă”, a spus papa Francisc, adăugând că un credincios adevărat “nu vede pe nimeni ca pe un duşman, ci pe toată lumea ca pe un frate sau o soră”.
Un număr de partide politice din Europa, printre care mai multe formaţiuni de extremă dreapta din Est, folosesc cruci pe steagurile lor sau alte reprezentări, scrie Agerpres.