Tineti minte scandalul vita kobe? Cel in care s-au descoperit cheltuieli revoltatoare pe mincare, bautura si cosmetice de lux la cabinetului primului ministru Mihai Razvan Ungureanu?
Iata varianta greceasca :
O agenţie de control din Grecia a descoperit în urma verificărilor cheltuieli nejustificate ale autorităţilor elene, printre care achiziţia de trabucuri cubaneze de către ministere, petreceri şi înmormântări de lux sau facturi uriaşe la electricitate pentru clădiri nefolosite.
Într-un astfel de caz, Fondul Unificat de Asigurare a Liber-Profesioniştilor a organizat o petrecere de 33.500 de euro, în timp ce primăria din Ormylia a cheltuit 6.000 de euro pentru felicitări de sărbători, potrivit autorităţii de control a administraţiei publice din Grecia, citată de portalul GreekReporter.
Totodată, primăria din Loutraki Perachoras a acordat burse de câte 13.000 de euro studenţilor merituoşi, folosind fonduri ale statului.
Aceste cheltuieli sunt însă departe ca valoare de factura de 300.000 de euro plătită în vara anului trecut de facultatea de filosofie a unei universităţi de stat pentru că a lăsat lumina aprinsă într-o clădire goală.
O sumă şi mai mare, de 4,8 milioane de euro, a fost cheltuită pe designul site-urilor pentru servicii publice în Grecia.
Agenţia de control a descoperit şi alte cheltuieli inutile, precum o factură de 4.500 de euro la primăria din Pireu pentru un portret al unui fost primar decedat, în timp ce autorităţile din Glyfada au cheltuit 37.000 de euro pentru înmormântarea fostului edil al localităţii.
La compania de stat de distribuţie de electricitate PPC, inspectorii au aflat că în perioada 2008-2010, unii membri ai sindicatului au pus la cale o schemă de 1,2 milioane de euro pentru a-şi finanţa călătorii în locaţii exotice de pe glob.
Grecia a trecut prin şase ani de recesiune puternică, care a afectat semnificativ nivelul de trai al populaţiei. Atorităţile estimează că economia va reveni pe creştere în acest an.
Statul elen a fost nevoit să adopte măsuri dure de austeritate, inclusiv concedieri în sectorul public şi tăieri de salarii, după ce a fost salvat de la colaps financiar cu împrumuturi masive de la statele zonei euro şi FMI. Grecia a primit două astfel de pachete de împrumuturi începând din 2010, în valoare totală de 240 de miliarde de euro.
Guvernul a fost nevoit să apeleze la ajutorul extern, condiţionat de austeritate şi reforme, după ce nu a mai putut refinanţa datoriile pe piaţa internaţională, din cauza îndatorării foarte ridicate.