Andrew Tate, personaj cu milioane de urmăritori online, a fost reținut lângă București, sub acuzații de crimă organizată. Operațiunea botezată în online-ul românesc „pizzagate” e și o lovitură de imagine Schengen, scrie Cristian Stefanescu de la Deutsche Welle.
Fostul campion mondial de kickboxing Andrew Tate a fost reținut, împreună cu fratele lui Tristan, după o percheziție efectuată joi, 29 decembrie, la vila din cartierul rezidențial Pipera, aflat într-o suburbie a capitalei României, într-un dosar ce vizează suspiciuni de trafic de persoane, viol și constituire de grup infracțional.
Din arestul preventiv în care se află pentru 24 de ore, Andrew Tate a transmis pe Twitter că arestarea sa s-a datorat agenților Matrix. Mesajul vine după ce, anterior, pretindea că este vizat de „matrice”, altfel spus, că este un fel de haiduc. Fanii din rețelele sociale au început să speculeze pe tema aceasta iar unii îl compară chiar cu Martin Luther King Jr. Procurorii români care au instrumentat dosarul cer prelungirea arestului preventiv la 30 de zile.
Frații Tate au fost reținuți împreună cu alți doi suspecți, cetățeni români, între care o fostă polițistă. Cei patru ar fi organizat o rețea de recrutare și exploatare a femeilor în industria pornografică, prin metoda „loverboy” (iubitul care se dovedește a fi de fapt traficant). Victimele erau sechestrate și supuse la acte de violență fizică, intimidări, supraveghere permanentă și alte forme de constrângere psihică, spun reprezentanții DIICOT, care au început instrumentarea dosarului în aprilie, anul acesta. Șase victime au fost până acum identificate.
Fan Trump și misogin, grațiat de Musk
Britanic născut la Washington, DC, Andrew Tate, supranumit Cobra, a devenit celebru în anul 2016 când a fost exclus din ediția britanică a celebrului reality show Big Brother, după doar șase zile de la începerea concursului, ca urmare a unor imagini în care este surprins lovind o femeie. De atunci s-a mutat în România, pentru a scăpa de acuzații de viol, după cum a mărturisit chiar el. Această afirmație poate fi un semnal suplimentar în direcția a ceea ce organizațiile civice deplâng de foarte multă vreme: violatorii, abuzatorii sexuali, autorii de orice fel de infracțiuni sexuale sunt condamnați superficial în România iar uneori chiar scapă nepedepsiți, uneori cu complicitatea instituțiilor, alteori din cauza legislației precare.
Principala activitate publică a lui Andrew Tate a fost, în acești ani de „autoexil” românesc, să șocheze prin afirmații misogine și discreditarea celor care nu-i împărtășeau opiniile pe diverse teme. Ani la rând, Tate a fost avocat al teoriilor conspirațiilor, militând, de-a lungul pandemiei, de exemplu, împotriva lockdown-urilor și a vaccinării. La fel, nu crede în schimbările climatice.
Contul lui de Twitter a fost suspendat după ce a afirmat că femeile sunt singure vinovate pentru că devin ținta agresiunilor sexuale. Anterior apreciase că fostul președinte american Donald Trump este prototipul masculului alfa, că femeile nu ar trebui lăsate să șofeze și că locul lor este în gospodărie, ca proprietate a bărbatului.
De-a lungul vremii, Tate a fost interzis pe mai multe rețele sociale – de pe Facebook sau YouTube, de pe Instagram, unde avea aproape 5 milioane de urmăritori, sau de pe TikTok, unde înregistrările sale video au fost vizualizate de 14 miliarde de ori.
Între timp, de la preluarea Twitter de către Elon Musk, a primit – la fel ca și Donald Trump – permisiunea de a-și reactiva contul. Acolo, de altfel, a și avut cea mai recentă dispută, cu tânăra activistă suedeză pentru combaterea schimbărilor climatice Greta Thunberg.
Pizzagate și Schengen
Se speculează că tocmai disputa cu Thunberg, în care Tate își etala presupusa colecție de mașini despre care ar fi mândru că poluează, l-ar fi dat de gol în fața anchetatorilor. Într-una din replicile video date suedezei apare o cutie de pizza livrată de o firmă din București. Acest indiciu i-ar fi determinat pe procurori să descindă la reședința extravaganților frați. De altfel, chiar Greta Thunberg a alimentat speculațiile privind legătura dintre pizza și reținerea din Pipera: „Asta se întâmplă dacă nu-ți reciclezi cutiile de pizza”, a scris, ironic, tânăra activistă pe Twitter.
Procurorii antimafia din România nu au dezmințit ipoteza dar au lăsat să se înțeleagă că aveau propriile informații privind prezența fraților Tate la reședința din cartierul Pipera al orașului Voluntari, suburbie a capitalei București. Reușita Direcției de Combatere a Crimei Organizate (DIICOT) vine în contextul în care Austria a blocat recent accesul României la spațiul Schengen argumentând că instituțiile românești nu au control real asupra a ceea ce se petrecere la frontierele lor. Or, cazul Tate ar putea să demonstreze că, dimpotrivă, România monitorizează eficient intrările și ieșirile din țară și are și controlul deplasărilor interne ale personajelor controversate.
Guru tate, profesorul de masculi alfa
Averea fraților Tate nu provine atât din sportul practicat de Andrew cât mai ales din afacerile pe care le-au dezvoltat ulterior împreună. Între ele, una de videochat în care, conform propriilor mărturisiri, cele 75 de femei angajate convingeau bărbați să trimită bani.
Cea mai de succes dintre afacerile „Cobrei” a fost o platformă video („Hustler University”) care oferea lecții pentru bărbații care doresc să se îmbogățească și să aibă succes la femei. Aproape 150 de mii de clienți plăteau zeci de lire lunar pentru a primi sfaturile lui „guru Tate” iar publicul creștea printr-o strategie de manipulare a algoritmilor folosiți de rețelele sociale, pentru a crea vizibilitate afacerii, scrie dw.de.
Unde e Adina Anghelescu sa aflam si noi niste detalii altele decat cancan-uri si comunicatul DIICOT?