Agresiunea rusă din Republica Moldova amenință și România

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 octombrie, ora 22:24) – Emisiunea ”Agenda globală”, realizator: Radu Dobriţoiu

Alegerile din Republica Moldova, dar şi evoluţiile din Ucraina vecină sunt temele analizate cu invitatul din această seară, analistul politico-militar Radu Tudor.

Bună seara, domnule Radu Tudor, bun venit la Radio România Actualităţi!

Radu Tudor: Bună seara, Radio România Actualităţi, mulţumesc pentru invitaţie!

Radu Dobrițoiu: Domnule Radu Tudor, scrutinul din Republica Moldova a fost cu emoţii – un rezultat foarte strâns în favoarea aderării la Uniunea Europeană. Ce a dus la acest rezultat?

Radu Dobrițoiu: În primul rând, o luptă extraordinară a celor care au o viziune proeuropeană, prodemocratică şi pro-libertate la Chişinău. Cine consideră că a fost o bătălie simplă sau uşoară, evident că poate sublinia mai degrabă scorul strâns. Dar să privim în ansamblu: Republica Moldova este o ţară mică, pe o ţară cu o economie fragilă, o ţară cu mulţi locuitori plecaţi în Uniunea Europeană să muncească, care s-a luptat cu cea mai mare ţară din lume, cu Rusia, care este în momentul de faţă simbolul agresivităţii, al războiului, al dictaturii şi al suferinţei. Şi în această bătălie, o ţară atât de mică şi de inimoasă cum e Republica Moldova a reuşit să învingă Rusia, cea pe care am descris-o mai devreme şi care este în momentul de faţă cel mai mare pericol pentru toate democraţiile lumii. Or, din această perspectivă, m-aş uita mai degrabă la aspectul pozitiv şi la modul în care, în primul rând din România, dar şi din restul ţărilor Uniunii Europene, trebuie să sprijinim în continuare această administraţie de la Chişinău, care oferă o şansă istorică unui popor foarte greu încercat.

Radu Dobrițoiu: “New Strategy Center” a avut o analiză legată de subiectul alegerilor prezidenţiale din Moldova, dar şi de scrutinul de aderare la Uniunea Europeană. Câteva cuvinte despre această analiză.

Radu Tudor: Cred că “New Strategy Center” reuşeşte în momentul de faţă să ofere cele mai interesante studii şi dezbateri în privinţa telelor de securitate, de apărare şi de politică externă. Ceea ce face George Scutaru împreună cu echipa lui, cu preşedintele Ionel Niţu şi cu toţi cei care sunt specialişti acolo, reprezintă un sprijin extraordinar pentru noi. Am citit acest studiu şi el reprezintă semnalul pe care noi toţi trebuie să-l avem în vedere în legătură cu continuarea demersului proeuropean al Republicii Moldova. Ei nu trebuie lăsaţi singuri, nu trebuie să abandonăm această extraordinară luptă pentru libertate dincolo de Prut; trebuie s-o considerăm o cauză comună. Trebuie să sprijinim Republica Moldova cu energie, cu bani, cu putere militară, cu tot ceea ce stă în capacitatea noastră de a contura o statalitate bine dezvoltată, pe măsura ambiţiilor conducerii de la Chişinău. Şi cred, citind acest studiu, că avem foarte multe de învăţat. Acolo nu sunt doar idei şi concluzii optimiste. Dar mai degrabă aş încerca să folosesc această amplă radiografie ca pe un motiv de determinare şi de hotărâre ca ceea ce vedem acum, raza aceasta de speranţă foarte frumoasă şi concretă din Republica Moldova, să se transforme în câţiva ani de zile într-un statut clar şi ferm de membru al Uniunii Europene.

Radu Dobrițoiu: Care este miza geopolitică a alegerilor şi scrutinului din Republica Moldova?

Radu Tudor: Miza geopolitică este eliminarea influenţei maligne a Rusiei. Republica Moldova, din păcate, are pe teritoriul său, în regiunea transnistreană, trupe de ocupaţie ale Rusiei. Acel teritoriu este coordonat, subvenţionat şi alimentat militar de către Rusia de mai bine de 34-35 de ani. Republica Moldova are acest chin, are această ameninţare. Să nu uităm că în 1992, 300 de români au fost ucişi de ruşi pentru faptul că doreau limba română, doreau ca în şcolile în care învaţă copiii lor să se predea limba română, şi pentru asta au fost ucişi. Or, această ameninţare a Rusiei, pe care o vedem în Transnistria, pe care o vedem în invazia barbară asupra Ucrainei, trebuie descurajată prin astfel de modele. Oricât de mică ar fi ţara, oricât de plăpândă ar putea să pară Maia Sandu, dacă ai curaj, determinare şi sprijin occidental, iată că se poate. Miza este ca acest popor să fie liber, să nu mai fie pradă invaziilor repetate ruseşti, cum s-a întâmplat de-a lungul istoriei, şi să existe la vestul României acelaşi model ca şi în estul României. Adică în jurul graniţelor noastre să fie pace, democraţie, stabilitate, să nu stăm tot timpul cu sabia deasupra capului şi cu o prezenţă militară rusească agresivă la porţile României şi ale NATO. Miza, aşadar, este libertatea, democraţia şi, nu în ultimul rând, pacea şi securitatea, pentru că sprijinind Republica Moldova ne sprijinim pe noi, să îndepărtăm cât mai mult de la frontierele noastre cel mai destabilizator factor al securităţii europene, care este Rusia.

