Confirmarea faptului ca Rusia razboinica si invadatoare nu doreste numai Donbas-ul si Crimeea furate de la Ucraina este in stirea France Presse pe care o redau in continuare.

Pe langa reafirmarea clara a dorintei de a omora civili ucraineni pe banda rulanta la fel cum au facut-o de 2 luni de cand au inceput razboiul, un general implicat in atacuri spune clar alte obiective.

Primul, sufocarea Ucrainei prin ocuparea sudului, a porturile ce asigura exporturile acestei tari, esentiale pentru supravietuirea ei economica.

Al doilea, ocuparea militara si a unei regiuni din Republica Moldova – Transnistria. O pseudo-republica separatista, intretinuta militar si financiar de Moscova de 30 de ani.

Al treilea, proiectarea intregii forte agresive de razboi in tot bazinul Marii Negre, in perspectiva unei campanii de destabilizare securitara masiva in bazinul acestei mari, care devine un areal de confruntare strategica.

Al patrulea, amenintarea directa asupra Europei si a intregii lumi, sa nu indrazneasca sa se opuna invaziilor rusesti si razboiului ce genereaza mii de morti saptamanal. Pentru ca ei, invadatorii rusi, sunt gata prin minciuna, manipulare, agresiune, razboi si moarte sa duca acest urias conflict dincolo de granitele Ucrainei.

Stirea AFP preluata de Agerpres :

Rusia vizează, în faza a doua a operaţiuni sale militare în Ucraina, să preia controlul deplin în Donbas şi în sudul Ucrainei pentru a dispune de un coridor terestru spre Crimeea, a afirmat vineri comandantul adjunct al Districtului militar central al Rusiei, citate de agenţiile de presă ruse, preluate de AFP şi Reuters.

‘De la debutul fazei a doua a operaţiunii speciale, fază care a început acum două zile, unul din obiectivele armatei ruse este să stabilească un control total asupra Donbasului şi a sudului Ucrainei’, a declarat generalul Rustam Minnekaiev.

‘Aceasta va permite asigurarea unui coridor terestru spre Crimeea, precum şi să se pună presiune asupra infrastructurilor vitale ale economiei ucrainene, porturilor de la Marea Neagră pe unde se fac livrările de produse agricole, metalurgice’, a adăugat el, cu prilejul unei reuniuni cu şefi de întreprinderi ai complexului militaro-industrial la Ekaterinburg.

Potrivit AFP, aceste declaraţii par să confirme că Rusia vizează să preia controlul şi asupra Odesei, cel mai mare port din Ucraina şi al treilea oraş al ţării.

Conform generalului Minnekaiev, controlul sudului Ucrainei va permite de asemenea să se vină în sprijinul separatiştilor proruşi din Transnistria.

‘Controlul sudului Ucrainei înseamnă totodată un culoar spre Transnistria, unde observăm de asemenea cazuri de oprimare a populaţiei rusofone’, a spus el.

Kremlinul îşi prezintă ofensiva lansată în Ucraina la 24 februarie ca o operaţiune pentru a proteja populaţiile rusofone şi susţine că nu vrea să ocupe Ucraina, dând asigurări că misiunea vizează de fapt ‘eliberarea’ Donbasului împreună cu aliaţii să separatişti din această regiune.

‘Vom lupta cu toată lumea, în acest moment, aşa cum în Marele Război Patriotic (numele dat de Rusia celui de-al Doilea Război Mondial, n.red.), toată Europa, toată planeta era atunci împotriva noastră. Este acelaşi lucru acum, ei nu au iubit niciodată Rusia’, a mai declarat generalul Minnekaiev.

Tot vineri, Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat că în cursul nopţii au fost lovite 58 de ţinte militare în Ucraina, printre care locuri unde erau concentrare trupe, depozite de combustibili şi echipament militar, transmite Reuters.

Au fost lovite de asemenea, cu ajutorul rachetelor de înaltă precizie, trei ţinte ce au inclus un sistem de apărare antiaeriană S-300 şi o mare concentrare de trupe ucrainene cu echipamentul din dotare.

Reuters menţionează că informaţiile nu pot fi verificate din surse independente.

Vineri, vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a transmis pe Telegram că în cursul zilei nu vor fi organizate culoare umanitare ‘din cauza riscului care ameninţă traseele noastre’.

‘Mă adresez tuturor celor care aşteaptă să fie evacuaţi: aveţi răbdare, vă rog, ţineţi-vă bine!’, a îndemnat ea în mesajul citat de AFP.

