Preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola a anunţat, luni, lansarea unei anchete interne după ce vicepreşedinta PE cu atribuţii suspendate, Eva Kaili, este anchetată de justiţia belgiană pentru suspiciuni de corupţie. „Trebuie să-mi aleg cuvintele cu atenţie, într-un mod care să nu pună în pericol investigaţiile în curs sau să submineze prezumţia de nevinovăţie. Şi aşa voi face. Iar dacă furia şi mâhnirea mea nu sunt evidente, vă rog să fiţi siguri că sunt foarte prezente – împreună cu hotărârea mea ca acest Parlament să devină mai puternic. Democraţia europeană este atacată”, a adăugat Metsola.

„Cred că nu exagerez prin a spune că ultimele zile au fost printre cele mai lungi din cariera mea. Trebuie să-mi aleg cuvintele cu atenţie, într-un mod care să nu pună în pericol investigaţiile în curs sau să submineze prezumţia de nevinovăţie. Şi aşa voi face. Iar dacă furia şi mâhnirea mea nu sunt evidente, vă rog să fiţi siguri că sunt foarte prezente – împreună cu hotărârea mea ca acest Parlament să devină mai puternic. Nu vă înşelaţi. Parlamentul European, stimaţi colegi, este atacat. Democraţia europeană este atacată. Iar societăţile noastre deschise, libere şi democratice sunt atacate. Duşmanii democraţiei pentru care însăşi existenţa acestui Parlament este o ameninţare, nu se vor opri de la nimic. Aceşti actori maligni, legaţi de ţări terţe autocratice, sunt suspectaţi că au înarmat organizaţii noeguvernamentale, sindicate, persoane fizice, asistenţi şi membri ai Parlamentului European, într-un efort de a ne submina procesele democratice. Planurile lor rău intenţionate au eşuat. Serviciile noastre, de care sunt incredibil de mândră, colaborează cu autorităţile naţionale de aplicare a legii şi cu autorităţile judiciare relevante pentru a distruge această presupusă reţea infracţională de ceva timp”, a declarat Roberta Metsola, luni în plenul Parlamentului European.

Ea a adăugat că a acţionat „sincronizat cu autorităţile pentru a ne asigura că toate etapele legale sunt respectate, că toate informaţiile sunt păstrate şi că, acolo unde este necesar, echipamentele IT sunt securizate, birourile sunt sigilate şi pot fi efectuate percheziţii la domiciliu”.

„Am însoţit un judecător şi poliţia belgiană, aşa cum prevede Constituţia belgiană, la o percheziţie la domiciliu weekend-ul trecut. Ca măsură de precauţie, din nou cu respectarea deplină a prezumţiei de nevinovăţie, i-am retras vicepreşedintei menţionate orice sarcini şi responsabilităţi legate de rolul său de vicepreşedinte şi am convocat o reuniune extraordinară a Conferinţei preşedinţilor pentru a lansa procedura în temeiul articolului 21 pentru a-i încheia mandatul de vicepreşedinte, într-un efort de a proteja integritatea acestui Parlament. De asemenea, urma să anunţ astăzi deschiderea negocierilor pentru raportul de scutire de vize pentru Qatar şi Kuweit. În lumina investigaţiilor, acest raport trebuie retrimis comisiei de specialitate. Ştiu, de asemenea, că nu ne aflăm la capătul drumului şi vom continua să asistăm la investigaţii, împreună cu alte instituţii ale UE, atât timp cât va fi nevoie. Corupţia nu poate profita şi ne-am jucat rolul pentru a ne asigura că aceste planuri nu se pot materializa”, a explicat Metsola.

Ea a mai spus că aici nu este vorba despre acuzaţii politice, ci despre bine şi rău şi a făcut apel la europarlamentari să reziste tentaţiei de a exploata acest moment pentru câştiguri politice.

 

„Şi spun clar, acuzaţiile nu sunt despre stânga sau dreapta, nord sau sud. Este vorba despre bine şi rău, şi aş face apel la dumneavoastră să rezistaţi tentaţiei de a exploata acest moment pentru câştig politic. Nu diminuaţi dimensiunea ameninţării cu care ne confruntăm. Acum sunt în politică, ca mulţi dintre dumneavoastră aici, pentru a lupta împotriva corupţiei. Pentru a susţine principiile Europei. Acesta este un test al valorilor noastre şi al sistemelor noastre şi, stimaţi colegi, permiteţi-mi să vă asigur că vom înfrunta acest test cu fermitate. Nu va exista impunitate. Sub nicio formă. Cei responsabili vor găsi acest Parlament de partea legii. Sunt mândră de rolul şi sprijinul nostru în această investigaţie. Nu va exista nicio muşamalizare. Vom lansa o anchetă internă pentru a analiza toate faptele legate de Parlament şi pentru a analiza modul în care sistemele noastre pot deveni şi mai etanşe”, a completat preşedinta PE.

„Nu ne vom întoarce la treburile obişnuite. Vom lansa un proces de reformă pentru a vedea cine are acces la sediile noastre, cum sunt finanţate aceste organizaţii, organizaţii neguvernamentale şi oameni, ce legături au cu ţări terţe”, a mai precizat Metsola.

„Vom solicita o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte reuniunile cu actorii străini şi cei legaţi de aceştia. Vom zgudui acest Parlament şi acest oraş şi am nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a face acest lucru. Îi vom proteja pe cei care ne ajută să expunem criminalitatea şi voi evalua sistemele de avertizori de integritate pentru a vedea cum pot deveni mai puternice. Dar trebuie să spun, de asemenea, că, deşi putem căuta întotdeauna să creştem măsurile de descurajare şi transparenţa, vor exista întotdeauna unii pentru care un sac de bani merită întotdeauna riscul. Ceea ce este esenţial este că aceşti oameni să înţeleagă că vor fi prinşi. Că serviciile noastre funcţionează şi că se vor confrunta cu toată puterea legii. Aşa cum s-a întâmplat în acest caz. Acestea sunt vremuri dificile pentru noi toţi, dar ştiu, sunt convinsă că, dacă lucrăm împreună, putem ieşi mai puternici. Pentru dumneavoastră, colegii mei care au trăit cu mine aceste zile, permiteţi-mi să vă spun din nou cât de profund dezamăgită sunt – ştiu că împărtăşiţi cu toţii acelaşi sentiment. Acelor actori maligni, din ţări terţe, care cred că ne pot cumpăra, care cred că Europa este de vânzare, care cred că pot prelua organizaţiile noastre non-guvernamentale, permiteţi-mi să vă spun că acest Parlament vi se va împotrivi. Suntem europeni. Vom sta mai degrabă în frig decât să fim cumpăraţi”, a conchis preşedinta Parlamentului European, scrie news.ro

1 COMMENT

  1. Traditional este ca unde este ceva cu mot pe planeta sa fie prezent si un ,,roman”. Chiar s-au abtinut sa bage macar un deste in mierea bruxelleza?

Leave a Reply