Rabdarea noastra va fi pusa la grea incercare.
Vom fi testati sa vedem cat suntem de solidari, de puternici, de rezistenti in fata unei agresiuni pe multiple coordonate : hibrid, militar, energetic, stabilitate sociala si politica interna.
O parte din aceste mari provocari se deruleaza deja in #Romania prin forte care promoveaza ura, tensiunea permanenta, conflictele, ciocniri de strada si detasamente de provocatori. Ei au indus deja o stare de asalt cvasi-permanent la adresa democratiei, populatia fiind afectata o data in plus si dupa 2 ani de stres si emotii puternice in urma pandemiei, ce a amplificat nelinistile romanilor.
—————————————————————
Criza gazului pentru Europa este unul dintre principalele subiecte ale presei internaționale. Dat fiind conflictul cu Rusia pe tema Ucrainei, politicienii germani se așteaptă la o perturbare a livrărilor de gaz rusesc, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.
“Pentru Rusia, iarna este momentul potrivit să pornească la război. Pământul e înghețat, tancurile înaintează bine, iar politicienii occidentali se uită îngrijorați la trupele pe care președintele Vladimir Putin le comasează în jurul Ucrainei. Din punctul de vedere al Moscovei, iarna este totodată și anotimpul potrivit pentru un război economic. Atunci când e frig, Europa este dependentă de gazul rusesc chiar mai mult decât de obicei”, mai arată Frankfurter Allgemeine Zeitung, scrie rador.ro.
Publicația spaniolă El Pais scrie că liderii UE discută în acest zile despre pachetul de sancțiuni economice la adresa Rusiei dacă Moscova începe o nouă invazie în Ucraina. Potrivit sursei citate, printre sancțiunile luate în calcul se numără inclusiv stoparea importurilor de gaze și petrol din Rusia, care ar urma să fie înlocuite cu surse alternative. În paralel, banca americană de investiții Goldman Sachs avertizează că oprirea livrărilor ruse de gaze ar provoca o creștere majoră a prețurilor în UE.
UE nu exclude oprirea achiziției de petrol și gaze rusești, care acoperă acum 26%, respectiv 40%, din importurile europene ale acestor hidrocarburi. Dependența energetică a UE a făcut ca până de curând renunțarea la importurile din Rusia să fie de neconceput. Dar dezvoltarea surselor regenerabile și posibilitatea importului de gaz lichefiat din alte țări a schimbat recent scenariul.
Banca americană de investiții Goldman Sachs arată însă într-o analiză citată de Bloomberg că o decizie de oprire a importurilor din Rusia ar avea un impact enorm asupra prețurilor – oricum ridicate la niveluri fără precedent. Astfel, Goldman Sachs respinge posibilitatea unei astfel de sancțiuni și arată că, chiar și în actualele condiții de piață, criza prețurilor din piața energetică europeană va mai dura încă trei ani.
Regatul Unit susține că Rusia pune la cale un complot vizând înlocuirea guvernului din Ucraina, scrie The Wall Street Journal. „Regatul Unit afirmă că ar fi descoperit un complot al Rusiei vizând instalarea în Ucraina a unui guvern care să îi fie prietenos, britanicii sprijinind astfel o estimare anterioară a Statelor Unite, din care reieșea că Kremlinul plănuiește înlăturarea de la putere a conducerii din țara vecină”. “Deținem informații din care reiese că guvernul rus caută să instaleze la Kiev un guvern prorus și se gândește totodată dacă să invadeze și să ocupe Ucraina”, au afirmat, sâmbătă, într-o declarație cei de la Foreign Office.
Pentagonul anunță un nou exercițiu naval NATO în Marea Mediterană, scrie publicația spaniolă ABC. Manevrele, după cum a raportat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, “au fost planificate încă din 2020, dar au fost amânate de pandemie și nu au legătură cu escaladarea tensiunii în conflictul dintre Rusia și Ucraina”. La rândul ei, Rusia a anunțat exerciții navale „la scară largă. Peste 140 de nave de război și aproximativ 10.000 de militari vor lua parte la testele militare din ianuarie și februarie în Oceanele Atlantic, Arctic, Pacific și Marea Mediterană”, mai scrie publicația spaniolă ABC.
Şeful marinei germane demisionează după ce a cerut „respect” faţă de Putin, scrie La Libre Belgique. Kay-Achim Schönbach a demisionat din funcţie după afirmaţii controversate despre criza din Ucraina, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării. Viceamiralul, care calificase între altele drept “inepţie” ideea că Rusia vrea să invadeze Ucraina, îşi va părăsi funcţiile „cu efect imediat”, a precizat purtătorul de cuvânt pentru AFP, citat de Rador.