#Rusia, #amenintare, #razboi, #Europa

ONU a acuzat vineri armata rusă de acţiuni în Ucraina ce ‘pot intra sub incidenţa crimelor de război’ după invazia declanşată la 24 februarie, şi a constatat că dreptul umanitar ‘a fost aruncat peste bord’, transmite AFP.

‘În ultimele opt săptămâni, dreptul umanitar internaţional nu doar a fost ignorat, ci pur şi simplu a fost aruncat peste bord’, a declarat Michelle Bachelet, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, citată într-un comunicat difuzat vineri.

‘Forţele ruse au bombardat în mod nediscriminatoriu zone populate, omorând civili şi distrugând spitale, şcoli şi alte infrastructuri civile, tot atâtea acţiuni ce pot intra sub incidenţa crimelor de război’, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt Ravina Shamdasani, în briefingul de presă regulat susţinut la sediul ONU din Geneva.

‘Revine unei Curţi de justiţie să stabilească în cele din urmă dacă acesta este cazul, dar există tot mai multe probe că sunt comise crime de război’, a indicat ea.

‘Ceea ce am văzut la Kramatorsk, în zona controlată de guvern la 8 aprilie, când submuniţii au lovit gara, omorând 60 de civili şi rănind alţi 111, este emblematic pentru incapacitatea de a adera la principiul de distingere (între civili şi militari), la interdicţia de a purta atacuri nediscriminatorii şi la principiul de precauţie ce e înscris în dreptul umanitar internaţional’, a declarat Michelle Bachelet, acuzând indirect Rusia.

Dacă Ravina Shmadasani nu a exclus ca partea ucraineană să fi încălcat dreptul umanitar în anumite ocazii, ea a insistat că ‘foarte marea majoritate a acestor încălcări, şi de foarte departe, sunt atribuibile forţelor ruse’.

Ea a mai afirmat că 92,3% din numărul victimelor înregistrate de serviciile Înaltului Comisariat ‘sunt atribuibile forţelor ruse, ca şi alegaţiile de omor şi execuţii sumare’.

Purtătoarea de cuvânt a mai spus că inspectorii ONU au documentat, în timpul unei misiuni pe 9 aprilie, ‘omorârea, inclusiv în anumite cazuri prin execuţie sumară’ a 50 de civili în oraşul Bucea, unde forţele ruse sunt acuzate că au comis zeci de omoruri, acuzaţii respinse de Moscova.


Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a afirmat vineri, într-o declaraţie de presă comună cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, după o întâlnire care a durat mai mult de o oră, că Ucraina trebuie să câştige războiul cu Rusia şi s-a declarat convins că va câştiga. La rîndul său şi şeful diplomaţiei ucrainene a declarat că nu are niciun dubiu că Ucraina va câştiga această bătălie în primul rând datorită curajului ucrainenilor şi apoi datorită prietenilor care ajută ţara sa. Kuleba a reînnoit apelul de a oferi Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a-l învinge pe Vladimir Putin. “Ajutorul vostru înseamnă ajutor pentru voi. Voi ne daţi ceea ce avem nevoie, iar noi îl ţinem pe Putin în Ucraina şi îl învingem acolo”, a punctat el.