Radu Dobrițoiu: Domnule Radu Tudor, alegerile prezidenţiale şi scrutinul din Republica Moldova nu pot fi delimitate de actuala situaţie de securitate din regiune, de războiul de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei. Cum anticipaţi că va evolua situaţia din Republica Moldova, luând în calcul şi şansele pe care le are Maia Sandu pentru un nou mandat în fruntea ţării?

Radu Tudor: Domnule Dobriţoiu, bătălia este extrem de complicată, întrucât Rusia are resurse uriaşe, pe care le foloseşte nu pentru îmbunătăţirea traiului propriului popor, ci pentru destabilizarea altor ţări, pentru invazii, pentru războaie, pentru moarte şi pentru suferinţă. Rusia e cea mai mare ţară din lume şi totuşi mai râvneşte la câte o palmă de pământ din teritoriul altor state independente. Rusia este o ţară bogată, cu nişte resurse naturale fantastice. În loc să le folosească pentru dezvoltarea satelor şi oraşelor, pentru un nivel de trai mai bun al ruşilor, banii aceştia sunt la discreţia unui dictator sângeros cum este Vladimir Putin, alimentând structurile de forţă, armata, doar în scop de război, nu în scop de apărare, doar în scop de invazie a altor state. Or, elementele acestea trebuie luate în calcul, pentru că în Republica Moldova se manifestă un război hibrid imens. Sunt zeci de milioane de euro pe care Rusia le-a pus la bătaie prin intermediul unui sistem de carduri care se numesc “Mir”, prin intermediul criptomonedelor; oamenii au fost mituiţi, au fost păcăliţi, au fost manipulaţi să voteze în favoarea candidatului Rusiei, Stoianoglo. Or, bătălia Maiei Sandu este pentru a limpezi minţile oamenilor, pentru a-i lumina, pentru a înţelege o continuare cu Moscova şi cu Putin ar însemna prelungirea suferinţei acestei ţări. Maia Sandu nu are pentru acest tur al doilea pe altcineva decât pe noi. Când spun “pe noi” mă refer la români, la europeni, la occidentali. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă să o sprijinim, ca această ţară să aibă o perspectivă europeană. Altfel, dacă va pica din nou în ghearele Rusiei, vom vedea prea multă suferinţă, aşa cum am văzut în ultimele secole acolo.

Radu Dobrițoiu: Îşi va intensifica Federaţia Rusă atacurile hibride în Republica Moldova, dar şi în România, după rezultatul referendumului de aderare a Chişinăului la Uniunea Europeană?

Radu Tudor: Este absolut justificată întrebarea dumneavoastră; vedem amplificarea acestui război hibrid. Să spunem celor care ne ascultă ce înseamnă război hibrid: înseamnă o valanşă de milioane de ştiri false, înseamnă manipulare, înseamnă diversiune, înseamnă distrugerea tuturor convingerilor pe care le-am avut şi le avem şi le vom promova de acum încolo – libertate, democraţie, economie de piaţă, prosperitate, pace. Toate aceste elemente sunt distruse prin intermediul unor conturi de Facebook, unor reţele sociale, unor elemente de propagandă care distrug acest apetit pentru libertate, pentru democraţie, pentru prosperitate, şi care tind mai degrabă să amplifice dorinţa de dictatură, de autoritate, de naţionalism, de ură faţă de străini. Nimic din toate aceste elemente nu ne sunt nouă specifice. Noi am fost educaţi de bunicii noştri, de părinţii noştri şi ne-am dorit foarte mult să trăim într-un spaţiu al libertăţii, nu în ceea ce promovează Rusia. Dar, din păcate, vedem că ne înconjoară acest război hibrid, vedem semeni de-ai noştri care încep să aibă îndoieli, care încep să creadă că Rusia ar fi vreun promotor al păcii sau, Doamne fereşte, al credinţei, ucigând în fiecare zi bătrâni, copii pe teritoriul Ucrainei şi ameninţând alte state. Noi trebuie să spunem din capul locului: nu avem nevoie de astfel de elemente de propagandă, de manipulare, de diversiune. Am trăit în perioada Războiului Rece şi am văzut ce a făcut Uniunea Sovietică; nu vrem un reviriment de acest gen şi trebuie să luptăm în fiecare zi. E rândul generaţiei noastre să lupte împotriva diversiunii şi a propagandei care vin de la Moscova, aşa cum au luptat timp de 50 de ani bunicii şi părinţii noştri.

