Chirurgia ocupă o poziție centrală în tratamentul cancerului și este un element esențial în abordarea multimodală personalizată a pacienților oncologici. Alături de terapii precum chimioterapia, imunoterapia, terapiile țintite, radioterapia și oncologia intervențională, chirurgia oncologică reprezintă unul dintre pilonii managementului complex al cancerului. Mai mult, pentru anumite tipuri de cancer, chirurgia rămâne singura opțiune de tratament cu potențial curativ.
Chirurgia oncologică este indicată atât în scop curativ, cât și în scop paliativ, pentru asigurarea unei calități satisfăcătoare a vieții. Uneori, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală pentru stabilirea diagnosticului, atunci când investigațiile imagistice nu sunt suficiente. Chirurgia oncologică este indicată pentru tratamentul multor tipuri de cancer: pulmonar, gastric, esofagian, colorectal, hepatic, pancreatic, endometrial, mamar, de col uterin, ovarian, tiroidian sau cerebral. Intervențiile chirurgicale cu viză oncologice se pot efectua clasic sau minim invaziv, laparoscopic sau robotic, după caz.
Chirurgia robotică are numeroase indicații în tratamentul oncologic, grație preciziei și acurateței cu care este realizată manopera chirurgicală, cu respectarea marginilor de siguranță ale exciziei, conform principiilor oncologiei. Însă decizia asupra tipului de intervenție chirurgicală va fi luată de medic împreună cu pacientul, după ce primul îi explică acestuia din urmă, în detaliu, care sunt cele mai potrivite opțiuni terapeutice și ce avantaje și riscuri au acestea.
Tratamentul bolilor neoplazice necesită o abordare multidisciplinară, integrată și personalizată, adaptată nevoilor fiecărui pacient în parte. La Centrul Oncologic SANADOR, cazurile sunt evaluate de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board). Din aceasta fac parte toți experții implicați în managementul cancerului – chirurgii, oncologii, radioterapeuții, radiologii și anatomopatologii, dar și medici din alte specialități, în funcție de caz. Împreună analizează fiecare detaliu și recomandă variantele optime de tratament pentru pacient, în concordanță cu protocoalele internaționale. P
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni oncologice au acces la o gamă variată de proceduri chirurgicale, fie acestea clasice sau minim invazive – prin chirurgie laparoscopică sau robotică, cu avantaje multiple. Intervențiile sunt efectuate de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență, cu ajutorul echipamentelor de ultimă generație. De la proceduri minim invazive, care pot implica tehnologia robotică de vârf da Vinci Xi sau tehnologia laparoscopică avansată cu sisteme 3D și 4K, până la intervenții extrem de complexe, echipele de chirurgi experimentați de la Spitalul Clinic SANADOR optează întotdeauna pentru cele mai bune și mai sigure tipuri de tratamente pentru pacienți, cu rezultate foarte bune pe termen lung.