“Bine ai venit în Bucureşti, bine ai venit la MAE, din nou. Sunt bucuros că am avut oportunitatea să ne vedem din nou şi să discutăm personal în timpul acestor timpuri dificile. Am avut un dialog substanţial pe care îl vom continua după această conferinţă de presă, un dialog despre situaţia de securitate din Ucraina, după agresiunea militară şi ilegală a Rusiei. Am pledat din nou pentru suveranitatea şi independenţa teritorială a Ucrainei şi asupra faptului că cetăţenii ucraineni trebuie să lupte împotriva acestei agresiuni. Îmi exprima condoleanţele şi regretul meu profund pentru victimele şi distrugerile materiale din Ucraina care au avut impact negativ asupra cetăţenilor din Ucraina”, a declarat ministrul de Externe român.
El a afirmat: “Suntem alături de poporul ucrainean. Cei care au murit în Ucraina sunt fraţii şi surorile noastre, părinţii şi copiii noştri. Aceste crime nu trebuie să rămână nepedepsite şi România susţine o anchetă internaţională asupra acţiunilor Rusiei. De asemenea, am reacţionat prompt, încă de la începutul invaziei ruse de a oferi ajutor refugiaţilor ucraineni. Acum avem peste 100.000 de refugiaţi în România. Am susţinut copiii aflaţi în situaţii speciale, am deschis piaţa muncii, am oferit transport gratuit, posibilitatea studenţilor şi elevilor să studieze aici. Toţi cetăţenii ucraineni din România vor fi trataţi cum trebuie”.
“Ucraina trebuie să câştige acest război şi sunt convins că îl va câştiga”, a precizat Bogdan Aurescu.
Aurescu a amintit modul în care au fost susţinuţi refugiaţii ucraineni sosiţi în România. De asemenea el vorbit despre spijinul pentru aderarea Ucrainei la UE.
Alte teme ale discuţiei celor doi miniştri au fost deschiderea mai multor puncte de frontieră pentru a facilita schimbul bunurilor, chestiunile legate de energie.
“Am vorbit şi despre faptul că legăturile puternice dintre ţările noastre sunt susţinute şi de minorităţile noastre înrudite. (…) Convingerea mea e că prin eforturi comune vom consolida relaţiile bilaterale. Această perioadă complexă şi cu acest război nu au făcut decât să ne apropie”, a afirmat Aurescu.
“Trebuie să acordăm sprijin Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei că trebui să fie membre cu drepturi depline ale UE. Vom susţine activ Ucraina în tot acest proces complex. Am vorbit despre redeschiderea ambasadei României în Kiev şi l-am informat pe ministru despre această decizie. Sper că pregătirile se vor finaliza curând şi vom relua acţiunile diplomatice în Kiev”, a mai spus ministrul român de Externe.
“Apreciez că m-aţi primit înaintea sărbătorilor de Paşte. Este un alt exemplu al prieteniei sincere pe care o au cele două ţări. Subscriu la ceea ce a spus omologul meu român. De fiecare dată când preşedintele Putin încearcă să oprească Ucraina în dezvoltarea ei, în integrarea ei europeană, nu reuşeşte decât să accelereze acest proces. Ceea ce se întâmpla acum nu e doar o nouă încercare a Rusiei să îşi menţină influenţa în această parte a Europei, este şi bătălia finală pentru dreptul tuturor naţiunilor europene, nu e doar despre Ucraina, e şi despre Georgia şi Republica Moldova. E vorba de oportunitatea de a trăi în pace şi prosperitate. Nu am dubii că vom câştiga această bătălie şi Ucraina va ieşi victorioasă. Sunt două componente necesare ca să reuşim – primul este energia ucrainei şi al doilea este sprijinul altor ţări. Victoria este tot mai aproape. Aş dori să mulţumesc Guvernului României că a avut o strategie deşteaptă de a sta alături de Ucraina. Cu toţii împărţim Marea Neagră şi acest război este şi despre securitatea la Marea Neagră. Securitatea noastră e şi a voastră. Ne ajutaţi pe noi, vă ajutaţi şi pe voi. Cel mai bun mod de a îl opri pe Putin este de a oferi Ucrainei tot ce are nevoie. Voi ne daţi ceea ce avem nevoie, iar noi îl ţinem pe Putin în Ucraina şi îl învingem acolo”, a afirmat şeful diplomaţiei ucrainene, scrie news.ro

Parlamentul de la Chișinăua interzis recent simbolurile invaziei ruse „V”, „Z”, precum și panglica bicoloră „Sf. Gheorghe”. Președintele Maia Sandu a promulgat legea marți, 19 aprilie.

Opoziția pro-rusă spune că nu recunoaște această lege și cheamă populația să iasă, de 9 mai („Ziua Victoriei”), la o manifestație cu panglica prinsă la piept. Partidul Socialiștilor îi asigură pe cei care vor încălca legea că le va acorda „asistență juridică deplină fiecărui locuitor care va considera că e de datoria sa să poarte panglica Sf. Gheorghe pe 9 mai”. În paralel, unii deputați de stânga apar live pe platformele propagandistice de la Moscova cu mesaje ce alimentează dezbinarea și ura. Ei zâmbesc satisfăcuți și dau din cap atunci când propagandiștii lui Putin spun că Moldova va fi sfârtecată de Rusia și că va rămâne fără gaze de la 1 mai.

Maia Sandu: Datoria noastră era să păstrăm această pace, dar nu am reuşit

După promulgarea legii care interzice simbolurile invaziei ruse în Ucraina, Maia Sandu a susținut un brifing în cadrul căruia a menționat că Moldova nu are nevoie de „simboluri care ne învrăjbesc”, pentru că „este o țară a păcii”: Modificarea legislației cu privire la unele semne și litere care sunt folosite de armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea, în continuare, să-i comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al doilea război mondial”, a explicat șefa statului.

