La 38 de ani, Dragoș se confrunta deja de mai mult timp cu oboseala cronică, iar starea lui se agrava chiar și la cele mai mici activități fizice, cum ar fi mersul pe jos sau urcatul scărilor. În cele din urmă, bărbatul s-a dus la un consult medical și a fost diagnosticat cu insuficiență de valvă aortică provocată de o malformație cardiacă congenitală (bicuspidie aortică). Până atunci, pacientul nu știuse că avea o anomalie cardiacă din naștere. Deși ar fi trebuit să revină periodic la un consult cardiologic, din cauza pandemiei, Dragoș a tot amânat acest lucru, iar starea lui s-a înrăutățit.
„Oboseam tot mai mult, aveam palpitații. Am primit diagnosticul de valvă aortică bicuspidă severă. În câteva luni trebuia să mă operez, pentru că ventriculul stâng începuse să se mărească. Nu mai era timp pentru așteptare”, își amintește Dragoș.
După aflarea diagnosticului și după ce a fost refuzat de mai mulți medici din România, Austria și Franța, pacientul a ajuns la o consultație la Prof. Dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR. În urma investigațiilor detaliate efectuate, profesorul Costache i-a recomandat pacientului o intervenție de chirurgie cardiovasculară pentru înlocuirea valvei aortice afectate. Operația realizată la Spitalul Clinic SANADOR a fost una minim invazivă, fiind realizată prin minitoracotomie dreaptă asistată video.
Pentru că pacientul era tânăr, a putut beneficia de o bioproteză de ultimă generație, Edwards Resilia, pentru înlocuirea valvei aortice. Acest dispozitiv are o durată de viață dublă față de o proteză valvulară obișnuită. De asemenea, în același timp operator s-a realizat și închiderea unui defect septal ventricular, afecțiune asociată malformației cardiace de care suferea pacientul. În ciuda stării grave de sănătate cu care se prezentase la spital, bărbatul s-a recuperat fără probleme în urma operației și a fost externat după doar câteva zile.
Printre afecțiunile cardiovasculare care beneficiază de tratament chirurgical minim invaziv la Spitalul Clinic SANADOR se numără și defectele congenitale cardiace, cum este cel de care suferea Dragoș. De asemenea, aici pot fi realizate cu succes reconstrucții și înlocuiri valvulare, inclusiv protezare valvulară transcateter, prin abord endovascular, intervenții realizate în colaborare cu echipa de cardiologie intervențională.
Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților accesul la cele mai noi tehnologii medicale și la intervenții performante de chirurgie cardiacă, realizate inclusiv prin proceduri minim invazive. Chirurgii cardiovasculari de la SANADOR au o vastă experiență profesională, obținută în urma unor stagii de formare și perfecționare în cele mai importante centre medicale din lume. P
De asemenea, Spitalul Clinic SANADOR este singurul Centru de Excelență în Chirurgia cardiovasculară din România în care funcționează sistemul fast-track de îngrijire postoperatorie, prin care pacientul este transferat rapid din Secția de Terapie Intensivă pe secția de Cardiologie. În acest fel, programul de recuperare medicală poate începe mai repede, cu rezultate mai bune pe termen lung și reluarea în scurt timp a activităților zilnice.