Thursday, December 19, 2024
3.3 C
Bucharest

Balamuc rusesc in Ucraina : Armata dezminte ce spune gruparea de mercenari Wagner

Luptele între forţele ucrainene şi cele ruse continuă la Soledar, a declarat miercuri Ministerul Apărării rus, la câteva ore după ce grupul paramilitar Wagner anunţase că a preluat controlul asupra acestui oraş din estul Ucrainei, relatează AFP.

‘Unităţi aeropurtate ruse au blocat părţile dinspre nord şi sud ale Soledar. Forţele aerospaţiale ruse lovesc bastioane inamice. Forţele de asalt se bat în oraş’, a indicat Ministerul Apărării rus într-un comunicat, în timp ce trupele Moscovei încearcă de mai multe săptămâni să cucerească acest mic oraş din regiunea Doneţk.

Potrivit mai multor analişti, există o concurenţă feroce între grupul Wagner şi armata rusă.

Kremlinul a salutat de asemenea progresele înregistrate de forţele ruse în operaţiunea lor în jurul Soledar, vorbind de o ‘dinamică pozitivă’, dar fără să confirme capturarea oraşului, anunţată anterior de grupul de mercenari Wagner, potrivit Reuters.

‘Să nu ne grăbim, să aşteptăm rapoarte oficiale’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a admis pierderi grele de partea rusă.

‘Chiar dacă succesele tactice sunt importante, ele au preţ ridicat, sunt câştigate cu preţul eroismului fantastic al luptătorilor noştri’, a spus el.

Soledar, cunoscut odinioară pentru minele sale de sare, este situat la aproximativ 15 km de Bahmut, un oraş mult mai important, pe care ucrainenii îl apără cu dârzenie de mai multe luni în faţa asalturilor în val din partea forţelor ruse.

‘Unităţile Wagner au preluat controlul asupra întregului teritoriu al Soledar’, a declarat miercuri dimineaţă Evgheni Prigojin, şeful mercenarilor Wagner, citat de serviciul său de presă pe reţele de social media.

Armata ucraineană infirmase anterior cucerirea oraşului Soledar de către forţele ruse, după anunţul grupului Wagner privind preluarea controlului asupra acestuia, declarând că intensitatea bătăliilor din zonă ar putea fi comparată cu cea a luptelor din cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

Serhii Cerevatîi, purtător de cuvânt al Grupului Est al forţelor ucrainene, a declarat într-o intervenţie la televiziune că forţele ucrainene nu au permis trupelor ruse să străpungă linia frontului.

‘Oraşul nu se află sub controlul Federaţiei Ruse. Acum se duc lupte crâncene’, a afirmat el, adăugând că ‘situaţia este complicată acolo’.

Comandamentul militar ucrainean, a afirmat Cerevatîi, ‘lucrează în prezent la modul de stabilizare a situaţiei de acolo, cu impact maxim pentru inamic şi pierderi minime pentru Ucraina’.

‘Intensitatea bătăliilor de lângă Bahmut poate fi comparată cu cea din cel de-al Doilea Război Mondial’, a afirmat purtătorul de cuvânt citat.

Reuters nu a putut să verifice în mod independent situaţia pe teren la Soledar.

Forţele ruse, potrivit lui Cerevatîi, mai dispun încă de o mulţime de arme din perioada sovietică şi utilizează vehicule blindate din epoca sovietică, cu unele elemente modernizate.

‘Partenerii noştri ne furnizează arme mai moderne’, a spus el, adăugând că armele occidentale sunt mai precise şi conferă Ucrainei un avantaj.

Grupul de mercenari Wagner anunţase anterior preluarea controlului asupra Soledar, un oraş cunoscut pentru minele sale de sare, situat la aproximativ 15 km de Bahmut, unde se dau de asemenea lupte acerbe, în timp ce Rusia încearcă să captureze întreaga regiune Donbas din estul Ucrainei, scrie Agerpres.

Luptele pentru controlul oraşelor Soledar şi Bahmut din estul Ucrainei sunt ”cele mai sângeroase” de când a început invazia rusă în februarie, a declarat miercuri agenţiei France Presse consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, care consideră că Ucraina poate câştiga acest război dacă statele occidentale i-ar oferi mai multe arme, în special rachete cu o rază de acţiune de peste 100 de kilometri şi sute de tancuri grele.