Potrivit ei, „specularea victoriei din 1945 pentru a promova, astăzi, o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri, care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem trăi în pace. Datoria noastră era să păstrăm această pace, dar, din păcate, nu am reuşit”. (…) „Nu putem accepta folosirea, în țara noastră, a simbolurilor care înfățișează, reprezintă sau sprijină invazia rusă în Ucraina. Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi. Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani – ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini și acțiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferințele altor milioane de refugiați și care îndeamnă la teroare, distrugeri și violuri. Nu putem admite mesaje care denaturează informația despre război – e revoltător și inuman să învinuiești victimele de suferinţele proprii”, a menționat Maia Sandu.

„Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine – sau chiar azi – pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca aceia care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, holocaustul sau deportările. (…) Cei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conștiința noastră și pentru a semăna vrajbă și divizare în societate vor plăti dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal și dezgustător. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizați”, a mai spus președintele moldovean.

Ambasada Rusiei spune că interzicerea panglicii afectează mișcarea spre pace

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova susține că interzicerea panglicii Sf. Gheorghe afectează „mișcarea spre pace și prietenie dintre cele doua țări”. Ambasada menționează că panglica bicoloră  păstrează memoria a milioane de oameni care au murit în lupta împotriva fascismului și nazismului în Europa. „Încercarea de astăzi, de a crea o nouă realitate fictivă a acelor evenimente, bazate pe un atac ideologic la normele morale, privează popoarele noastre de dreptul la o memorie istorică sigură, îngreunează trecerea spre pace și prietenie”, se arată în reacția Ambasadei Rusiei în Republica Moldova.

Separatiștii de la Tiraspol s-au pomenit izolați și strigă: „Blocadă!”

Deși, aparent, mai timid decât înaintea invaziei rusești asupra Ucrainei, și regimul separatist de la Tiraspol pare să-și recapete „vocea” în ultimele două săptămâni, în special după ce Ucraina a blocat orice mișcare prin segmentul de frontieră pe care îl are cu regiunea transnistreană. Acum singura legătură, inclusiv comercială, a regiunii transnistrene cu restul lumii este prin Republica Moldova, iar aceasta înseamnă legalizarea actelor și condiții egale cu agenții economici din Republica Moldova. Businessul din Transnistria nu a funcționat niciodată în ultimii 30 de ani cu acte în regulă. Prin urmare, regimul separatist percepe necesitatea legalizării afacerilor la Chișinău ca pe o „blocadă economică”.

Și dacă în raport cu Ucraina, exponenții regimului separatist de la Tiraspol afișează acum un ton umil, în ceea ce privește dialogul cu Chișinăul administrația separatistă din stânga Nistrului a rămas la fel de neprietenoasă, ne-a spus vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrean: „Canalul de dialog este deschis, dar conținutul este blocat. Mesajul în ceea ce privește Chișinăul este neprietenos în continuare – așa cum a fost întotdeuna”, susține Serebrean. Regimul de la Tiraspol nu uită să accentueze ideea despre independență și insistă în continuare că ar exista „teritorii temporar controlate” de Republica Moldova – aluzie făcându-se la cele opt comune – şase din stânga Nistrului și două din dreapta (Copanca și Varnița) pe care Tiraspolul le consideră parte a republicii separatiste. „Poate că aceste lucruri erau spuse și anterior, dar contextul în care se spun acum le dă o altă lectură. Adică, puse în peisajul actual, vedem mai reliefat aceste declarații. Deci, nu putem spune că s-a temperat mesajul Tiraspolului la adresa noastră. Nu este mai prietenos!”, a conchis vicepremierul moldovean, scrie dw.de