Radu Dobrițoiu: Domnule Radu Tudor, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vizitat Kievul pentru a arăta sprijinul Statelor Unite faţă de Ucraina, care se confruntă cu o situaţie extrem de dificilă pe front împotriva trupelor Rusiei. O vizită cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Ce se va întâmpla cu sprijinul pentru Kiev dacă va fi ales preşedinte Donald Trump?

Radu Tudor: Cred că acest sprijin va fi pus în discuţie. Nu vreau să spun că va fi pus în pericol, deşi mă gândesc la acest lucru. Mă gândesc că Donald Trump, care are o viziune pozitivă faţă de Rusia, faţă de Vladimir Putin, ar putea decide să oprească acest ajutor. Nu ştiu dacă se va putea, pentru că e nevoie şi de o implicare a Congresului Statelor Unite, şi chiar dacă acesta este dominat de republicani, mai există încă o mică parte în Partidul Republican care încă este foarte raţională, care pune preţ pe relaţia transatlantică, pe sprijinirea Ucrainei şi pe alungarea acestui pericol imens pentru securitatea europeană pe care îl reprezintă invazia rusească asupra Ucrainei. Eu sper ca, indiferent care va fi rezultatul la Washington, să nu ne punem problema sau să nu avem acest pericol al stopării ajutorului militar pentru Ucraina, pentru că în secunda 2 această decizie ar putea să însemne un coşmar de securitate pentru toată Europa şi în primul rând pentru noi, cei din flancul estic al NATO, care vom vedea că ameninţarea militară rusă se apropie de noi, vine la frontierele noastre, va lansa foarte multe diversiuni şi provocări. Şi atunci, pentru noi pacea şi securitatea vor deveni priorităţi şi mai mari, va trebui să cheltuim mai mult pentru armată şi mai puţin pentru alte domenii, şi atunci vom vedea cât de preţioasă este investiţia în apărare. Ceea ce face acum Lloyd Austin este să reafirme angajamentul Administraţiei Biden şi să spună: “Am votat un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari în Congresul american. Acesta va fi dus până la capăt. Da, Donald Trump este un pericol. Nu cred că în cele din urmă o să prevaleze această decizie inconştientă de a stopa ajutorul militar pentru Ucraina, în aşa fel încât Rusia şi Putin să aibă de câştigat.”

Radu Dobrițoiu: Desfăşurarea de soldaţi nord-coreeni care să lupte pe frontul ucrainean de partea forţelor ruse ar constitui o escaladare semnificativă – a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte. Avem o nouă etapă a colaborării dintre Moscova şi Phenian?

Radu Tudor: Cred că este mai mult decât atât, domnule Dobriţoiu. Cred că avem de-a face cu un pericol fără precedent al unui nou război mondial. Pentru că ceea ce vedem pe teritoriul Ucrainei nu este doar o invazie rusească, este o manifestare a noii axe a răului: Rusia – Iran – Coreea de Nord – China. Rusia, în invazia ei şi în războiul pe care l-a declanşat asupra Europei, este susţinută de trei state din Asia şi Orientul Mijlociu care amplifică războiul din Europa. Dacă ne uităm un pic pe harta lumii şi gândim puţin în perspectivă geostrategică, ce înseamnă faptul că nişte state din Orientul Mijlociu şi din Asia sprijină războiul din Europa? Înseamnă că ne putem confrunta deja cu un conflict extins, că sunt mari dictaturi ale lumii care doresc destabilizarea, distrugerea spaţiului democratic al Europei, ameninţarea de securitate. Iranul furnizează sute de mii de drone Rusiei, furnizează rachete Rusiei, Coreea de Nord furnizează peste un milion de elemente de muniţie şi se pune problema să trimită şi trupe în sprijinul Rusiei în invadarea Ucrainei, China ştim bine că alimentează economic şi militar masiv Rusia. Deci sprijinul acesta pentru destabilizare e mai larg. Doamne fereşte ca spectrul unui nou război mondial să se contureze pe baza implicării militare directe, cu trupe, a Coreei de Nord, a Iranului, a Siriei, Doamne fereşte, şi a Chinei, pe teritoriul Ucrainei, pentru că, în secunda aceea, noi occidentalii va trebui să reacţionăm mult mai ferm şi mai dur pentru a stopa acest pericol fără precedent. Dacă n-am face-o, dacă nu ne-am apăra, dacă n-am sprijini Ucraina, probabil istoria nu ne va ierta pentru faptul că am permis acestei uriaşe ameninţări militare să se transforme într-un război mondial.

Radu Dobrițoiu: Domnule Radu Tudor, mulţumesc pentru aceste informaţii!

 

 

Leave a Reply