”Tot ce se întâmplă astăzi în direcţia Bahmut sau Soledar este scenariul cel mai sângeros al acestui război”, a spus consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, în timp ce trupele ruse, în principal gruparea paramilitară Wagner, încearcă să captureze cele două oraşe.

”Mult sânge, multe dueluri de artilerie, multe lupte apropiate, mai ales la Soledar astăzi”, miercuri, unde este în prezent ”punctul cel mai fierbinte al războiului”, a rezumat Podoliak.

El susţine că pierderile militare ruse acolo sunt ”enorme” şi avansează o cifră de 10.000-15.000 de militari ruşi morţi în acea zonă începând din vară. Recunoscând totuşi că şi ”armata ucraineană pierde oameni”, consilierul lui Zelenski acuză ”atitudinea iresponsabilă, pentru a nu spune mai mult, a elitei ruse faţă de militarii săi, care mor acolo cu miile”.

Dacă trupele ruse ar reuşi totuşi să ocupe Soledarul, şi-ar putea consolida astfel poziţiile pentru a intensifica asaltul asupra localităţii Bahmut şi le-ar fi deschisă calea către oraşele Slaviansk şi Kramatorsk. O importanţa strategică au şi minele de sare din Soledar, cu reţeaua lor de tuneluri de circa 300 de kilometri.

”Din punct de vedere strategic, aceasta (capturarea Soldarului n. red.) nu are prea mult sens pentru armata rusă. Pentru că de fapt asta nu va rezolva problema luării iniţiativei în acest război”, consideră Podoliak.

El crede că Ucraina poate câştiga războiul împotriva Rusiei dacă ar primi din partea statelor occidentale mai multe arme, în special rachete cu o rază de acţiune de peste 100 de kilometri şi tancuri grele.

Aceste rachete ar permite armatei ucrainene să lovească depozitele pe care armata rusă şi le-a deplasat departe de linia frontului pentru a fi în afara razei de acţiune a rachetelor HIMARS de care Ucraina dispune în prezent, explică consilierul preşedintelui Zelenski.

Cu astfel de arme ”vom distruge toată infrastructura militară a armatei ruse în teritoriile ocupate, inclusiv în Donbas şi în Crimeea”, a detaliat el, promiţând că, dacă va primi arme cu rază lungă de acţiune, Ucraina nu va ataca teritoriul Rusiei.

În plus faţă de rachete, Ucraina are nevoie de blindate, în special de tancuri grele, cum sunt tancurile germane Leopard, de mai multă artilerie de calibrul 155 mm, mai multe drone destinate atacurilor în profunzime şi de mijloace antiaeriene, a enumerat el.

”Franţa ne livrează deja tancuri uşoare. Este foarte bine. Dar avem nevoie de 250, 300 până la 350 de tancuri grele”, a subliniat Podoliak, care crede că în final americanii şi europenii vor da curs acestor solicitări ale Kievului, întrucât au ”înţeles” că aceasta este cheia conflictului, scrie Agerpres.

Hot this week

Ponta la Trump. Georgescu pe tobogan

Dan Andronic, director www.evz.ro, pe Facebook : Primul politician român...

Decizie CJUE crucială şi pentru România : partidele şi personajele extremiste pro-ruse pot fi interzise

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins cererile...

Lasconi şi USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană

USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană. Elena Lasconi a declarat...

De ce sancţionează UE abia acum extrem de periculoasa unitate 29155 a GRU?

Una din cele mai mari ameninţări asupra spaţiului democratic...

Topics

Ponta la Trump. Georgescu pe tobogan

Dan Andronic, director www.evz.ro, pe Facebook : Primul politician român...

Lasconi şi USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană

USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană. Elena Lasconi a declarat...

De ce sancţionează UE abia acum extrem de periculoasa unitate 29155 a GRU?

Una din cele mai mari ameninţări asupra spaţiului democratic...

Preşedintele Iohannis n-a găsit 15 minute pentru ceremonia decorării Ambasadorului SUA. A făcut-o MAE

În preajma Zilei Naţionale a României, preşedintele Klaus Iohannis...

Georgescu amenință judecători cu „ani grei de închisoare”

Călin Georgescu îi amenință pe judecătorii Curții Constituționale cu...

Senatori SUA : Putin a lansat un atac asupra României

Conducerea Comisiei de Politică a Senatului SUA, formată din...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img