3 COMMENTS

  1. Mi sese pare ca am calculat si interpretat secretul vietii acestui individ, nu imi amintesc exact. Despre putin am mai scris, ce scriu este cat se poate de clar si vizibil pentru ca e vorba de datele lui personale, nu e bascalie! Am mai spus aici, putin la 59 ani, adica in 2011, a avut ultima performanta dar ajutat sau prin altii santajandu-i, dupa care, a inceput caderea sanatatii, mai mult singur si insingurat(totul e la vedere, nu poate ascunde manifestarile care se vad pe mecla si fizic), nu se poate concentra pentru hotarari certe, nu poate gandi decat in parametri minuscului, da hotarari in doi peri si aiurea, la 70 bastoane pare a gi la mana domnului, dar, daca medicii il trateaza bine si in gorta pentru a mai ramane in viata cel putin 10 ani, e avantajul lui ca persoana. Poate il impaiaza sa il aiba etern in palat sau in catacomba in care sta ascuns in perioade in care, real, nu se simte bine din punct de vedere al sanatatii. Pentru 2022 acelasi individ: va amintiti ca in ianuarie si februarie toti spuneau ca e ascuns, nu iese la vedere, era palma divina pe sanatate care l-a tinut departe de ochii cetatenilor. Acum in mai, exista psihoza apasatoare fur pentru actiunea in curs sa iasa victorios ceea ce ii pune la pamant sanatatea, este vizibil! Sa vedem in mai ce mai apare karmic peste acest individ, oricum ucraina ii termina sau distruge definitiv sanatatea si nu ii convine, posibil sa isi ia drumul spre crinii popesti, nu se opreste din prostiile facute sub nicio forma. Spun ca e posibil, pentru ca, chinul, karma si scremerea lui se transforma in karma pentru cei care sunt obligati sa execute indiferent de riscuri, de la sfarsitul lui mai cam il trage pamantul(calcul si interpretare numerologic), si pana la sfarsitul amului asta, mai are un hop grav(septembrie si octombrie=insingurarea, singuratatea, pierderile pe banda rulanta+)dar in linia vietii ca individ, pare ca nu are scapare decat cu medicii de urgenta. Medicii sunt cei care il mai pot salva sau impaia sa ramana etern. Tot ce am scris se vede clar cu ochiul liber pe mecla si fizicul lui. E interpretare pe scurt a cifrei destinului acestui individ. Pentru ca ai spus ca anul trecut un american a avut probleme cu putin, vreau sa iti spun ca in noiembrie, putin, era la mana duhului sfant din cauza karmei personale=lectia de viata reala pe care nu a invatat-o dupa ani si ani. Arogant si idiot, psihopatul se credea cel mai cel de pe pamant dar in noiembrie si decembrie era varza mental, doar ordona si santaja fara baza reala. 33 inseamna amul mesterulii dar e karma dubla aparuta cu lovituri puternice din senin pe sanatate, ceea ce se si vede. Primele luni ale fiecarui an le incepe cu cifra 3 si apasarea e 7-karma la fel in 2021 au fost iunie si iulie identic cu primele doua luni, spontan cu lovituri neasteptate dar dure. Nu ma joc cu cifre pentru manipulare, este realitatea interpretata si simtita in timpul interpretarii. Eu nu cred ca putin va reusi sa se insanatoseasca, se va chinui pana la ultima sufkare imbibata de ura viscerala.

  2. Il luam spre analiza pe individ, 01.03.1957=65 ani. Oare cata protectie divina mai primeste individul? Un psihopat dezechilibrat mental si familial care pe unde calca sau trece face dezastru contra unor sume financiare uriase, dar minte si executa de nu iti vine sa crezi, pana il prinde putin si il ascunde! Pare ca au urmat aceeasi scoala, aceleasi cursuri la de oricare nivel baza invataturii fiind Limba Minciunilor. Ce simt si vad eu: sa iasa in aer cu militarii la lupta, oare indrazneste? E capacit definitiv. Ucraina va rezista daca militarii au ce le trebuie, sa fie clar.

  3. Ok. Vocaliza si iar vocaliza. Eu am citit printre randuri cateva scrieri pe instagram ale ucrainienilor care lupta pe front, inclusiv militari, adaugand si declaratiile repetate ale lui zelensky ca rusia va plati pentru tot, plus cerinta masiv de armament de la europa si occident, pare ca deja ucrainienii au pus la cale un plan la care nimeni nu il stie si nimeni nu il descifreaza! Pare ca ucrainienii sunt hotarati sa intre putin in rusica sa ii bage in sperieti pentru totdeauna, sa se invete minte sa nu mai intre in tari fara acceptul cetatenilor care locuiesc in acea tara. Asta e un pas, alt proiect sigur ucrainean “ataca si distrug toate bazinele si locurile cu gaze pentru ca au invatat lectia de la rusia” despre asta pare ca e sigur, mai vedem ce urmeaza pana pe 9-10 mai. Eu nu pot acum sa vitesc printre borbe si cuvinte live pentru ca nu am resurse aici, dar cand ajung peste cateva zile, putune la numar, la destinatie, o sa stau cu ochii pe tv sa vad exact despre ce este vorba. La ora actuala, puterea mintii si gandului sunt indreptate spre rezistenta si putere ravasitilor deocamdata nevinovati.

Leave a Reply